6 °C Budapest

CSOK-ból építenéd be a tetőteret? Felejtsd el!

2016. augusztus 25. 11:30

Koncepcionálisan és eredményesség szempontjából is áttekinti a kormány az otthonteremtési programot, de a tetőtérbeépítésre vonatkozó, sokak által kifogásolt passzuson várhatóan nem változtatnak.

Hiába verte ki a biztosítékot rengeteg magyar családnál, hogy klasszikus tetőtérbeépítésre nem jár a 10+10-es CSOK, a kormány mégsem tervezi, hogy változtat a rendelet vonatkozó passzusán - értesült a Pénzcentrum.

Mint arról korábban beszámoltunk, a jelenlegi szabályozás szerint tetőtérbeépítésnél, vagy emeletráépítésnél csak abban az esetben jár a 10+10-es CSOK, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre. Valahogy így:

Lapunk megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a "problémával" kapcsolatba sejtelmesen annyit közölt, hogy

a csok és az otthonteremtési program fő céljai, hogy a családok olcsóbban jussanak a saját lakáshoz, valamint több új lakás épüljön, ezért az az új lakás építés és vásárlás élvez előnyt más megoldásokkal szemben. A tetőtér beépítésre is lehetséges a csok bizonyos feltételekkel.

Lefordítjuk: klasszikus tetőtérbeépítésre elégedjenek meg a családok a használt lakások bővítésére felvehető, maximum 2 millió 750 ezer forintos támogatással.

Pedig tényleg sokan szeretnék a módosítást, legalábbis erről tanúskodik egy korábbi cikkünkben megjelent szavazás eredménye.

Jöhet az új CSOK-rendelet?!

Novemberben összegzi a kormány a CSOK tapasztalatait, és többek között mérlegelik az ombudsman legutóbbi javaslatait is - erről még Lázár János beszélt a múlt heti Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt annak kapcsán emelte ki, hogy az ombudsman a CSOK szabályozásának módosítására kérte fel a nemzetgazdasági minisztert, mivel a jelenleg hatályos kormányrendelet szerinte ésszerű indok nélkül rekeszti ki a jogosultak közül a húszévesnél idősebb, nappali tagozatos középiskolásokat, az ugyanilyen idős egyetemisták után viszont jár a pénz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ombudsmannak érdekes észrevétele van, érdemes tanulmányozni (...) mi mérlegelendőnek gondoljuk

- szögezte le Lázár János. Hozzátette:

"Koncepcionálisan és eredményesség szempontjából pedig novemberben kerül áttekintésre a CSOK."

Hogy a koncepcionális felülvizsgálat pontosan mit is jelent, arról szintén a KTK-t kérdeztük. A Központ persze ezúttal sem szolgált konkrétumokkal:

A mostani ombudsmani észrevételektől függetlenül az Otthonteremtési program eredményeit és tapasztalatait a kormány rendszeresen áttekinti, az eddigi tapasztalatok alapján rövid időn belül tovább szélesítjük a programot többek között néhány életkori korlát felülvizsgálatával. A kormány célja, hogy még többen tudják igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt. Az ombudsmani észrevételeket ezen felül, külön is megvizsgálja a kormány.

Dübörög a program!

Tetőtérbeépítés ide, várható felülvizsgálat oda, az otthonteremtési program kiválóan muzsikál a kormány szerint. Mint azt lapunk megkeresésére kiemelték, "az Otthonteremtési program eredményes. Már az első félévben közel 12 ezer család igényelte a csok-ot, 32 milliárd forint értékben. Az igénylők kétharmada már szerződést is kötött és a szerződésbe foglalt támogatások 63%-át már meg is kapták az igénylők. A csok hatására az idei első félévben több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen."

A lakosság 79 százaléka támogatja a kormány otthonteremtési programját, amelyre jövőre 211 milliárd forintot biztosítunk

- húzta alá a KTK.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm