Lebukott a kisnyugdíjas: ez az új trükk a távfűtéses lakásokban

Lebukott a kisnyugdíjas: ez az új trükk a távfűtéses lakásokban

2015. március 21. 07:09

Nincs meglepetés, sok magyar fogyasztó az idei fűtési szezonban is trükközni próbál, hogy spóroljon a rezsin. A házi praktikáknak viszont nincs sok értelme, ráadásul némelyik még veszélyes is.

Érdekes számlafizetési megoldások, életveszélyes spórolási praktikák terjednek a hazai gázfogyasztók között, amelyeknek ráadásul semmi értelme - tudta meg a Pénzcentrum. Mivel sok magyar fogyasztó veri fogához a garast (ha nem is indokolatlanul), és ráadásul többségük még a szolgáltatójában sem bízik, így rendre újabb és újabb praktikákra derül fény. Így volt ez az idei fűtési szezonban is. Az alábbiakban két ilyen trükköt mutatunk be:

1. Átalánydíjas gáztűzhellyel fűt a kisnyugdíjas

Sok lakótelepi nyugdíjas ismerős, főleg vidéken azzal spórol, hogy kizárólag az átalánydíjas gáztűzhellyel fűt. Meggyújtják az összes égőt, bekapcsolják a sütőt, kinyitják az ajtaját és sokszor vizet tesznek be, ami meleg párát biztosít. Ezzel fűtik az egész lakást. Szerintem ez életveszély és nem tudom elképzelni, hogy a gázszolgáltatónak nem tűnik fel, hogy az átalánydíjon jóval több gáz fogy

- írta egy olvasónk.

Azt mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy ez a megoldás kizárólag a gázmérővel nem rendelkező, távfűtéses lakásokban gáztűzhelyet használó fogyasztók körében terjedhet. Ők azok ugyanis, akik a konyhai gáztűzhely után átalánydíjat fizetnek, amely függ a lakás szobáinak számától és a beépített gázfogyasztó készülékek főbb tulajdonságaitól is. A MEKH rendelet szerint az alábbi számítást kell alkalmazni:

Nos, nem kell sokáig gondolkozni azon, miért óriási butaság a fenti trükk. Azon túl ugyanis, hogy életveszélyes, még spórolni sem lehet vele.

A gáztűzhelyt, megfelelő légellátás biztosításával kizárólag főzésre szabad használni, különben nagy az esélye egy esetleges szénmonoxid mérgezésnek.

Azért nem lehet a fenti módszerrel takarékoskodni, mivel az átalánydíjat minden elszámolási időszak végén, az előző időszak fogyasztása alapján korrigálják. Így tehát a következő elszámolási időszakban kell majd többet fizetnie a fogyasztónak. Szolgáltatóktól származó információink szerint egyébként nem sokan próbálkoznak ezzel a trükkel:

Az olvasó által említett esetekkel nagyon ritkán találkoztunk, és leginkább a távfűtés szezonális indulása előtt jellemző.

- mondta el megkeresésünkre a GDF SUEZ.

2. Bediktálós, de átalányt fizet

Ez a praktika már jóval gyakoribb a magyar fogyasztók körében.  A lényege annyi, hogy bár hivatalosan diktáláson alapuló havi elszámolásban van a fogyasztó, ő arra törekszik, hogy minden hónapban nagyjából ugyanannyit fizessen. Ehhez egy füzetbe vezeti otthon a fogyasztását és a hidegebb hónapokban - amikor jellemzően nagyobb a fogyasztás - mért mennyiség egy részét elszórja a következő hónapokra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vélhetően azért hódít egyes fogyasztók körében ez a megoldás, mert vagy nem tudják, hogy az ún. "éves kiegyenlített részszámlázás" éppen erre lett kitalálva, vagy egyszerűen nem bíznak a szolgáltatóban.

Pedig a szolgáltató számítása jóval megbízhatóbb; a becslés alapja általában az előző évi fogyasztás korrigált (5 év hőmérsékletadatának átlagával) gázmennyisége. Amennyiben az elszámolási időszak végén a hivatalos leolvasásnál túlszámlázást tapasztalnak, azt jóváírják az ügyfél számláján (ugyanez igaz természetesen fordítva is).

Az éves kiegyenlített részszámlázás előnyei:

  • az azonos gázmennyiséget tartalmazó részszámla egyenletes fizetést tesz lehetővé, ezáltal a fizetési kötelezettség pontosan tervezhetővé válik
  • a számlák ellenőrzése egyszerű
  • a téli időszak magas összegű számláinak egy részét a nyári hónapokban, halasztva fizetheti

A havi diktáláson alapuló számlázás előnyei:

  • a számlázás leolvasás alapú, vagyis tényleges fogyasztás alapján történik
  • nincs túlfizetés

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?