15 °C Budapest

Igaz a hír! Véglegesen eltörölhetik a tartozásodat

2016. június 27. 14:06

Jövő évtől lemond az adóhivatal az alacsony összegű, behajthatatlan tartozásokról - ez az egyik fontos változása az új adótörvénynek. Mutatjuk, milyen engedmények jönnek.

Az adótartozás végrehajtásához való jog elévülési ideje lecsökken 5 évről 4-re. Emellett véglegesen törölni fogják a 10 ezer forint, vagy annál kisebb összegű tartozást behajthatatlanság címen, ha eredménytelen volt az adós bankszámlájára kivetett inkasszó.

Behajthatatlanként szintén végleg törölni lehet a 100 ezer forintot meg nem haladó tartozást akkor, ha az eljárás a végrehajtható vagyon hiányában nem lett eredményes. Ezeket a tartozásokról a továbbiakban a NAV nem fog nyilvántartást vezetni.

A 100 ezer forintot elérő, vagyon hiányában behajthatatlan tartozást addig tartja nyilván a NAV, amíg végrehajthatóvá válik, vagy az ahhoz való jog elévül.

Az önkormányzatok korábban 10 ezer forintot meghaladó köztartozás miatt már kérhette a NAV-ot, hogy adóként hajtsa be az adóson, ez az összeghatár 50 ezer forintra emelkedik.

Az ingatlant terhelő jelzálognál mellőzheti a NAV az ingatlan végrehajtását, ha a lakás eladásából befolyó összeg nem fedezné a tartozást. Ilyenkor az adózó ingatlanára jelzálog jegyezhető be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kevesebb a tartozás

A cégek és magánszemélyek teljes adótartozása egyébként  2246 milliárd forint volt idén az első negyedévben. Ez 14 százalékkal kevesebb, mint 2015 első három hónapjában - akkor 2568 milliárd volt a tartozás.

Az adómorált tekintve egyébként javulását mutatják az adatok a működő gazdálkodók és a magánszemélyek kategóriájában. Erre vélhetően az online pénztárgépek és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) is ösztönözte az adózókat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem