15 °C Budapest
Igaz a hír! Véglegesen eltörölhetik a tartozásodat

Igaz a hír! Véglegesen eltörölhetik a tartozásodat

2016. június 27. 14:06

Jövő évtől lemond az adóhivatal az alacsony összegű, behajthatatlan tartozásokról - ez az egyik fontos változása az új adótörvénynek. Mutatjuk, milyen engedmények jönnek.

Az adótartozás végrehajtásához való jog elévülési ideje lecsökken 5 évről 4-re. Emellett véglegesen törölni fogják a 10 ezer forint, vagy annál kisebb összegű tartozást behajthatatlanság címen, ha eredménytelen volt az adós bankszámlájára kivetett inkasszó.

Behajthatatlanként szintén végleg törölni lehet a 100 ezer forintot meg nem haladó tartozást akkor, ha az eljárás a végrehajtható vagyon hiányában nem lett eredményes. Ezeket a tartozásokról a továbbiakban a NAV nem fog nyilvántartást vezetni.

A 100 ezer forintot elérő, vagyon hiányában behajthatatlan tartozást addig tartja nyilván a NAV, amíg végrehajthatóvá válik, vagy az ahhoz való jog elévül.

Az önkormányzatok korábban 10 ezer forintot meghaladó köztartozás miatt már kérhette a NAV-ot, hogy adóként hajtsa be az adóson, ez az összeghatár 50 ezer forintra emelkedik.

Az ingatlant terhelő jelzálognál mellőzheti a NAV az ingatlan végrehajtását, ha a lakás eladásából befolyó összeg nem fedezné a tartozást. Ilyenkor az adózó ingatlanára jelzálog jegyezhető be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kevesebb a tartozás

A cégek és magánszemélyek teljes adótartozása egyébként  2246 milliárd forint volt idén az első negyedévben. Ez 14 százalékkal kevesebb, mint 2015 első három hónapjában - akkor 2568 milliárd volt a tartozás.

Az adómorált tekintve egyébként javulását mutatják az adatok a működő gazdálkodók és a magánszemélyek kategóriájában. Erre vélhetően az online pénztárgépek és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) is ösztönözte az adózókat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?