16 °C Budapest

Itt több mint 400 ezer forintba kerül egy négyzetméter lakás

2015. március 27. 13:04

Az Otthontérkép lakáskereső oldal szerint a legdrágább városrészben több mint 400 ezer forintot kell kiadni egy négyzetméter lakásért. A tíz legdrágább városrészből hét még mindig a második kerületben található, de itt kevés adásvétel történt 2014-ben is. Ha a gyorsabban pörgő városrészeket vizsgáljuk, akkor már több belvárosi környék is felkerülhet a listára.

Az Otthontérkép lakáskereső oldal elkészítette a legfrissebb, 2014-es lakásárakra vonatkozó térképeket és statisztikákat a hivatalos NAV-os adatbázis adatai alapján. Bár a 2012-es árszintig még nem kapaszkodtak vissza a lakáspiacon az árak, az országos átlagban mélypontnak számító 2013-as árak után, 2014 már valóban az emelkedés éve volt, de nem mindenkinek! A következő elemzésből pontosan kiderül, hogy egyes kerületekben vagy megyékben mennyi most egy lakóingatlan átlagos négyzetméterára, nőt, vagy csökkent az elmúlt évben sőt, az Otthontérképen nézelődve mindenki megtalálhatja akár a saját kistérségére, vagy városrészére vonatkozó legpontosabb lakásár adatokat.

Nálatok mennyi most a lakás négyzetmétere?

Az átlagos értékesítési négyzetméterárak tekintetében 2014-ben trendfordulóhoz értünk, az árak növekedésnek indultak. Országos szinten az értékesített ingatlanok átlagára 1,7 százalékkal nőtt 2013-hoz viszonyítva. A képet azonban árnyalja, hogy a növekedés meglehetősen differenciált volt, néhány megyére, valamint Budapestre koncentrálódott. Egyes népszerű területeken 10 százalékot meghaladó növekedés is mérhető volt, de ahol az ingatlanpiac pangott, ott volt példa további 15 százalékos csökkenésre is.

Több megyében a 2014-ben mért árak megközelítették, vagy már meg is haladták a 2012-ben mérteket. Ezzel együtt is az átlagárak közötti különbség tovább nőtt a legdrágább Győr-Moson-Sopron és Pest valamint a legolcsóbb Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod, Békés és Nógrád megye között. Az utóbbi négyes esetén az átlagos értékesítési négyzetméterár nem érte el a 80 ezer forintot, miközben Győrben, vagy Pest megyében átlagosan 170 ezer forint körüli négyzetméteráron értékesítettek egy ingatlant, ami több, mint kétszeres különbség.

Az ország legdrágább területe, nem nagy meglepetésre, továbbra is Budapest. A fővárosban több mint 50 ezer forinttal került többe egy négyzetméternyi ingatlan, mint a megyei listát vezető Győr-Moson-Sopron megyében. Győr-Moson-Sopron megye azonban nem csak az első helyezésével emelkedik ki, ugyanis a 2013-as 7,1 százalékos átlagos négyzetméterár növekedés után, 2014-ben további 10,7 százalékkal tudtak emelkedni az ottani árak, ami kiemelkedő a hazai lakáspiacon.

A győri mellett Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, illetve Csongrád megyékben növekedtek az átlagárak 2013-hoz képest, ami a területek felértékelődését mutatja. A hivatalos NAV adatokból becsült átlagárak alapján a többi megyével szemben Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, valamint Zala megyében az árak csökkenése még 2014-ben sem tudott megállni, így ezeken a területeken továbbra sem beszélhetünk trendfordulóról. A legnagyobb árcsökkenést pedig Jász-Nagykun-Szolnok szenvedte el.

 - mondta Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Városok rangsora

A megyei adatoknak megfelelően Sopron és Győr lépett előre a listán, hiszen mindkét nagyvárosban dinamikusan nőttek az értékesítési átlagárak az elmúlt 2 évben. Az első öt legdrágább város között Debrecenben és Kecskeméten csökkentek az árak, de a trend már 2014-ben megfordult, miközben Érden még számottevő csökkenés volt mérhető.

A legolcsóbb öt nagyváros csoportjában Szolnok új szereplőnek számít, mivel a 2014-re mért jelentős mértékű további áresés következtében a képzeletbeli 7. helyről a 3. helyre ugrott. Salgótarján és Miskolc esetén az áresés lassult, de a trend még nem tudott megfordulni 2014-ben, Dunaújváros és Nagykanizsa esetén az árcsökkenés kitartott 2014-ben is.

