Gáz: ennyivel tartozik a magyar rezsirekorder

Gáz: ennyivel tartozik a magyar rezsirekorder

2014. július 24. 05:52

Rengeteg magyar család tartozik a közműszámlával. Akad olyan fogyasztó is, aki sokmilliós csúszásban van. A tapasztalatok szerint sokan még a nyári hónapokban sem tudják utolérni magukat. Vajon esetükben csak a kikapcsolás marad?

Még a rezsicsökkentés sem hozott átütő változást, továbbra is kritikán aluli a magyar lakosság közüzemidíj-fizetési hajlandósága - derül ki néhány hazai gáz- és áramszolgáltató körében végzett friss felmérésünkből. Bár sok háztartás a fűtési szezon vége óta rendezte tartozását, átlagosan még így is a fogyasztók 20-25 százaléka van elmaradásban. Az egy fogyasztóra eső átlagos elmaradás összege természetesen egyenesen arányos a fizetési határidő óta eltelt idővel, akadnak, akik mára milliós tartozást halmoztak fel.

A Tigáz Zrt. közlése szerint (05.31-i állapot) a lakossági ügyfelek 19 százaléka fizet késedelmesen, amely a társaság közel 1,26 milliós lakossági fogyasztójával számolva több mint 239 ezer fogyasztót jelent. Ami viszont ennél is aggasztóbb, hogy a lakossági ügyfelek 8 százaléka, vagyis százezernél is több háztartás van 60 napon túli késedelemben, míg a lakossági fogyasztók 2 százaléka, tehát 25 ezer család már egy éve képtelen befizetni elmaradásait. A fűtési szezon vége természetesen hozott némi javulást; május végéig, vagyis alig egy hónap alatt is 13 százalékkal csökkent a társaság lakossággal szemben fennálló kintlévőség állománya. A mulasztók átlagos elmaradása 31 ezer forint; míg a 60 napnál régebbi csúszásban lévők már 41 ezer forintot görgetnek maguk előtt. Vannak azonban a társaságnál olyan lakossági ügyfelek is, akik milliós nagyságrendű tartozást halmoztak fel.

Az E.ON Hungária Zrt. tájékoztatása szerint jelenleg a lakossági áramos ügyfelek (összesen 2,3 millió felhasználó) 20 százaléka, vagyis megközelítőleg 460 ezer fogyasztó; és a lakossági gázfogyasztók (összesen 575 ezer felhasználó) 16 százaléka, tehát nagyjából 92 ezer fogyasztó csúszott meg számláival. Pozitív trend ugyanakkor, hogy a késedelmesen fizető ügyfelek aránya 2013-hoz képest 1-2 százalékkal csökkent 2014-ben. Nem mondható el javulás ugyanakkor a 60 napon túli késedelemben lévők esetében. Itt stagnál az állomány, tehát idén is az áramos ügyfelek 10 százaléka (230 ezer felhasználó), míg a gázos ügyfelek 7 százaléka (40 ezer felhasználó) nem tudja már több mint 60 napja rendezni számláit. A társaság közlése szerint az átlagos tartozások összege sem mutat jelentős változást; az áramfogyasztóknál ez 32 ezer forintot, míg az gázfogyasztóknál 47 ezer forintot jelent. Aggasztó ugyanakkor, hogy mindkét szegmensben nőtt a 60 napon túli tartozások összege. A rezsirekorderek náluk is milliókkal tartoznak.

Aggasztó számokról számolt be lapunk megkeresésére a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. is. A késedelembe esett lakossági ügyfelek aránya még a fűtési szezonon kívül is eléri a 25 százalékot. Ráadásul ügyfeleik közel 10 százaléka már 60 napon túli csúszásban van; de megközelíti az 5 százalékot azok aránya is, akik már több mint egy éve képtelenek rendezni számláikat. Az egy fogyasztóra eső átlagos tartozás összege még a június végi adatok szerint is (a fűtési szezonban jellemzően nő ez a mutató is) megközelíti a 30 ezer forintot, míg a 60 napnál régebbi tartozások esetében már 100 ezer forint körüli összeget kellene egy átlagos fogyasztónak előteremtenie. A leginkább meglepő ugyanakkor, hogy van olyan lakossági fogyasztó, aki több mint 4 millióval tartozik a társaságnak.

