11 °C Budapest

Mindenkit az új CSOK érdekel: teltházas klubok országszerte

Pénzcentrum
2016. február 19. 18:01

Országszerte népszerű a lakossági CSOK Klub, amelyet a Portfolio az FHB Bankkal, a Takarékokkal és az Otthontérképpel közösen szervez több vidéki nagyvárosban. A héten Pécsre, Szegedre és Szombathelyre vitték szakértőink a CSOK-információkat - összesen több mint 800 érdeklődő vett részt. A múlt csütörtökön életbe lépett CSOK-rendelet újabb lökést adott a 10 + 10 millióval kapcsolatos országos szintű számvetésnek. Jövő héten Miskolcra és Kecskemétre érkeznek a szakértők.

Január eleje óta központi a téma a családoknál a családok otthonteremtési kedvezménye, vagyis a CSOK és a 10 + 10 milliós lehetőség. A múlt héten hatályba lépett a CSOK-ot szabályozó két új rendelet, amelyek a számos könnyítés mellett szigorítást is tartalmaznak. A szabályok átlátásában segít a Portfolio országos lakossági rendezvénye, ahol gyakorlati tanácsok mellett főleg a lakáspiaci helyzetről beszélnek a szakértők.

Pécsen emelkedni fognak a lakásárak

Közel 200 résztvevő volt jelen hétfőn a Pécsen tartott CSOK Klubon, ahol Osztrogonácz Gábor, a Szigetvári Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy

a családok jövőjét hosszú távon befolyásoló pénzügyi döntéséhez komolyan fel kell mérni az egyedi igényeket és lehetőségeket,

 ehhez pedig elengedhetetlen az a szakértelem és tudás, amivel a szakértők tudják segíteni a családokat.

Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese kitért a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb törvényi változásokra. Egy gyors helyszíni közvélemény kutatással az is kiderült, hogy a pécsi közönség jelentős része új lakás építésében gondolkodik és már legalább 2 gyermekkel rendelkezik, ami fontos a kockázatok csökkentése érdekében.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője hangsúlyozta, hogy az új építésű lakások ára, illetve a magánépítkezések költsége várhatóan növekedni fog, és a népszerű helyeken lévő építési telkek ára sem marad mozdulatlan. A szakértő szerint az igénylők mindenképp készüljenek önerővel, hiszen e nélkül nehéz lesz megvalósítani vásárlási vagy építkezési szándékaikat.

Szegeden az áfa-visszatérítés a slágertéma

Kedd este Szegeden folytatódott az országos CSOK roadshow, több mint 400 érdeklődő részvételével. A fórumon Budai Ákos, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője az Otthontérkép statisztikáira alapozva kiemelte, hogy az országban jelenleg 9 százalék körüli azoknak az ingatlanok aránya, amelyekre igénybe vehető a 10 + 10 millió forintos támogatás.

Személyes tanácsadás Szegeden

A megfelelő ingatlanok aránya Csongrád megye egészét tekintve 11 százalék, míg a megyeszékhelyen, Szegeden 14 százalék, azaz

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az országos átlagnál jóval magasabb.


Görög Tibor, a Pillér Takarékszövetkezet elnök - ügyvezető igazgatója többek között azt ismertette, milyen piaci kamatozású hitelekkel egészíthető a CSOK keretében nyújtott állami támogatás, illetve a 10+10 millió esetében a kedvezményes kamatozású hitel. A közönséget a 10+10 milliós támogatás részletei mellett leginkább az új házat építő magánszemélyeknek járó áfa-visszatérítés érdekelte.

Szombathely környékén nagy kereslet várható a CSOK-ra

Csütörtökön este mintegy 300 fő vett részt a Szombathelyen tartott CSOK Klubon. Vas megye és Szombathely a nyugati határnak és a rengeteg betöltetlen állásnak köszönhetően régóta népszerű környék, ami az országos átlaghoz képest magasabb lakásárakban és a visszafogottabb népességcsökkenésben látható.

Szombathelyen is több száz érdeklődő jött el

Várhatóan nagy lesz a kereslet a CSOK-ra a szombathelyi régióban, már most telekhiány van a megyeszékhelyen, és a lakásárak is emelkedésnek indultak.

A térség a 200 ezer forint feletti kínálati négyzetméterárával Budapest környékével, illetve a nagyobb gazdasági központokkal, például Szegeddel vagy Kecskeméttel is felveszi a versenyt.


A szakértők minden helyszínen többször is óva intették a közönséget a hirtelen döntéstől, kiemelték, hogy a családok csak a megfelelő információk birtokában vágjanak bele az igénylésbe. Folyamatosan emlékeztették a jelenlévőket, hogy

a CSOK és a 10 + 10 millió nem ajándék az államtól: vannak feltételei, buktatói, igénylése felelősséggel jár.


Az érdeklődőket a szervezők jövő hétenMiskolcon és Kecskeméten várják, ahol az előadások mellett ismét lehetőség lesz személyes tanácsadás igénybevételére. A részvétel támogatóinknak köszönhetően ingyenes, de online regisztrációhoz kötött.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem