21 °C Budapest

Porschéval jár, mégsem fizeti a közös költséget

Pénzcentrum
2014. május 14. 15:33

Többek között a társasházak és az energiaszolgáltatók nehéz helyzetéről és a korszerűsítési felújítások szükségességéről is szó esett a Portfolio ma délelőtti konferenciáján. Az Ingatlanüzemeltetés és Energiahatékonyság című rendezvényen az egyik legmeglepőbb történet az volt, hogy van, aki bár luxusautóval jár, mégsem fizet közös költséget. Mint kiderült, ez jól jellemzi a hazai állapotokat.

"Szexi-e a távhő" című előadásával nyitotta meg a Portfolio FM 2014 konferencia - Ingatlanüzemeltetés és Energiahatékonyság című rendezvényének második szekcióját Balog Róbert, a FŐTÁV Zrt. kapcsolati és üzletfejlesztési igazgatója. A lakócélú ingatlanoknál azért kiemelten fontos ez a kérdés, mert a lakásépítések során a távhős épületeket senki nem fejleszti szívesen, és a hirdetési felületeken is szitokszóként szerepel a távhős fűtésű lakás. Az üzletfejlesztési igazgató elmondta, hogy az energetikai korszerűsítés nekik is nagyon fontos, ezért egy új ajánlattal álltak elő: a nem távfűtéses épületeknél felmérést végeznek és ajánlatot tesznek. Amennyiben a lakóközösség áttér a szolgáltatásra, egy idő után visszatérítenek egy bizonyos összeget, melyet korszerűsítésre lehet fordítani.

Balog Róbert, a FŐTÁV Zrt. kapcsolati és üzletfejlesztési igazgatója

Az előadás után "Társasházkezelés - Bombaüzlet vagy nehéz pálya?" című panelbeszélgetéssel folytatódott a konferencia. A meghívottak a címre reagálva elmondták, hogy aligha nevezhető bomba üzletnek a társasházkezelés, mégis van benne piaci potenciál. Máté Ferenc, a Home Management Kft. gazdasági igazgatója például kiemelte, a társasház üzemeltetés nehéz piac, de vannak lehetőségek annak ellenére, hogy a pénzhiány miatt nehéz boldogulni: az árverseny, a lenyomott árak, és a magas költségek ugyanis befolyásolják a működés minőségét. Az sem segít feltétlenül, hogy sokan megfelelő képzettség nélkül dolgoznak ebben a szakmában. Schneider István, a Schneider Energy Kft. kereskedelmi igazgatója szerint a probléma abban gyökerezik, hogy nehéz meggyőzni a lakóközösséget, hogy olyan dolgot szeretnének csinálni, ami mindenkinek jó. Hunyady Attila, az Inhouse Társasházkezelő Zrt. vezérigazgatója szerint általános szemléletváltozásra van szükség annak érdekében, hogy ne legyen még rosszabb a helyzet.

Jelenleg igen alacsony a közös és egyéb költségek fizetési hajlandósága, és sokan még akkor sem fizetnek, ha megtehetik. Hunyady Attila egy konkrét példát említve elmondta: "ismerek olyan lakóközösséget, ahol még a nyugdíjasok is rendre fizetnek, de például van aki Porsche-val jár, és mégsem fizet. A tartozás azért jelent különösen nagy problémát, mert 10 százalékos közös költség tartozásig nincs behajtás, addig a beruházásokat a társasház vagy a rendesen fizetők finanszírozzák az adós helyett. Schneider István is megerősítette, hogy sokan akkor sem fizetnek, ha tudnak, érdekes módon, míg majdnem minden házban igen nagy hátralékok vannak, addig abban a társasházban például, ahol a tévészolgáltatás is a közösköltségbe tartozik, ott 98 százalékos a fizetési hajlandóság. Máté Ferenc szerint az is megoldás lenne erre a problémára, ha a társasházi közösség jogi személyiségként működne, így el lehetne járni behajtás ügyben.

Balról jobbra: Máté Ferenc, a Home Management Kft. gazdasági igazgatója; Csonka Tibor, az OTP Business, ügyvezető igazgatója; Schneider István, a Schneider Energy Kft. kereskedelmi igazgatója; Hunyady Attila, az Inhouse Társasházkezelő Zrt. vezérigazgatója; Nagy Bálint, a Pénzcentrum.hu vezető szerkesztője

Abban is mindannyian egyetértettek, hogy a költséghatékonyság és az alacsonyabb kiadások nem feltétlenül a rezsicsökkentésből kellene, hogy fakadjanak. Hunyady Attila szerint a "rezsicsökkentés társasházi oldalról nehézkes, és hiú ábrándba üldözi azokat az embereket, akik kívülről várják a problémák megoldódását. Így nehéz, még tovább akadályozzák például az ESCO-típusú beruházásokat." Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója szerint a hitelek megtérülésénél a rezsicsökkentés nem jó irány, és magánszemélyként nem az árat, hanem az elhasznált energiamennyiséget kellene csökkenteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A sok probléma és a negatív közhangulat ellenére úgy tűnik, szépen lassan be fog következni a szemléletváltás. A fiatalok kezdenek rájönni arra, hogy a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben nem tudják eladni a lakásukat. Emiatt inkább lobbiznak a társasház állagmegóvásáért és korszerűsítésért, hogy így értékesebbé váljon az ő lakásuk is, ha később eladásra kerülne a sor. Csonka Tibor szerint is ennek az iránynak van értelme, hiszen az új lakásépítkezés háttérbe szorult, ezért a meglévő épületek felújítására kell koncentrálni. Fel kell kelteni a társasházak érdeklődését azért, hogy amennyiben van félretett pénzük, újítsanak fel!

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem