16 °C Budapest
Hatalmas a szakadék! Tényleg csak ennyit ér, ha vidéki?

Hatalmas a szakadék! Tényleg csak ennyit ér, ha vidéki?

2016. június 1. 17:10

Míg a fővárosban gyakorlatilag felforrt az ingatlanpiac, addig a megyék többségében továbbra is a korábbi nyomott áron kínálják az eladók a lakásokat. Az Otthontérkép elemzéséből kiderül, hogy az életkörülményekben tapasztalható különbségek hogyan hűtik, vagy éppen szorítják le teljesen az ingatlanpiaci lázat a vidéki megyékben.

Szembeszökő a különbség a hazai ingatlanpiacon az egyes országrészek árai között. Az Otthontérkép kínálati árakat tartalmazó térképszelvénye szerint, míg az egy négyzetméterre jutó kínálati átlagár Budapesten meghaladja a 400 ezer forintot, addig az észak-keleti országrészben több megyében is jelentősen 200 ezer forint alatt marad.

A budapesti kínálati árakat ugyan meg sem közelítik, de Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Bács-Kiskun megyékben a négyzetméter átlagárak 2-300 ezer forint között mozognak, ezek így az ország legdrágább megyéi.

Legolcsóbban Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés, és Nógrád megyékben kínálják az eladók lakóingatlanjaikat,

ezekben a megyékben az átlagos kínálati árak nem érik el a 150 ezer forintot sem.

Hogy szakadhat, ha épp robban?

Az elmúlt egy év egyik komoly tanulsága pontosan az volt, hogy hosszú szendergés után mekkorát képes ugrani az ingatlanpiac. Az éves alapon 16,6 százalékos értékesítésiár-növekedés azonban korántsem az egész országra jellemző. Amikor ingatlanpiacról beszélünk, nem említhetjük egy lapon Budapestet és az agglomerációt felölelő Pest megyét az ország többi részével.

Sarkosan fogalmazva a népesedési és gazdasági statisztikák mögött álló életkörülmények erősebben fékezik az ingatlanárak változásait,

és magát az országos ingatlanpiacot, mintsem hogy ott valaha is ki tudna alakulni egy, a fővárosra jellemző áremelkedési trend.

Nem egyértelmű továbbá az sem, hogy míg a csok várhatóan a fővárosi és nyugat-magyarországi területek ingatlanpiacát felpezsdíti, lesz-e bármennyire is érezhető hatása a fent említett hátrányos helyzetű megyék kínálati áraira. Ez pedig csak tovább növelheti a szakadékot a két országrész árszintjei között.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?