7 °C Budapest

Kölcsönökből élt a Jóban Rosszban sztárja: a gyerekeit sem tudta ellátni

2016. április 10. 15:00

Szorcsik H. Vikinek, a Jóban Rosszban korábbi sztárjának olyannyira megromlott a kapcsolata kedvesével, hogy végül már arról vitáztak, kinél maradjanak a gyerekek. A válást követően súlyos anyagi gondokkal küszködött a színésznő, de a bíróság döntését követően úgy tűnik, végre rendeződni látszik a helyzete.


Szorcsik H. Vikinek, a Jóban Rosszban korábbi sztárjának súlyosan megromlott a kapcsolata kedvesével. Ezt követően a szülők között arról folyt a vita, hogy melyikük nevelje a piciket.

Az apukájuk eddig is akkor láthatta a gyerekeket, amikor csak akarta. Sohasem volt szándékom elszakítani őket az édesapjuktól, mindig igyekeztem szép szóval elrendezni a vitánkat. Mindkettőnknek, sőt a gyerekeknek is jobb így, mintha két állandóan marakodó szülő között őrlődnének

- mondta a Blikknek Viki, akinek súlyos anyagi gondjai is voltak.

El kell tartanom a gyerekeimet. Bevallom, volt időszak a szakításom után, amikor arra is kölcsön kellett kérnem, hogy a kinőtt ruháik helyett újat tudjak venni nekik, és kifizessem a rezsiszámlákat. Segítettek a barátaim, a családom, de nagyon el voltam keseredve, viszont ennek is vége, mert végre van normális munkám

 - vallott őszintén a színésznő nehéz helyzetéről.

Nem Szorcsik H. Viki az egyetlen, aki egy válás miatt egyedül kénytelen nevelni a gyerekeket. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint az egyszülős családok száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. Míg 1980-ban 341 ezer olyan család volt, ahol egy szülő élt együtt gyermekével, addig 2011-ben már csaknem 537 ezer.

Arról, hogy hány ilyen esetben kell tartásdíjat fizetni a gyerekek után, pontos adatok nincsenek, de megközelítőleg 778 ezer gyermek él csonka családban.

Mi alapján állapítják meg a tartásdíjat?

A gyermek tartása lehet "természetbeni" illetve "pénzbeli". Általában a gyermeket nevelő szülő természetben (gyermek mindennapos gondozása, mosás, vasalás, főzés, rezsi fizetése a lakásban, tanulás a gyermekkel, stb.), míg a külön élő fél pénzben teljesíti a tartást (gyermektartásdíj fizetése útján).

Ha a szülők nem tudnak megegyezni, akkor a bíróság dönt a tartásdíj mértékéről. A tartásdíj megállapításánál figyelembe veszik a gyermek indokolt szükségleteit, amelyek a megélhetéshez tartoznak. Ilyen például a rezsiköltség és élelmezés, vagy a gyermek egészségügyi ellátásához (gyógyszer, vitamin), neveléséhez és taníttatásához (tankönyv, nyelvtanfolyam, korrepetálás, edzés) szükséges rendszeres kiadások.

Számításba veszik még a szülők jövedelmi helyzetét, a háztartásában eltartott további személyeket, a gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat, illetve - ha van - a gyermek saját jövedelmét is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mitől függ a tartásdíj összege?

A törvény szerint a tartásdíj összegét gyermekenként általában a tartásdíjra kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmet veszik figyelembe. A bíróság által megítélt tartásdíj mértéke körülbelül havi 20 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő skálán mozog. Ha a szülők közösen meg tudnak egyezni, ennél magasabb is lehet az összeg.

Tapasztalataim szerint az önkéntesen vállalt tartásdíjak összege a gazdasági válság óta nem olyan kiugróan magas, mint korábban volt, jelenleg maximum gyermekenkénti 200 ezer forint havi tartásdíj fizetési kötelezettség vállalása fordul elő esetenként. Korábban gyermekenként 300-400 ezer forintos kötelezettségvállalással is találkoztam

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak dr. Gaál Edina ügyvéd.

Ha a szülő külföldön él, akkor a tartásdíj mértékét a külföldön szerzett jövedelem alapján állapítja meg a bíróság, amit ugyancsak a gyermek szükségleteinek mértéke határoz meg.

Lehet-e büntetni, ha nem fizet a szülő?

Az elsődleges cél nem a nem-fizető szülő megbüntetése, hanem az, hogy ki legyen fizetve az elmaradt tartásdíj, azaz a gyermek eltartása ne legyen veszélyeztetve.

Ha valaki nem rendszeresen fizet, vagy nem időben, akkor a büntetés enyhe foka a gyermektartásdíj letiltásának kérése a tartásdíjra kötelezett jövedelméből.

Ha viszont nincs jövedelme és önkéntesen sem teljesít gyermektartásdíjat, akkor büntetőjogilag is felelősségre lehet vonni a szülőt: súlyosabb esetekben két, vagy akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem