21 °C Budapest

Figyelem! Így változhat a társasházi törvény

MTI
2013. december 13. 13:34

Az ombudsman felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, kezdeményezze a társasházi törvény belső összhangjának megteremtését annak érdekében, hogy a társasházi közösségek lakhatásának nyugalma biztosított legyen - közölte az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala.

Székely László azt is ajánlotta, hogy a társasházi közgyűlés bármely tevékenység esetén engedélyezhesse vagy akár meg is tilthassa a lakóépület külön tulajdonban álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségeinek hasznosítását.

Az ombudsman egy konkrét panasszal - egy társasházba költöző pékség problémáival - kapcsolatban tette közzé a jogszabályt érintő megállapításait. A pékség ugyanis úgy kezdte meg működését a házban, hogy ahhoz nem kérték a lakók egyetértését, ez pedig a 2010-ben módosított törvény alapján jogszerű volt.

Székely László a panasz miatt a törvényt áttekintve azt állapította meg, hogy annak egyes pontjai nincsenek összhangban, nem biztosítják a lakók nyugalmát, ezért kért megoldást Navracsics Tibor minisztertől.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a törvényt három éve azért változtatták meg, hogy segítsék a vállalkozásokat az épületekben található, de külön tulajdonban álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek használatában, illetve hasznosításában. A panasz szerint azonban a törvény szűkítette a társasházban élők jogait - fűzték hozzá.

Közölték, Székely László vizsgálata megállapította, hogy a korábbi társasházi törvény a jelenleginél sokkal nagyobb védelmet biztosított a lakások tulajdonosainak; így például megtilthatták a nem lakás céljára szolgáló helyiségekben tervezett tevékenységet, vagy ha hozzá is járultak, feltételeket szabhattak a lakhatás nyugalma érdekében.

A 2010-es törvénymódosítás óta viszont a közgyűlés csak olyan tevékenységekről nyilváníthat véleményt, amelyeknél nem életszerű, hogy a társasházak nem lakás céljára szolgáló helyiségeiben végezzék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ombudsman ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a vállalkozások segítése a módosított törvény és a polgári törvénykönyv szerint sem járhat a lakástulajdonnal rendelkező társtulajdonosok sérelmével. A tulajdonostársakat azonos jogok illetik meg és azonos kötelezettségek terhelik, függetlenül attól, hogy lakás vagy nem lakás céljára szolgáló tulajdonnal rendelkeznek - emlékeztet jelentésében az ombudsman.

Székely László szerint a jelenlegi szabályozás ebből a szempontból nem egyértelmű, nem koherens, ami a jogbiztonság követelményét sérti: túlságosan megengedő a lakástulajdonosok kárára, ezáltal könnyen kialakulhat olyan élethelyzet, ami ellehetetleníti a rendeltetésszerű lakhatást.

 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm