13 °C Budapest

Időzített bomba ketyeg a társasházaknál: mi lesz ennek a vége?

2014. május 1. 11:03

Hemzseg a problémáktól a hazai társasház-kezelési piac. Az általános elszegényedés jelenti a legfőbb problémát, de időzített bombaként ketyeg a lakóingatlanok folyamatos és aggasztó állagromlása is. Ráadásul a piaci szereplők agresszív árversenye sem segít a bajok orvoslásán.

Noha lassú, de folyamatos expanzió jellemzi a társasház-kezelési piacot Magyarországon, a gombamód szaporodó társasházkezelő vállalkozásoknak aligha van könnyű dolga. Természetesen az egyik legfőbb probléma - mint megannyi más területen - továbbra is, hogy a társasházakat is érzékenyen érinti a gazdasági helyzet. Az egyes lakók nehéz anyagi helyzete ugyanis a teljes lakóközösség pénzügyi lehetőségeit nagymértékben befolyásolja. Szintén jókora kihívást jelent - amely javarészt a társasházak relatív pénzügyi helyzetére vezethető vissza - az épületek folyamatos és aggasztó állagromlása. Végezetül, de nem utolsó sorban pedig bár a piac - méretéből adódóan - lehetővé tenné a versenytársaktól független növekedést a társasházkezelők számára, mégis hatalmas, gyakorta ésszerűtlen árverseny folyik a kisebb-nagyobb szereplők között.

A társasházak életében a gazdasági nehézségeken túl, a közösségi együttműködési szándék korlátozottsága, illetve a hiányos pénzügyi ismeretek jelentik a legnagyobb kihívást, de problémát okoz az ingatlanállomány leromlott állapota is - foglalta össze megkeresésünkre a legfőbb problémákat az OTP Bank szakértője. Mint elmondták, a háztartások jelentős része nem tud megtakarítani, és ugyanez érvényes a társasházakra is. Ma csak a legszükségesebb dolgokra jut forrás. A saját forrásokat ráadásul tovább szűkítik a halmozódó közösköltség-tartozások, amelyek nem egy lakóház működését veszélyeztetik vagy lehetetlenítik el napi szinten. Ráadásul a pénzintézet véleménye szerint az anyagi természetű problémákon túl, az azokat mintegy felerősítő "kulturális" kihívásokkal is meg kell küzdeni: a magyarok közösségi együttműködési képessége mindenképp fejlesztésre szorul. Arról nem is beszélve, hogy a pénzügyi kultúrával, az alapvető pénzügyi, gazdálkodási ismeretekkel is hasonló a helyzet, ezt ugyanis korábban csak kevesen tanulták az iskolában.

"A társasházpiacot is érzékenyen érinti a gazdasági helyzet, hiszen a lakók nehéz anyagi helyzete a társasház pénzügyi helyzetét is befolyásolja. Folyamatosan romlik a közös költség, és egyben a biztosítási díj fizetés morálja is. A társasházak elszegényedése jelentősen megnehezíti a tudatos pénzügyi gondolkodást, ide értve - biztosítás hiányában - a bekövetkező károk helyreállításából adódó forráshiányt is. Ezek a források ugyanis szükségesek lennének az épületek folyamatos felújításához, amely közvetve a rezsiköltségek csökkentését, a károk gyakoriságának mérséklését eredményezné. A károk természetesen gyakran az épületek rossz állapotára vezethetők vissza" - mondta el a REsource megkeresésére Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. lakossági nem-életbiztosítások igazgatója.

Ketyeg az időzített bomba

Javarészt szintén a társasházak relatív pénzügyi helyzetére vezethető vissza az épületek folyamatos és aggasztó állagromlása. Ez a probléma talán az egyik legnagyobb kihívás jelenleg a társasház-kezelési piacon. Felmérések szerint ugyanis a társasházi épületek több mint felében komoly műszaki problémák vannak. Komoly gondot okoz, hogy az épületek műszaki állapota sokszor a benne élők, a kevésbé felkészült közös képviselők számára is ismeretlen. Ezt a helyzetet súlyosbítja, hogy a műszaki felmérés maga is olyan összegű beruházás lenne, amit a társasház nem tud vállalni.

Ráadásul a helyzet kialakulása - a társasházak pénzügyi helyzetén túl - visszavezethető a társasházak működésével kapcsolatos olyan strukturális problémákra, mint például a közös képviselők díjazása. Hiszen ameddig nem tisztázott, hogy a fejlesztések koordinálásával járó többletmunkát hogyan honorálja a közösség, érthető, hogy a közös képviselők inkább abban lesznek csak érdekeltek, hogy a ház alapszinten működjön.

