25 °C Budapest
Ismét aljas trükkel fosztogattak nyugdíjasokat

Ismét aljas trükkel fosztogattak nyugdíjasokat

Pénzcentrum
2014. augusztus 6. 16:05

Az idős asszonynak nem volt szüksége ágyneműre, az ismeretlenek mégis rábeszélték a vásárlásra. Több százezer forintot fizetett, és még a lakásába is beengedte az aljas csalót - írja a police.hu.

Gyógyító ágyneműt ajánlott egy ismeretlen asszony egy tatabányai néninek, aki annak ellenére, hogy nem volt szüksége rá, kifizetett érte több százezer forintot. Később rájött, hogy becsapták, ezért feljelentést tett a Tatabányai Rendőrkapitányságon.

Elmondta, hogy a lépcsőház kapujában találkozott össze egy középkorú asszonnyal, aki karon fogta és lakásába kísérte. A nénit a nevén szólította, majd közölte vele, hogy őt és még kettő, szintén a lépcsőházban lakó idős asszonyt keres, akiken segíteni szeretne. A 88 éves néni ekkor már nem merte kitessékelni a lakásból a nőt, leszámolta neki az ágyneműért kért pénzt.

A rendőrség tájékoztatása szerint szomjúság, nyugdíj-kiegészítés, segély folyósítása, nyeremények átadása, rokonnal megbeszélt adás-vétel, unokára való hivatkozás, vagy kölcsön ígéretével verik át leggyakrabban az idős embereket.

A rendőrség kéri az időskorúakat, hogy az utcán ne álljanak szóba idegenekkel, és a fentihez hasonló esetekben utasítsák vissza a segítséget, a vásárlást. Ismeretleneket semmilyen körülmények között ne engedjenek be otthonaikba, bármilyen indokra hivatkoznak is. A felsoroltak mellett az sem ritka, hogy valamilyen közmű cég szakemberének adja ki magát az adott csaló, és úgy próbál meg bejutni a lakásba. Ezért ha egy óraleolvasó csönget be hozzánk, akkor is legyünk résen!

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei

1. Ellenőrizd az igazolványát!

Ha bárki azzal az ürüggyel akar bejutni a lakásba, hogy mérőóra állást olvasson le, kérd el az igazolványát. Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.

2. Telefonálj!

Hívd fel az adott szolgáltatót, akire a leolvasó hivatkozik, és kérd le a kiérkező az adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környékeden karbantartási munkálatokat.

3. Készpénzt soha!

Bárki kopogtat azzal, hogy válts fel neki egy nagy címletű bankjegyet, küldd el azonnal. Az sem ritka, hogy egy magát a szolgáltató munkatársának kiadó csaló azzal a szöveggel próbálkozik, hogy túlfizetésedet akarja most megtéríteni, de sajnos vissza kell adnod. Így adott esetben az ő húszezrese hamis, de a te tízesed, amit átadsz neki, nem az.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Ne írj alá semmit csak úgy!

Bárki akar bejutni a lakásodba azzal a szöveggel, hogy alá akar íratni veled valamit, ne dőlj be! Ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. A szolgáltatók szerződéskötéssel kapcsolatos ügyeiket hivatalos úton intézik, előzetes egyeztetés alapján.

+1. Riasztás!

Ha bármilyen módon megkárosítottak, mindenképpen jelezd a rendőrség felé, tegyél feljelentést!

 

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?