Támadnak az agresszív szúnyogok: idén sok lesz belőlük

Pénzcentrum
2015. június 17. 09:03

Az ország több pontján megkezdődött a szúnyogpopuláció gyérítése, a Balatonnál a hétvégén 6 ezer hektáron már kémiai irtást is végeztek.

Az irtást a két évvel ezelőtti dunai árvíz óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) központilag koordinálja. Állami forrásból idén is 1,5 milliárd forintot fordítanak csípőszúnyog-ártalom elleni védekezésre - írja a Metropol.

Hogy mikor van szükség az irtásra, meglehetősen egyszerű módszerrel állapítják meg a szakértők.

A csípésszámot hagyományos módon mérjük: egy-egy területen tíz-tíz percig maradunk, várva a szúnyogokat, melyeket begyűjtünk még a csípés előtt. A csípések számát aztán felszorozzuk hattal, így határozzuk meg az óránkénti adatot. Ha ez eléri a 40-50-es értéket, elrendeljük a kémiai irtást

 - mondta a lapnak Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balaton körüli gyérítési munkákat irányító szakértői csoport vezetője.

Mire azonban irtás megkezdődik - a kivitelező beszerzi a szükséges engedélyeket, értesíti a méhészeket -, az óránkénti csípésszám 60-70-re is emelkedhet.

A szakember szerint ezen a nyáron az átlagosnál több lehet a szúnyog, bár tavasszal még úgy tűnt, hogy az idei enyhébb év lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amikor azonban egy kisebb árhullám levonult a Dunán és a Balaton környéki folyókon, már érezhető volt, hogy rosszabb lesz a helyzet, mint általában.

A hirtelen felmelegedés hatására intenzívvé vált a kirajzás, és agresszívabbakká is váltak a szúnyogok.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?