Bár a társasházi felújítások piacán viszonylag kedvező finanszírozási lehetőségek érhetők el (hitelek, lakás-takarékpénztári konstrukciók), a legtöbb társasház ezekhez a forrásokhoz nem fér hozzá. Ennek oka főként a szervezeti, együttműködésbeli nehézségeken túl a felújítási alap nem megfelelő képzése, valamint a hátralékosság magas mértéke. Külső források híján azonban a beavatkozások finanszírozása reménytelen. Szakértők szerint a működési költség nagyjából 1 százalékát kellene arra fordítani, hogy újragenerálják az ingatlan értékét.

A források elvileg adottak: a társasházakat segítő, "dupla" állami támogatást élvező pénzügyi konstrukciókhoz minden szabályosan gazdálkodó társasház és lakásszövetkezet hozzáférhet - véli az OTP Bank szakértője. Amennyiben a társasház/lakásszövetkezet jogosult a 70 százalékos állami kamattámogatásra és a lakástakarék szerződés utáni 30 százalékos támogatást is igénybe tudja venni, akkor egy rendkívül kedvező törlesztésű hitelhez juthat. A legtöbb esetben így a hitel törlesztéséhez nincs szükség közös költség-emelésre sem, ezáltal nem hárul plusz teher a lakókra, viszont a felújításokkal, korszerűsítésekkel a ház mindenképpen nyer. A pénzintézet véleménye szerint az elmaradt társasházi beruházásokért, felújításokért leginkább az ismerethiány és a kivárás (az állami pályázatokra való várakozás) okolhatók. A kiutat pedig az öngondoskodási hajlandóság erősítése, a szélesebb körű tájékoztatás, valamint a kiszámíthatóbb pályázatpolitika jelentheti.

Árverseny és méretgazdaságosság

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Végezetül, de egyáltalán nem utolsó sorban szintén igen meghatározó probléma jelenleg a társasház-kezelési piacon, hogy az árverseny gyakorta minden egészséges piaci folyamatot felülír. Az iparágból származó információink szerint a jelenleg alkalmazott kezelési díjak ugyanis csak alig-alig fedezik az önköltséget. Az árverseny így sok esetben a szolgáltatás romlását, illetve a "trükközést" indukálja. Visszatérő probléma például a visszaosztás, vagyis amikor azért alkalmaz egy társaság dömpingárat, hogy a szintén saját kezében lévő kapcsolt vállalkozásnak kedvezzen, illetve egy külső alvállalkozóval történt, fű alatti megállapodás értelmében jutalékra tehessen szert.

A tapasztalatok szerint professzionális szolgáltatást nyújtani (követelést kezelni, hibákat elhárítani, garanciális igényeket teljesíteni, stb.) lakás albetétenként nagyságrendileg nettó 1-2 ezer forint alatt aligha lehet. Egy társasház költségvetésében a reális közös képviseleti díj így is kevesebb, mint 10 százalék. A maradék pedig megy a közművekre, a takarításra, a kertészetre, a különböző alvállalkozóknak, illetve a megtakarítási alapokba.

Bár rengeteg a szereplő, s nagy az árverseny, ennek ellenére ez a piac is koncentrálódik. Az egyre komplexebb szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások felé billen a mérleg nyelve. Ezzel összhangban egyre több az olyan tender is, melyet kizárólag azért indítanak, mivel a feladatokat korábban ellátó vállalkozás már nem tud megfelelni az egyre hangsúlyosabb pénzügyi, jogi, műszaki, s egyéb követelményeknek. "A társasházi közös képviselet is koncentrálódik, az 1-1 társasházat kezelő, ott lakók közül megválasztott közös képviselő helyett a profi vállalkozások veszik át a társasházak ügyeinek intézését" - összegzi Szőke Tamás.

A koncentráció természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy csak a legnagyobb piaci szereplők rúghatnak labdába. Akadnak olyan mikro vállalkozások is, melyek igen professzionális szolgáltatást nyújtanak. Sőt, vannak piaci szereplők, melyek egy-egy részterületre specializálódnak. Esetükben például csak a panelek, vagy csak az új építésű ingatlanok adják működésük gerincét, de az is előfordul, hogy területileg - Budapesten például egy-egy kerületre - szeparálódnak. A nagyobb piaci szereplők szerint a leghatékonyabb üzleti modell mégis az, ahol az üzemméretből adódóan már igazán költséghatékony működésről lehet beszélni.

Hiszen több ezer albetétet tartalmazó portfóliók esetében lehet megfelelő mértékű kedvezményeket elérni a szolgáltatóknál, illetve az alvállalkozóknál. Néhány ezer albetéttel például már be lehet férni egy kereskedelmi-, és irodaingatlan portfólióba, melyben már számottevő szériakedvezményeket lehet elérni, legyen szó a közműtenderről, a biztosításról, vagy éppen a behajtási metodikáról.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem