19 °C Budapest
A vevők harmada befektetési céllal vásárol lakást a fővárosban

A vevők harmada befektetési céllal vásárol lakást a fővárosban

2015. március 9. 15:52

Nem csillapodik a lakáspiacon tapasztalt lendület, 2015 februárjában, országosan közel 11 ezer lakóingatlan értékesítése zárult le, ami a második legmagasabb érték 2012 januárja óta. Országszerte egyre drágább lakások cserélnek gazdát, miközben folyamatosan csökken a vevői alku mértéke - áll a Duna House havi elemzésében.

A szezonalitásnak megfelelően indult eddig az év a lakáspiacon, az idei januárt közel 20 százalékkal meghaladó februári hónapot, 10 776 adásvételt mért a Duna House. Ha jelentősebb esemény nem lép közbe, akkor az idei forgalom akár a 140 ezret is elérheti. A Keresleti Index maradt a januári magas értéken, 101 százalékponton. A 2010. év januári bázishónap fölötti érték továbbra is bíztató előjel a következő hónapok forgalmára vonatkozóan.

Februárban az ország keleti felén a panel, a nyugatin pedig a tégla lakások négyzetméterára volt magasabb.

A paneleket vidéken 135 ezer forint körül, a tégla lakásokat 163 ezer forint körüli áron vették. A fővárosban a panelek ára Budán 275, Pesten 216 ezer forintos átlagot mutatott négyzetméterenként.

Ugyanitt a téglaépítésű lakásokért Pesten 233 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, ugyanezt Budán és a Belvárosban már 350 ezer forint felett vásárolták.

A vásárolni szándékozók érdeklődése minden kerületre vonatkozóan nőtt az előző hónaphoz képest, amely e kimutatás tekintetében első ízben fordult elő. Ez annyit jelent, hogy a leendő vevők több városrészben is lehetségesnek tartják a vásárlást. A favorit a XIII. kerület, ezt minden ötödik vásárolni szándékozó megjelölte. Népszerű kerületnek számít még a VI., a VII., a XI., és a XIV.

Februárban már a vidéki családi házak esetében is 9 százalékra esett az átlagos vevői alku mértéke, amely korábban akár 5-6 százalékkal is magasabb volt. Ugyanerre az ingatlantípusra Pest megyében 8 százalék, a fővárosban 7 százalék volt az átlagos alku mértéke. A panelekre Budapesten 3 százalék, vidéken 5 százalék volt az alku mértéke, a tégla lakásokra pedig 1-1 százalékkal magasabb.

Budapesten minden harmadik vevő befektetési céllal vásárolt. Átlagosan 14,3 millió forintot költöttek 53 négyzetméteres ingatlanokra. A másik jelentős csoport, a vásárlók 31 százaléka, elsőlakás vásárló volt, akik 13,6 milliós, 46 négyzetméteres lakásokat vettek. Kisebb, illetve a nagyobb lakásba költözők egyformán 13-13 százalékot tettek ki az összes fővárosi vevő között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vidéken a vevők 32 százaléka elsőlakás vásárló volt. Itt 9,4 milliós átlagon 61 négyzetméteres lakásokat vettek. Közel minden negyedik vevő volt befektető, akik 9 millió alatt vásároltak 63 négyzetméter körüli ingatlanokat. Sokan vásároltak azért, mert "kinőtték" a korábbi lakást, arányuk 22 százalék volt, és átlag 93 négyzetméteres ingatlant vettek. A kisebbe költözők 14 százalékot tettek ki a vidéki piacból, ők 60 négyzetméteres lakást vettek, átlag 8,6 millió forintért.


Budapesten tíz eladóból négy úgy nyilatkozott, hogy az eladás oka nagyobb lakásba költözés. Ők átlag 13 millióért váltak meg 48 négyzetméteres ingatlanjaiktól. Örökölt ingatlant az eladók 37 százaléka adott el, általában 12 millió felett. Minden harmadik eladó a 30-as éveiben járt, viszont magas, 26 százalék volt a hatvan fölötti eladók aránya is. Vidéken 30-30 százalékot tett ki a nagyobb és a kisebb lakásba vágyók aránya az eladói oldalon. Örökölt ingatlant minden negyedik eladó értékesített, ezzel átlag 9,6 milliós bevételre szert téve. Szinte azonos volt a korosztályi eloszlás is, harmaduk harmincas, negyedük pedig 60 fölötti volt.

Vidéken a megvalósult tranzakciók 52 százaléka esett az 5-10 millió forint közötti sávba, 16-16 százalék pedig a kisebb 0-5, illetve a nagyobb 10-15 millió közöttibe. Több mint minden harmadik megvásárolt lakás négyzetméterára 100-150 ezer forint, minden negyedik pedig 150-200 közötti. Pest megyében már kevesebb, 29 százalék volt az 5-10 millió forintos áron megvásárolt lakások aránya. A Duna House szerint Budán teljesen átrendeződtek a tranzakciókban szereplő ingatlanok paraméterei egy év alatt. Tavaly februárban a megvett lakások fele 5-15 millió közé esett, idén azonban minden második már 10-20 millió közötti volt. A 30-35 milliós sáv is jelentősen ugrott a két időszak összehasonlításában 2 százalékról 10 százalékra. Természetesen ugyanezt az eltolódást látni a négyzetméterár sávokban is, hiszen mindezek hátterében az utóbbi év jelentős drágulása áll. Pesten ugyanez a jelenség figyelhető meg, de kevésbé markánsan.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30