A FŐGÁZ Zrt. tájékoztatása szerint március végétől, alig két hónap leforgása alatt 26 százalékkal csökkent a társaság kintlévősége. Ugyanakkor június végén, még a jelentősnek mondható szezonális javulás mellett is 18 százalékra rúgott a tartozást felhalmozó lakossági ügyfelek aránya. Ehhez képest igen soknak mondható, hogy 60 napon túli késedelemmel a lakossági fogyasztók 9 százaléka küzd, míg több mint egy éve az egyetemes fogyasztók 5,4 százaléka tartozik. Egy átlagos ügyfél a társaságnál 58 ezer forinttal tartozik, míg a 60 napon túli késedelemben lévő ügyfelek átlagosan 105 ezer forint hátralékkal rendelkeznek. A közműcég közlése szerint az egy lakossági fogyasztóra eső legnagyobb tartozás 10 millió forint, igaz, eben az esetben egy társasházról beszélhetünk.

Így kapcsolnak ki a szolgáltatásból

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jellemző, hogy a kezdetben csak egyhavi, tízezer forintos tartozás igen hamar több tízezer forintosra, gázszolgáltatás esetén akár százezres nagyságrendű összegre duzzad. A piaci szereplők tapasztalatai szerint ilyenkor már alig tudják az ügyfelek egy összegben teljesíteni kötelezettségüket. Tartós fizetési késedelem esetén pedig nem marad más, mint a szolgáltatásból történő kizárás. Az érvényben lévő törvényi szabályozás szerint 60 napos tartozás után, összeghatártól és évszaktól függetlenül bárki kikapcsolható. A szolgáltatásból történő kikapcsolás rendjét természetesen törvény szabályozza. Kikapcsolásra az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén kerülhet sor:

  • A lakossági fogyasztó fizetési kötelezettségével 60 napot meghaladó késedelembe esett,
  • a lakossági fogyasztó által, fizetési haladék adásáról vagy részletfizetési lehetőségről kezdeményezett egyeztetés nem vezetett eredményre,
  • a földgázkereskedő a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer értesítette, és az értesítésben a lakossági fogyasztó figyelmét felhívta a szociálisan rászoruló fogyasztókat az e törvény és a földgázellátásról szóló törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján megillető kedvezményekre, valamint az előre fizető mérő felszerelésének a lehetőségére. A lakossági fogyasztó első értesítése postai vagy - a lakossági fogyasztó előzetes hozzájárulása esetén - elektronikus úton, a kikapcsolás lehetőségére és az azzal járó szolgáltatás-szüneteltetésre vonatkozó második értesítése tértivevényes levélben vagy a lakossági fogyasztó általi átvétel igazolására alkalmas egyéb módon történik.
Van segítség!
A legnehezebb anyagi körülmények között élők speciális védelme érdekében Magyarországon létezik az ún. védendő fogyasztók intézménye. Ezen belül két kategóriát - a szociálisan rászoruló és a fogyatékossággal élő fogyasztók csoportját - különítenek el a jogszabályok. A védendő státuszú fogyasztókat különböző kedvezmények (egyebek között részletfizetés, fizetési haladék, előrefizető mérő, szükségáramforrás) illetik meg. Aki mindkét jogosulti kategória feltételeinek megfelel, vegyesen is igénybe veheti a kedvezményeket. Erről a lehetőségről a közműszolgáltatóknál érdemes érdeklődni.

A legtöbb esetben azonban a fogyasztók nem tudnak kitörni az adósságspirálból, s a szolgáltatónak nem marad más lehetősége végül, mint a kikapcsolás. A szolgáltatásból történő kizárás ugyanakkor nem jelenti a szolgáltató részéről a veszteség leírását. Ha a tartozás nagyon régóta fennáll, a szolgáltatók többnyire külsős behajtó céget bíznak meg a tartozás beszedésével, vagy faktoráló cég felé engedményezik ezeket a követeléseket. Ezzel párhuzamosan jogi úton is megpróbálják igényüket érvényesíteni. Addig senkit sem kapcsolnak vissza a közművekre, amíg van lejárt tartozása.

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?