23 °C Budapest
A magyarok kétharmada kimaradt belőle, hiába robbant nagyot a lakáspiac

A magyarok kétharmada kimaradt belőle, hiába robbant nagyot a lakáspiac

2016. október 17. 17:04

Lassul a lakáspiac, az éves tranzakciószám egy fenntartható volumenhez közelít, de ebből a növekedésből az ország 60 százaléka nemigen érez semmit. Lendületbe jött az új lakások építése is, a kétezres évek rekordjai azonban valószínűleg nem köszönnek vissza - mondta Petz Raymund, a GKI ügyvezetője a Napi.hu-nak.

Erre az évre 9-10 ezer, jövőre 13-15 ezer, 2018-ra 17-18 ezer új lakás építését prognosztizálja a GKI. Míg az új lakásépítés számaiban meredek a növekedés, a használt lakáspiacon már megjelent a lassulás, a prognózis 2016-ra nem számol növekedéssel (a KSH tavaly 134 ezer eladást regisztrált összesen), 2017-ben 2-3 százalékos lehet az emelkedés.

A növekedés leállása egyáltalán nem baj, a piac már ma is nagyjából likvid (likvid, ha a lakásállomány 4 százaléka egy év alatt gazdát cserél), a jövőre prognosztizált kismértékű bővülést az új lakáspiac erősödése fogja generálni. A használt lakáspiacon azonban a jelenleginél lényegesen nagyobb forgalom nem várható, ez a szint viszont hosszabb távon is fenntartható - mondja Petz Raymund.

A szakember tartósnak véli az óriási területi differenciáltságot is. Az a pörgés, ami most a fővárosban és a nyugati országrész nagyvárosaiban, illetve egy-két keleti nagyvárosban (Debrecen, Miskolc, Szeged) tapasztalható, várhatóan nem terjed tovább a kisebb városokra és községekre, ahol viszont semmit nem érezni az élénkülésből.

A fellendülés az ország lakáspiacának mintegy 40 százalékát érinti, a maradék 60 százalék teljes mértékben kimarad belőle 

- véli Petz. Bár Budapestet is a pörgő hányadhoz soroljuk, azonban a fővárosi lakáspiac is differenciált, a keleti, déli, délkeleti peremkerületi, kertvárosi ingatlanok eladói ugyanúgy kínlódnak az értékesítéssel, mint korábban.

Arra a kérdésre, hogy vajon milyen távon marad a jelenlegi boom, mennyire lesz tartós a fellendülés, azt mondja: ha a boomon azt értjük, hogy nincs pangás, akár évekig is eltarthat ez az időszak. Mivel azonban a magyar lakáspiac nagyon erősen függ az állami intézkedésektől, ez nehezíti az előrelátást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tény, hogy most sok olyan vevő szabadult rá a piacra, aki a válság alatt elhalasztotta a vásárlást, de ha ez a kör "jóllakik", jöhet egy kis visszaesés, akár a csok-hatás kifulladásával - fogalmazott a GKI ügyvezetője. Ugyanakkor, ha a választások előtt kiszélesítik a csok igénylők körét, az még hozhat egy nagyobb növekedést. Az is kérdés, mi lesz, ha az áfa visszaemelkedik 27 százalékra és megugranak az árak.

Nem hagyható figyelmen kívül a demográfiai folyamatok hatása, mindig jönnek olyan új fiatalok, akiknek szükségük lesz lakásra. Összességében mégis arra lehet számítani, hogy ha a piac nincs kitéve olyan durva rángatásnak, mint volt a válság, az árfolyamok hullámzása idején, 150-170 ezer adásvétel körül maradhat az éves tranzakciós nagyságrend.

Mi lesz az árakkal?

A GKI árprognózisa 2017-re a használt piacon 2-3 százalékos, az új lakásnál 3-4 százalék drágulással számol - az ingatlanfejlesztők az áfacsökkenést Petz szerint egyértelműen lenyelték -, markáns területi eltérésekkel. A divatos helyszíneken ennél lényegesen nagyobb lehet az áremelkedés, máshol akár csökkenés is elképzelhető.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?