35 °C Budapest

Címke: közösköltség (20 cikk)

Pénzcentrum | 2012. május 27. 17:34

A magyar sztár újabb botránya: milliós díjat fizethetnek a szomszédok

Tovább gyűrűzik Kozsó társasházi botránya. Lapértesülések szerint évek óta nem fizeti édesapjával Csengery utcai ingatlanjaik milliós nagyságrendű közös költségét, az énekes/producer állítólag most a lakóközösség tudta nélkül vett fel a társasház biztosítójától több mint egymillió forintot.

Pénzcentrum | 2012. március 1. 10:12

Mi minősül adósságnak?

Problémák vannak a közüzemi díjakkal, illetve a lakáshitel törlesztésével hátralékba került háztartások által igénybe vehető úgynevezett önkormányzati adósságkezelési szolgáltatással az önkormányzatok visszajelzései alapján - írja a Napi Gazdaság.

Pénzcentrum | 2011. április 29. 09:02

Havi 160 ezer forint a közösköltség a luxustársasházban

Az elmúlt tíz évben 10-20 százalékkal nőtt a tartozást felhalmozó társasházak száma. Ez nagymértékben a közösköltség-elmaradások rovására írható. Miközben egyre többen képtelenek előteremteni vagy időben kifizetni az évről évre emelkedő közös tarifát, lehetséges megoldásként már több lakóközösségben is felvetődött a társasházon belüli arányok újragondolása.

Pénzcentrum | 2011. január 30. 06:32

Közösköltség: sokat lehetne spórolni

Legalább másfél milliárd forintot és 30 gigawattnyi energiát lehetne országosan, éves szinten megspórolni a társasházi lépcsőházak világításának korszerűsítésével. A 14 ezer háztartás fogyasztásának megfelelő energia megtakarítása közel 20 ezer tonnával csökkentené a hazai széndioxid kibocsátást. Annak ellenére csekély az érdeklődés a kiadáscsökkentő megoldások iránt, hogy a szükséges műszaki átalakítások nem jelentenek többletkiadást a lakóközösségek számára.

Pénzcentrum | 2010. május 26. 13:32

Új építésű lakást vásárolsz? Készülj az adósságcsapdára!

Szakértők szerint egyre sürgetőbb a társasházi bejegyzést megelőző időszak szabályozása. A sokszor évekig elhúzódó eljárás alatt az üzemeltetéssel és működtetéssel megbízott "kvázi" képviselet eszköztelen a nem fizetőkkel szemben, ezért az új építésű társasházak negyede már a megalakulás előtt eladósodik. Ráadásul az újlakás-vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a válság hatásai miatt nehéz helyzetbe jutott beruházók a birtokba lépés pillanatától, akár teljes mértékben rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra eső közösköltség-hányadot is, ezzel a szokásos összeg többszörösére növelve a már beköltözött lakók rezsikiadásait.

Pénzcentrum | 2010. április 26. 16:02

Már csak pár napig pályázhatnak a társasházak - Allianz "Társ a házban" program

13 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak még április 30-ig a társasházak az Allianznál a 7. alkalommal meghirdetett "Társ a házban" programban, amelynek eredményét júniusban teszik közzé. Idén az Allianz az ügyfelek tapasztalatait és javaslatait figyelembe véve megújította a Lakóközösségi Biztonsági Programját, amely egyetlen csomagban kínál biztosítási védelmet, pénzügyi szolgáltatásokat és megtakarítási lehetőségeket a felújítási munkák idejére is.

Pénzcentrum | 2010. április 22. 14:01

100 milliárd feletti hátralék: társasházak adósságcsapdában

Minden negyedik, közel 10 ezer fővárosi társasház vergődik jelenleg adósságcsapdában. Az általuk felhalmozott tartozások becsült értéke a 100 milliárd forintot is meghaladhatja. Mivel a tartalékképzés nem vált a hazai házkezelés általános gyakorlatává, a gazdasági krízis gyorsan felborította a lakóközösségek sok esetben rosszul megtervezett pénzügyi egyensúlyát. A tömeges csőd közeli helyzet megoldására a közös képviselők zöme nincs felkészülve.