21 °C Budapest

Mindenkit az új CSOK érdekel: teltházas klubok országszerte

Pénzcentrum
2016. február 19. 18:01

Országszerte népszerű a lakossági CSOK Klub, amelyet a Portfolio az FHB Bankkal, a Takarékokkal és az Otthontérképpel közösen szervez több vidéki nagyvárosban. A héten Pécsre, Szegedre és Szombathelyre vitték szakértőink a CSOK-információkat - összesen több mint 800 érdeklődő vett részt. A múlt csütörtökön életbe lépett CSOK-rendelet újabb lökést adott a 10 + 10 millióval kapcsolatos országos szintű számvetésnek. Jövő héten Miskolcra és Kecskemétre érkeznek a szakértők.

Január eleje óta központi a téma a családoknál a családok otthonteremtési kedvezménye, vagyis a CSOK és a 10 + 10 milliós lehetőség. A múlt héten hatályba lépett a CSOK-ot szabályozó két új rendelet, amelyek a számos könnyítés mellett szigorítást is tartalmaznak. A szabályok átlátásában segít a Portfolio országos lakossági rendezvénye, ahol gyakorlati tanácsok mellett főleg a lakáspiaci helyzetről beszélnek a szakértők.

Pécsen emelkedni fognak a lakásárak

Közel 200 résztvevő volt jelen hétfőn a Pécsen tartott CSOK Klubon, ahol Osztrogonácz Gábor, a Szigetvári Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy

a családok jövőjét hosszú távon befolyásoló pénzügyi döntéséhez komolyan fel kell mérni az egyedi igényeket és lehetőségeket,

 ehhez pedig elengedhetetlen az a szakértelem és tudás, amivel a szakértők tudják segíteni a családokat.

Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese kitért a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb törvényi változásokra. Egy gyors helyszíni közvélemény kutatással az is kiderült, hogy a pécsi közönség jelentős része új lakás építésében gondolkodik és már legalább 2 gyermekkel rendelkezik, ami fontos a kockázatok csökkentése érdekében.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője hangsúlyozta, hogy az új építésű lakások ára, illetve a magánépítkezések költsége várhatóan növekedni fog, és a népszerű helyeken lévő építési telkek ára sem marad mozdulatlan. A szakértő szerint az igénylők mindenképp készüljenek önerővel, hiszen e nélkül nehéz lesz megvalósítani vásárlási vagy építkezési szándékaikat.

Szegeden az áfa-visszatérítés a slágertéma

Kedd este Szegeden folytatódott az országos CSOK roadshow, több mint 400 érdeklődő részvételével. A fórumon Budai Ákos, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője az Otthontérkép statisztikáira alapozva kiemelte, hogy az országban jelenleg 9 százalék körüli azoknak az ingatlanok aránya, amelyekre igénybe vehető a 10 + 10 millió forintos támogatás.

Személyes tanácsadás Szegeden

A megfelelő ingatlanok aránya Csongrád megye egészét tekintve 11 százalék, míg a megyeszékhelyen, Szegeden 14 százalék, azaz

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

az országos átlagnál jóval magasabb.


Görög Tibor, a Pillér Takarékszövetkezet elnök - ügyvezető igazgatója többek között azt ismertette, milyen piaci kamatozású hitelekkel egészíthető a CSOK keretében nyújtott állami támogatás, illetve a 10+10 millió esetében a kedvezményes kamatozású hitel. A közönséget a 10+10 milliós támogatás részletei mellett leginkább az új házat építő magánszemélyeknek járó áfa-visszatérítés érdekelte.

Szombathely környékén nagy kereslet várható a CSOK-ra

Csütörtökön este mintegy 300 fő vett részt a Szombathelyen tartott CSOK Klubon. Vas megye és Szombathely a nyugati határnak és a rengeteg betöltetlen állásnak köszönhetően régóta népszerű környék, ami az országos átlaghoz képest magasabb lakásárakban és a visszafogottabb népességcsökkenésben látható.

Szombathelyen is több száz érdeklődő jött el

Várhatóan nagy lesz a kereslet a CSOK-ra a szombathelyi régióban, már most telekhiány van a megyeszékhelyen, és a lakásárak is emelkedésnek indultak.

A térség a 200 ezer forint feletti kínálati négyzetméterárával Budapest környékével, illetve a nagyobb gazdasági központokkal, például Szegeddel vagy Kecskeméttel is felveszi a versenyt.


A szakértők minden helyszínen többször is óva intették a közönséget a hirtelen döntéstől, kiemelték, hogy a családok csak a megfelelő információk birtokában vágjanak bele az igénylésbe. Folyamatosan emlékeztették a jelenlévőket, hogy

a CSOK és a 10 + 10 millió nem ajándék az államtól: vannak feltételei, buktatói, igénylése felelősséggel jár.


Az érdeklődőket a szervezők jövő hétenMiskolcon és Kecskeméten várják, ahol az előadások mellett ismét lehetőség lesz személyes tanácsadás igénybevételére. A részvétel támogatóinknak köszönhetően ingyenes, de online regisztrációhoz kötött.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM