23 °C Budapest
Pocsék lakásban lakik 1,5 millió magyar: mi lehetne a megoldás?

Pocsék lakásban lakik 1,5 millió magyar: mi lehetne a megoldás?

2015. október 29. 18:00

A lakhatási válság több mint egy millió embert érint ma Magyarországon. Bár mennyiségi lakáshiány továbbra sincs, a megfizethető lakások száma vészesen alacsony - derült ki a Habitat for Humanity sajtótájékoztatóján.

A Habitat for Humanity szakértői szerint ma Magyarországon minimum 1,5 millió embert érint a lakhatási szegénység, azaz körülbelül ennyien rossz lakhatási körülmények között, túlzsúfolt, rossz elhelyezkedésű lakásokban élnek. Magyarok tízezrei hajléktalanok, és százezrek élnek egészségtelen lakókörülmények között, illetve hátrányos helyzetű térségekben.

A Habitat for Humanity 1996 óta működik Magyarországon, közvetlen segítséget nyújtva a lakhatási szegénységben élőknek. Véleményük szerint bár mennyiségi lakáshiány továbbra sincs, a lakhatási célra hasznosítható ingatlanoknak egy jelentős része lakatlan, vagy nagyon leromlott állapotban van. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy a megfizethető lakások, vagyis az olcsó bérlakások száma vészesen kevés itthon, a lakosság csupán 11 százaléka lakik bérlakásokban, szemben a 30 százalékos uniós átlaggal. Az önkormányzati lakásállomány évről-évre fogy, és meglehetősen leromlott állapotban van, több mint 70 százaléka felújításra szorulna.

Ezen felül tovább rontja a helyzetet a magas lakásfenntartási költség is. Hiába a rezsicsökkentés, a háztartások átlagban még mindig bevételeik közel egynegyedét költik lakásfenntartásra. A lakosság kicsivel több, mint egy tizede nem tudja megfelelően fűteni a lakását, negyede pedig hitel-, lakbér-, vagy közműtartozás miatt van eladósodva. Ebből adódóan egyre több családot érint az eladósodás veszélye, vagy akár a lakásvesztés - állítja a Habitat for Humanity.

Ebben szerepet játszhat az is, hogy a kormány a segélyezés rendszerét egyre szigorúbb feltételekhez kötötte, illetve bizonyos juttatások önkormányzati hatáskörbe kerültek. A lakásfenntartási támogatás, és az adósságkezelési szolgáltatás megszüntetését követően idén márciustól az önkormányzatok hatáskörébe került a kieső támogatások helyettesítése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A központi költségvetés lakhatásra szánt kiadásai továbbra is inkább a középosztály és a magas jövedelmű rétegek lakhatását támogatják, így a lakhatási válság elsősorban a szegényebb rétegeket érinti, azon belül is legfőképpen a 3 vagy több gyerekes családokat. A családjukból kiemelt gyerekek esetében 34,5 százalékukat lakhatási okokra hivatkozva vették ki a családokból.

Mivel a gyermekek szakellátásban való gondozása igen költséges, a lakhatási válság enyhítése érdekében inkább a bérlakások számának növelésére, és a lakhatási kiadások csökkentésére kellene költenie az államnak, valamint fontos lenne a takarékos energiahasználat ösztönzése is.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?