Kistérségek összehasonlításában még mindig a Pest megyei kistérségek vezetik a rangsort, a közkedvelt Dunakeszi és Budaörsi kistérség a 190 ezer forint feletti értékesítési áraival még megközelíthetetlen, az árak azonban az elmúlt 2 évben csökkentek.

A Győri és a Sopron-Fertődi kistérségek dinamikus árnövekedése táplálhatta elsősorban a kiemelkedő megyei árakat, hiszen mindkét kistérség több, mint 10 helyet javított az elmúlt 2 évben.

A Balaton népszerűsége is kitart, az elmúlt két évben a Hévízi, valamint a Balatonfüredi kistérség előrébb lépett a rangsorban.

Bár a Hévízi kistérség értékesítési átlagárai 2014-ben még csökkentek, ezzel is az előkelő 3. helyet foglalja el a listában, míg a Balatonfüredi kistérség úgy tudott előrébb lépni, hogy 2013-ban nőttek, majd 2014-ben stagnáltak az árak.

A legolcsóbb 10 kistérség listájában érdemi változás nem történt az elmúlt 2 évben, új szereplő az Ibrány-Nagyhalászi kistérség lett 2014-ben, egyébkent csak némi átrendeződés tapasztalható a legolcsóbbnak számító kistérségek között. A Sarkadi kistérség esetén bíztató, hogy 2014-ben már növekedtek az átlagos értékesítési négyzetméterárak, talán 2015-ben le is kerülhet erről a listáról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legdrágább és legolcsóbb kistérségek közötti jelentős különbséget jól szemlélteti, hogy a drágább kistérségekben hatszor kevesebb négyzetméternyi ingatlant tudtunk vásárolni ugyanazon az áron, mint a legolcsóbban.

Ki a legdrágább Budapesten?

Az országos adatokhoz képest Budapesten minden kerületben egyöntetűen növekedtek az átlagos értékesítési négyzetméterárak 2014-ben, összességében 0,8 százalékkal, és egyes kerületekben már a 2012. évi értékeket is meghaladták. A legnagyobb értéknövekedést a XVI. kerület érte el 4,6 százalékkal, a legalacsonyabbat pedig a X. kerület 0,5 százalékkal

 - összegzi a Fővárosban regisztrált értékeket Ditróy.

A kerületek átlagár szerinti sorrendjében egy-két átrendeződésen kívül nagyobb változás nem történt az elmúlt 2 évben. A legdrágább V. kerületben egy négyzetméter lakás közel 2,4-szer került többe 2014-ben, mint a legolcsóbb XXI. kerületben. Ez az értékbeli különbség tovább növekedett 2012-es 2,1 és a 2013-ad 2,3-szeres különbséghez képest.


A vizsgált területeket tovább bontva - egy-egy kivételtől eltekintve - a városrészek szintjén is kimutatható az átlagárak növekedése.

A legdrágább városrész 2014-ben a II. kerületi Pálvölgy lett a maga 437 ezer Ft-os négyzetméterárával, a második legdrágább a speciálisnak tekinthető XIII. kerületi Marina part volt, köszönhetően annak, hogy a városrészben kizárólag új építésű vagy újszerű ingatlanok találhatóak.

A 10 legdrágább budapesti városrészből a II. kerület hét helyet foglal el, melynek az az oka, hogy ezekben a lakosság- és lakásszámban is kisebb városrészekben kevesebb adásvétel zajlik és ezek a tranzakciók jellemzően értékes, prémium ingatlanokkal kapcsolatosak, amelyek az átlagárat kimondottan felfelé húzzák.

Ha azonban csak azokat a városrészeket vizsgáljuk, ahol az elmúlt évben legalább 100 adásvételi tranzakció történt (ami feltételezi, hogy hosszabb távon is inkább pörgő, nagyszámú adásvételt bonyolító városrészekről van szó), akkor a legdrágább 10-es listára az V. kerületi Lipótváros és Belváros, az I. kerületi Krisztinaváros és Viziváros, valamint a VI. kerületi Belső-Terézváros is felkerül.

 - világít rá egy kis módszertani érdekességre az elemző.

Budapesten a X. kerületi Keresztúridűlő lett a legolcsóbb városrész 2014-ben, de a legolcsóbb budapesti területek listáját továbbra is szinte csak a X. (Kőbánya), a XXI. (Csepel), és a XXIII. (Soroksár) kerületek városrészei váltogatják.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem