10 °C Budapest

Lebukott a kisnyugdíjas: ez az új trükk a távfűtéses lakásokban

2015. március 21. 07:09

Nincs meglepetés, sok magyar fogyasztó az idei fűtési szezonban is trükközni próbál, hogy spóroljon a rezsin. A házi praktikáknak viszont nincs sok értelme, ráadásul némelyik még veszélyes is.

Érdekes számlafizetési megoldások, életveszélyes spórolási praktikák terjednek a hazai gázfogyasztók között, amelyeknek ráadásul semmi értelme - tudta meg a Pénzcentrum. Mivel sok magyar fogyasztó veri fogához a garast (ha nem is indokolatlanul), és ráadásul többségük még a szolgáltatójában sem bízik, így rendre újabb és újabb praktikákra derül fény. Így volt ez az idei fűtési szezonban is. Az alábbiakban két ilyen trükköt mutatunk be:

1. Átalánydíjas gáztűzhellyel fűt a kisnyugdíjas

Sok lakótelepi nyugdíjas ismerős, főleg vidéken azzal spórol, hogy kizárólag az átalánydíjas gáztűzhellyel fűt. Meggyújtják az összes égőt, bekapcsolják a sütőt, kinyitják az ajtaját és sokszor vizet tesznek be, ami meleg párát biztosít. Ezzel fűtik az egész lakást. Szerintem ez életveszély és nem tudom elképzelni, hogy a gázszolgáltatónak nem tűnik fel, hogy az átalánydíjon jóval több gáz fogy

- írta egy olvasónk.

Azt mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy ez a megoldás kizárólag a gázmérővel nem rendelkező, távfűtéses lakásokban gáztűzhelyet használó fogyasztók körében terjedhet. Ők azok ugyanis, akik a konyhai gáztűzhely után átalánydíjat fizetnek, amely függ a lakás szobáinak számától és a beépített gázfogyasztó készülékek főbb tulajdonságaitól is. A MEKH rendelet szerint az alábbi számítást kell alkalmazni:

Nos, nem kell sokáig gondolkozni azon, miért óriási butaság a fenti trükk. Azon túl ugyanis, hogy életveszélyes, még spórolni sem lehet vele.

A gáztűzhelyt, megfelelő légellátás biztosításával kizárólag főzésre szabad használni, különben nagy az esélye egy esetleges szénmonoxid mérgezésnek.

Azért nem lehet a fenti módszerrel takarékoskodni, mivel az átalánydíjat minden elszámolási időszak végén, az előző időszak fogyasztása alapján korrigálják. Így tehát a következő elszámolási időszakban kell majd többet fizetnie a fogyasztónak. Szolgáltatóktól származó információink szerint egyébként nem sokan próbálkoznak ezzel a trükkel:

Az olvasó által említett esetekkel nagyon ritkán találkoztunk, és leginkább a távfűtés szezonális indulása előtt jellemző.

- mondta el megkeresésünkre a GDF SUEZ.

2. Bediktálós, de átalányt fizet

Ez a praktika már jóval gyakoribb a magyar fogyasztók körében.  A lényege annyi, hogy bár hivatalosan diktáláson alapuló havi elszámolásban van a fogyasztó, ő arra törekszik, hogy minden hónapban nagyjából ugyanannyit fizessen. Ehhez egy füzetbe vezeti otthon a fogyasztását és a hidegebb hónapokban - amikor jellemzően nagyobb a fogyasztás - mért mennyiség egy részét elszórja a következő hónapokra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vélhetően azért hódít egyes fogyasztók körében ez a megoldás, mert vagy nem tudják, hogy az ún. "éves kiegyenlített részszámlázás" éppen erre lett kitalálva, vagy egyszerűen nem bíznak a szolgáltatóban.

Pedig a szolgáltató számítása jóval megbízhatóbb; a becslés alapja általában az előző évi fogyasztás korrigált (5 év hőmérsékletadatának átlagával) gázmennyisége. Amennyiben az elszámolási időszak végén a hivatalos leolvasásnál túlszámlázást tapasztalnak, azt jóváírják az ügyfél számláján (ugyanez igaz természetesen fordítva is).

Az éves kiegyenlített részszámlázás előnyei:

  • az azonos gázmennyiséget tartalmazó részszámla egyenletes fizetést tesz lehetővé, ezáltal a fizetési kötelezettség pontosan tervezhetővé válik
  • a számlák ellenőrzése egyszerű
  • a téli időszak magas összegű számláinak egy részét a nyári hónapokban, halasztva fizetheti

A havi diktáláson alapuló számlázás előnyei:

  • a számlázás leolvasás alapú, vagyis tényleges fogyasztás alapján történik
  • nincs túlfizetés

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem