19 °C Budapest
Lomtalanítás után bújtak elő a patkányok a magyar városban

Lomtalanítás után bújtak elő a patkányok a magyar városban

Pénzcentrum
2015. április 10. 15:58

Patkányok árasztották el Komló városát a tavaszi lomtalanítás miatt. A helyi lakosok szerint volt, ahol három hónapig tartott, amíg kiirtották a rágcsálókat. Milyen veszélyeket hordoz a patkányokkal együttélés?

Ahogy az őszi, most a tavaszi lomtalanítás után is felbukkantak Komlón a patkányok, tavaly májusban 3 hónapig tartott, mire egy lakásból kiirtották őket - panaszolta a Bama.hu-nak egy helyi lakos.

A patkányirtás menete a következő lehet: ha valaki közterületen észlel patkányt, a városgondnokságot kell értesítenie. Amennyiben a csatornákból jönnek fel a rágcsálók, úgy a vízmű az illetékes. Társasház esetén elsősorban a közösség feladata a védekezés, tehát a közös képviselőnek kell jelezni a problémát. Ha pedig csak egy-egy lakás érintett, akkor a tulajdonos dolga az irtás.

A szakemberek szerint ráadásul ahány lakos, legalább annyi patkány van egy településen, vagyis a rágcsálók velünk élnek akkor is, ha nem mindig kerülnek a szemünk elé. Éppen emiatt nemcsak Komlón, de Pécsett is előfordulnak, bár igaz, vannak fertőzött és kevésbé fertőzött területek. A Biokom évente átlagosan 30 alkalommal helyez ki csapdákat a megyeszékhelyen, nagyjából 10-15 helyszínen. Emellett, ha valahonnan bejelentés érkezik, ők vagy a Tettye Forrásház ellenőrzi a helyszínt, és ha szükséges, intézkednek.

Miért okozhatnak gondot a patkányok?

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint a patkányok lehetnek felelősek az enterális úton terjedő fertőző betegségek (bélfertőzések) terjedéséért. A rágcsálók az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint például a tularémia (nyúlpestis) és a leptospirózis (állati vizelettel terjedő betegség, mely súlyos hasi problémákat, egyes esetekben halált is okozhat).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazánkban jellemzően előforduló vándorpatkány például hozzávetően 40 féle betegség terjesztője lehet, mint például a szalmonelláé, a kiütéses tífuszé vagy a veszettségé.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?