27 °C Budapest

Lomtalanítás után bújtak elő a patkányok a magyar városban

Pénzcentrum
2015. április 10. 15:58

Patkányok árasztották el Komló városát a tavaszi lomtalanítás miatt. A helyi lakosok szerint volt, ahol három hónapig tartott, amíg kiirtották a rágcsálókat. Milyen veszélyeket hordoz a patkányokkal együttélés?

Ahogy az őszi, most a tavaszi lomtalanítás után is felbukkantak Komlón a patkányok, tavaly májusban 3 hónapig tartott, mire egy lakásból kiirtották őket - panaszolta a Bama.hu-nak egy helyi lakos.

A patkányirtás menete a következő lehet: ha valaki közterületen észlel patkányt, a városgondnokságot kell értesítenie. Amennyiben a csatornákból jönnek fel a rágcsálók, úgy a vízmű az illetékes. Társasház esetén elsősorban a közösség feladata a védekezés, tehát a közös képviselőnek kell jelezni a problémát. Ha pedig csak egy-egy lakás érintett, akkor a tulajdonos dolga az irtás.

A szakemberek szerint ráadásul ahány lakos, legalább annyi patkány van egy településen, vagyis a rágcsálók velünk élnek akkor is, ha nem mindig kerülnek a szemünk elé. Éppen emiatt nemcsak Komlón, de Pécsett is előfordulnak, bár igaz, vannak fertőzött és kevésbé fertőzött területek. A Biokom évente átlagosan 30 alkalommal helyez ki csapdákat a megyeszékhelyen, nagyjából 10-15 helyszínen. Emellett, ha valahonnan bejelentés érkezik, ők vagy a Tettye Forrásház ellenőrzi a helyszínt, és ha szükséges, intézkednek.

Miért okozhatnak gondot a patkányok?

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint a patkányok lehetnek felelősek az enterális úton terjedő fertőző betegségek (bélfertőzések) terjedéséért. A rágcsálók az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint például a tularémia (nyúlpestis) és a leptospirózis (állati vizelettel terjedő betegség, mely súlyos hasi problémákat, egyes esetekben halált is okozhat).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hazánkban jellemzően előforduló vándorpatkány például hozzávetően 40 féle betegség terjesztője lehet, mint például a szalmonelláé, a kiütéses tífuszé vagy a veszettségé.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM