33 °C Budapest
CSOK-ból építenéd be a tetőteret? Felejtsd el!

CSOK-ból építenéd be a tetőteret? Felejtsd el!

2016. augusztus 25. 11:30

Koncepcionálisan és eredményesség szempontjából is áttekinti a kormány az otthonteremtési programot, de a tetőtérbeépítésre vonatkozó, sokak által kifogásolt passzuson várhatóan nem változtatnak.

Hiába verte ki a biztosítékot rengeteg magyar családnál, hogy klasszikus tetőtérbeépítésre nem jár a 10+10-es CSOK, a kormány mégsem tervezi, hogy változtat a rendelet vonatkozó passzusán - értesült a Pénzcentrum.

Mint arról korábban beszámoltunk, a jelenlegi szabályozás szerint tetőtérbeépítésnél, vagy emeletráépítésnél csak abban az esetben jár a 10+10-es CSOK, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre. Valahogy így:

Lapunk megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a "problémával" kapcsolatba sejtelmesen annyit közölt, hogy

a csok és az otthonteremtési program fő céljai, hogy a családok olcsóbban jussanak a saját lakáshoz, valamint több új lakás épüljön, ezért az az új lakás építés és vásárlás élvez előnyt más megoldásokkal szemben. A tetőtér beépítésre is lehetséges a csok bizonyos feltételekkel.

Lefordítjuk: klasszikus tetőtérbeépítésre elégedjenek meg a családok a használt lakások bővítésére felvehető, maximum 2 millió 750 ezer forintos támogatással.

Pedig tényleg sokan szeretnék a módosítást, legalábbis erről tanúskodik egy korábbi cikkünkben megjelent szavazás eredménye.

Jöhet az új CSOK-rendelet?!

Novemberben összegzi a kormány a CSOK tapasztalatait, és többek között mérlegelik az ombudsman legutóbbi javaslatait is - erről még Lázár János beszélt a múlt heti Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt annak kapcsán emelte ki, hogy az ombudsman a CSOK szabályozásának módosítására kérte fel a nemzetgazdasági minisztert, mivel a jelenleg hatályos kormányrendelet szerinte ésszerű indok nélkül rekeszti ki a jogosultak közül a húszévesnél idősebb, nappali tagozatos középiskolásokat, az ugyanilyen idős egyetemisták után viszont jár a pénz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ombudsmannak érdekes észrevétele van, érdemes tanulmányozni (...) mi mérlegelendőnek gondoljuk

- szögezte le Lázár János. Hozzátette:

"Koncepcionálisan és eredményesség szempontjából pedig novemberben kerül áttekintésre a CSOK."

Hogy a koncepcionális felülvizsgálat pontosan mit is jelent, arról szintén a KTK-t kérdeztük. A Központ persze ezúttal sem szolgált konkrétumokkal:

A mostani ombudsmani észrevételektől függetlenül az Otthonteremtési program eredményeit és tapasztalatait a kormány rendszeresen áttekinti, az eddigi tapasztalatok alapján rövid időn belül tovább szélesítjük a programot többek között néhány életkori korlát felülvizsgálatával. A kormány célja, hogy még többen tudják igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt. Az ombudsmani észrevételeket ezen felül, külön is megvizsgálja a kormány.

Dübörög a program!

Tetőtérbeépítés ide, várható felülvizsgálat oda, az otthonteremtési program kiválóan muzsikál a kormány szerint. Mint azt lapunk megkeresésére kiemelték, "az Otthonteremtési program eredményes. Már az első félévben közel 12 ezer család igényelte a csok-ot, 32 milliárd forint értékben. Az igénylők kétharmada már szerződést is kötött és a szerződésbe foglalt támogatások 63%-át már meg is kapták az igénylők. A csok hatására az idei első félévben több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen."

A lakosság 79 százaléka támogatja a kormány otthonteremtési programját, amelyre jövőre 211 milliárd forintot biztosítunk

- húzta alá a KTK.

NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?