Kölcsönökből élt a Jóban Rosszban sztárja: a gyerekeit sem tudta ellátni

Kölcsönökből élt a Jóban Rosszban sztárja: a gyerekeit sem tudta ellátni

2016. április 10. 15:00

Szorcsik H. Vikinek, a Jóban Rosszban korábbi sztárjának olyannyira megromlott a kapcsolata kedvesével, hogy végül már arról vitáztak, kinél maradjanak a gyerekek. A válást követően súlyos anyagi gondokkal küszködött a színésznő, de a bíróság döntését követően úgy tűnik, végre rendeződni látszik a helyzete.


Szorcsik H. Vikinek, a Jóban Rosszban korábbi sztárjának súlyosan megromlott a kapcsolata kedvesével. Ezt követően a szülők között arról folyt a vita, hogy melyikük nevelje a piciket.

Az apukájuk eddig is akkor láthatta a gyerekeket, amikor csak akarta. Sohasem volt szándékom elszakítani őket az édesapjuktól, mindig igyekeztem szép szóval elrendezni a vitánkat. Mindkettőnknek, sőt a gyerekeknek is jobb így, mintha két állandóan marakodó szülő között őrlődnének

- mondta a Blikknek Viki, akinek súlyos anyagi gondjai is voltak.

El kell tartanom a gyerekeimet. Bevallom, volt időszak a szakításom után, amikor arra is kölcsön kellett kérnem, hogy a kinőtt ruháik helyett újat tudjak venni nekik, és kifizessem a rezsiszámlákat. Segítettek a barátaim, a családom, de nagyon el voltam keseredve, viszont ennek is vége, mert végre van normális munkám

 - vallott őszintén a színésznő nehéz helyzetéről.

Nem Szorcsik H. Viki az egyetlen, aki egy válás miatt egyedül kénytelen nevelni a gyerekeket. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint az egyszülős családok száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. Míg 1980-ban 341 ezer olyan család volt, ahol egy szülő élt együtt gyermekével, addig 2011-ben már csaknem 537 ezer.

Arról, hogy hány ilyen esetben kell tartásdíjat fizetni a gyerekek után, pontos adatok nincsenek, de megközelítőleg 778 ezer gyermek él csonka családban.

Mi alapján állapítják meg a tartásdíjat?

A gyermek tartása lehet "természetbeni" illetve "pénzbeli". Általában a gyermeket nevelő szülő természetben (gyermek mindennapos gondozása, mosás, vasalás, főzés, rezsi fizetése a lakásban, tanulás a gyermekkel, stb.), míg a külön élő fél pénzben teljesíti a tartást (gyermektartásdíj fizetése útján).

Ha a szülők nem tudnak megegyezni, akkor a bíróság dönt a tartásdíj mértékéről. A tartásdíj megállapításánál figyelembe veszik a gyermek indokolt szükségleteit, amelyek a megélhetéshez tartoznak. Ilyen például a rezsiköltség és élelmezés, vagy a gyermek egészségügyi ellátásához (gyógyszer, vitamin), neveléséhez és taníttatásához (tankönyv, nyelvtanfolyam, korrepetálás, edzés) szükséges rendszeres kiadások.

Számításba veszik még a szülők jövedelmi helyzetét, a háztartásában eltartott további személyeket, a gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat, illetve - ha van - a gyermek saját jövedelmét is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mitől függ a tartásdíj összege?

A törvény szerint a tartásdíj összegét gyermekenként általában a tartásdíjra kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmet veszik figyelembe. A bíróság által megítélt tartásdíj mértéke körülbelül havi 20 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő skálán mozog. Ha a szülők közösen meg tudnak egyezni, ennél magasabb is lehet az összeg.

Tapasztalataim szerint az önkéntesen vállalt tartásdíjak összege a gazdasági válság óta nem olyan kiugróan magas, mint korábban volt, jelenleg maximum gyermekenkénti 200 ezer forint havi tartásdíj fizetési kötelezettség vállalása fordul elő esetenként. Korábban gyermekenként 300-400 ezer forintos kötelezettségvállalással is találkoztam

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak dr. Gaál Edina ügyvéd.

Ha a szülő külföldön él, akkor a tartásdíj mértékét a külföldön szerzett jövedelem alapján állapítja meg a bíróság, amit ugyancsak a gyermek szükségleteinek mértéke határoz meg.

Lehet-e büntetni, ha nem fizet a szülő?

Az elsődleges cél nem a nem-fizető szülő megbüntetése, hanem az, hogy ki legyen fizetve az elmaradt tartásdíj, azaz a gyermek eltartása ne legyen veszélyeztetve.

Ha valaki nem rendszeresen fizet, vagy nem időben, akkor a büntetés enyhe foka a gyermektartásdíj letiltásának kérése a tartásdíjra kötelezett jövedelméből.

Ha viszont nincs jövedelme és önkéntesen sem teljesít gyermektartásdíjat, akkor büntetőjogilag is felelősségre lehet vonni a szülőt: súlyosabb esetekben két, vagy akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?