17 °C Budapest
Mindenkit az új CSOK érdekel: teltházas klubok országszerte

Mindenkit az új CSOK érdekel: teltházas klubok országszerte

Pénzcentrum
2016. február 19. 18:01

Országszerte népszerű a lakossági CSOK Klub, amelyet a Portfolio az FHB Bankkal, a Takarékokkal és az Otthontérképpel közösen szervez több vidéki nagyvárosban. A héten Pécsre, Szegedre és Szombathelyre vitték szakértőink a CSOK-információkat - összesen több mint 800 érdeklődő vett részt. A múlt csütörtökön életbe lépett CSOK-rendelet újabb lökést adott a 10 + 10 millióval kapcsolatos országos szintű számvetésnek. Jövő héten Miskolcra és Kecskemétre érkeznek a szakértők.

Január eleje óta központi a téma a családoknál a családok otthonteremtési kedvezménye, vagyis a CSOK és a 10 + 10 milliós lehetőség. A múlt héten hatályba lépett a CSOK-ot szabályozó két új rendelet, amelyek a számos könnyítés mellett szigorítást is tartalmaznak. A szabályok átlátásában segít a Portfolio országos lakossági rendezvénye, ahol gyakorlati tanácsok mellett főleg a lakáspiaci helyzetről beszélnek a szakértők.

Pécsen emelkedni fognak a lakásárak

Közel 200 résztvevő volt jelen hétfőn a Pécsen tartott CSOK Klubon, ahol Osztrogonácz Gábor, a Szigetvári Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy

a családok jövőjét hosszú távon befolyásoló pénzügyi döntéséhez komolyan fel kell mérni az egyedi igényeket és lehetőségeket,

 ehhez pedig elengedhetetlen az a szakértelem és tudás, amivel a szakértők tudják segíteni a családokat.

Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese kitért a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb törvényi változásokra. Egy gyors helyszíni közvélemény kutatással az is kiderült, hogy a pécsi közönség jelentős része új lakás építésében gondolkodik és már legalább 2 gyermekkel rendelkezik, ami fontos a kockázatok csökkentése érdekében.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője hangsúlyozta, hogy az új építésű lakások ára, illetve a magánépítkezések költsége várhatóan növekedni fog, és a népszerű helyeken lévő építési telkek ára sem marad mozdulatlan. A szakértő szerint az igénylők mindenképp készüljenek önerővel, hiszen e nélkül nehéz lesz megvalósítani vásárlási vagy építkezési szándékaikat.

Szegeden az áfa-visszatérítés a slágertéma

Kedd este Szegeden folytatódott az országos CSOK roadshow, több mint 400 érdeklődő részvételével. A fórumon Budai Ákos, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője az Otthontérkép statisztikáira alapozva kiemelte, hogy az országban jelenleg 9 százalék körüli azoknak az ingatlanok aránya, amelyekre igénybe vehető a 10 + 10 millió forintos támogatás.

Személyes tanácsadás Szegeden

A megfelelő ingatlanok aránya Csongrád megye egészét tekintve 11 százalék, míg a megyeszékhelyen, Szegeden 14 százalék, azaz

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

az országos átlagnál jóval magasabb.


Görög Tibor, a Pillér Takarékszövetkezet elnök - ügyvezető igazgatója többek között azt ismertette, milyen piaci kamatozású hitelekkel egészíthető a CSOK keretében nyújtott állami támogatás, illetve a 10+10 millió esetében a kedvezményes kamatozású hitel. A közönséget a 10+10 milliós támogatás részletei mellett leginkább az új házat építő magánszemélyeknek járó áfa-visszatérítés érdekelte.

Szombathely környékén nagy kereslet várható a CSOK-ra

Csütörtökön este mintegy 300 fő vett részt a Szombathelyen tartott CSOK Klubon. Vas megye és Szombathely a nyugati határnak és a rengeteg betöltetlen állásnak köszönhetően régóta népszerű környék, ami az országos átlaghoz képest magasabb lakásárakban és a visszafogottabb népességcsökkenésben látható.

Szombathelyen is több száz érdeklődő jött el

Várhatóan nagy lesz a kereslet a CSOK-ra a szombathelyi régióban, már most telekhiány van a megyeszékhelyen, és a lakásárak is emelkedésnek indultak.

A térség a 200 ezer forint feletti kínálati négyzetméterárával Budapest környékével, illetve a nagyobb gazdasági központokkal, például Szegeddel vagy Kecskeméttel is felveszi a versenyt.


A szakértők minden helyszínen többször is óva intették a közönséget a hirtelen döntéstől, kiemelték, hogy a családok csak a megfelelő információk birtokában vágjanak bele az igénylésbe. Folyamatosan emlékeztették a jelenlévőket, hogy

a CSOK és a 10 + 10 millió nem ajándék az államtól: vannak feltételei, buktatói, igénylése felelősséggel jár.


Az érdeklődőket a szervezők jövő hétenMiskolcon és Kecskeméten várják, ahol az előadások mellett ismét lehetőség lesz személyes tanácsadás igénybevételére. A részvétel támogatóinknak köszönhetően ingyenes, de online regisztrációhoz kötött.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30