8 °C Budapest
2300 forint egy kiló kenyér? Itt csak a milliomosok tudnak megélni

2300 forint egy kiló kenyér? Itt csak a milliomosok tudnak megélni

2016. szeptember 11. 13:03

Ha eddig azt hitted, hogy Budapest belvárosában drága a lakhatás és a megélhetés, akkor nem hallottál még az alábbi listán szereplő városok lakosainak költségeiről. Ezeken a helyeken a legdrágább az élet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Minden évben készít az Economist Intelligence Unit jelentést arról, hogy mely városokban a legdrágább és a legolcsóbb az élet. A mérés során sok más tényező mellett az élelmiszer-, üzemanyag- és rezsiköltségeket is figyelembe veszi.

9. Szöul - Dél-Korea

A Koreai Köztársaság fővárosa azért került a lista elejére, mert nagyon drágán lehet ruhákat venni, és a közművek is igen sokba kerülnek. Az összes megélheti költséget tekintve épp csak egy kicsivel olcsóbb, mint Los Angeles.

8. Koppenhága - Dánia

A bérekhez viszonyítva itt is nagyon magasak a megélhetési költségek. A dán főváros egyébként már évek óta szerepel a toplistán.

7. New York City - USA

Az erősebb dollár és a helyi infláció is mind közrejátszik abban, hogy New York továbbra is nagyon drága globális társaihoz képest. Egy kiló kenyér például átlagosan 8.28 dollárba kerül, ami több mint a duplája, mint a legtöbb amerikai városban.

6. London - Egyesült Királyság

Londonban stagnál a bérnövekedés és nem tartott lépést az inflációval. Emellett nagyon magasak a lakásárak, egy átlagos ingatlan több mint 500 ezer fontba kerül, az éves fizetés viszont csak 30 ezer font átlagosan.

5. Párizs - Franciaország

Jól mutatja az euró iránti gyenge bizalmat, hogy Párizs az egyetlen euróövezeti város, amely felkerült a top10-be. Ennek ellenére még így is rendkívül költséges az élet a francia fővárosban. Ami viszonylag elfogadható áron van, az az alkohol és a cigaretta.

4. Genf - Svájc

A felmérés szerint minden, ami genfi, az drága. A pihenés és a szórakozás költségei pedig világviszonylatban is nagyon drágának számítanak.

3. Hongkong

Az elmúlt 12 hónapban 7 helyet mászott fel a listán Hongkong. Rendkívül magasak a lakásárak, és nőttek a helyi megélhetési költségek is.

2. Zürich - Svájc

1. Szingapúr

A kis szigetállam megőrizte a "világ legdrágább város" címet, három egymást követő évben is a lista legtetején áll. Brutálisan drága ott a megélhetés, és csak nagyon kevés általános élelmiszer ára nevezhető elfogadhatónak.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?