0 °C Budapest

Itt a tiltólista: életveszélyes termékek a magyar boltok polcain

2015. november 22. 07:07

Egymást érik a szén-monoxid mérgezéses esetek Magyarországon, tegnap reggel például egy fiatal anyát és négyéves gyermekét találták holtan Kecskemét mellett. Pedig a veszélyt egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi! Nem könnyű azonban a választás, rengeteg ugyanis a bóvli termék a boltok polcain.

Tegnap reggel Kecskemét mellett holtan találtak egy harmincegy éves nőt és négyéves gyerekét; a holttestekre a rokonok bukkantak. A vizsgálatok alapján szén-monoxid-mérgezés okozta a halálukat: a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint rosszul működő gázkonvektorok voltak a házban, ezek voltak felelősek a magas szén-monoxid-koncentrációért.

Elkerülhető lett volna a tragédia?

Ahogy a fenti eset is mutatja, a téli időszak sajnálatos velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. Bár a szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, viszont az esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének.

A veszélyt egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi!

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid érzékelőt vásárolnánk. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek. Legutóbb például a fogyasztóvédelem által vizsgált szén-monoxid risztók 71 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, így nem biztonságos a használatuk.

A kifogásolt berendezések magas száma viszont nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos. A vizsgált termékek folyamatosan frissülő "pozitív" és "negatív" listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján és a legutóbbi állapot alábbi galériánkban is elérhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel a piacon elérhető kínálat folyamatosan frissül, így nehéz dolga van a hatóságnak. Éppen ezért minden esetben körültekintően kell választani. Összeszedtük a szén-monoxid érzékelő vásárlásához, használatához szükséges legfontosabb tudnivalókat.

  • Mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid mérőket. A készülék működését itt az eladóval is meg lehet beszélni, továbbá tanácsot is lehet kérni az üzletben.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.
  • A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni.
  • A szerkezeteket célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5-2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.
  • Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.
  • Ezek a termékek csak - a gyártó által - meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta.
  • A készülékek ugyan életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?