Akár duplájára is ugorhatnak az albérletek árai

Akár duplájára is ugorhatnak az albérletek árai

2015. augusztus 5. 13:06

Egyre nagyobb az igény az albérletek iránt, ráadásul augusztusban a keresleti oldalt tovább növelik a kollégiumi férőhelyekről kiszorult egyetemisták és főiskolások is. Nehéz helyzetben lesznek: a felsőoktatási intézményeknek helyt adó nagyvárosokban és a fővárosban is az egekbe szöktek az albérletárak az elmúlt fél évben. Annak, aki megengedheti magának, hosszú távon jobban megéri saját ingatlant vásárolni, az alacsony kamatok miatt ráadásul most mindenképpen érdemes hitelfelvételben is elgondolkodni - tanácsolta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az egyik nagy ingatlanközvetítő cég legfrissebb adatai szerint Budapesten közel minden második lakásvásárlás mögött befektetési cél áll, ezt követik az első lakást vásárlók. A legmagasabbak a négyzetméterárak a belvárosban, illetve panel tekintetében a XI. kerületben. Vidéken Győr-Moson-Sopron megyében a legdrágábbak az ingatlanok. Vidéken ugyanakkor leginkább a nagyobb ingatlanba költőzők vezetik a cél-listát, és csak a második helyen állnak a befektetési céllal vásárolók, és csak minden ötödik vásárlóra jellemző, hogy az első ingatlanát veszi meg.

Mivel a kereslet nagyon megugrott, új ingatlan pedig még csak elvétve jelenik meg a piacon, egyre nehezebb alkudni, különösen Vas és Veszprém megyében, valamint Budapesten.


Akik befektetési céllal vásárolnak ingatlant, azok döntő többsége kiadja azt. Az elmúlt fél évben az egekbe szöktek az albérletárak, van, ahol egy panellakásért is elkérnek havi 150 ezer forintot a rezsiköltségeken felül.

A közösségi oldalakon sokan számoltak be olyan esetekről, amikor a főbérlő váratlanul duplájára emelte a bérleti díjat.

Nyáron a külföldi bérlők száma is magasabb az éves átlaghoz képest, augusztusban pedig megjelennek a piacon az albérletet kereső egyetemisták/főiskolások is. A kereslet növekedéséve pedig a bérleti díjak további emelkedésére lehet számítani.

Akiknek van valamennyi kezdőtőkéje, megtakarítása, a jelenlegi albérletárak és az alacsony kamatkörnyezet figyelembevételével érdemes a lakásvásárlást megfontolni. A 60-100 ezer forintos bérleti díjakkal szemben egy 5 millió forintos, 20 éves futamidőre igényelt lakáshitel havi törlesztőrészlete nem éri el a 31.000 forintot

 - mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettes.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?