13 °C Budapest

Figyelem! Így változhat a társasházi törvény

MTI
2013. december 13. 13:34

Az ombudsman felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, kezdeményezze a társasházi törvény belső összhangjának megteremtését annak érdekében, hogy a társasházi közösségek lakhatásának nyugalma biztosított legyen - közölte az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala.

Székely László azt is ajánlotta, hogy a társasházi közgyűlés bármely tevékenység esetén engedélyezhesse vagy akár meg is tilthassa a lakóépület külön tulajdonban álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségeinek hasznosítását.

Az ombudsman egy konkrét panasszal - egy társasházba költöző pékség problémáival - kapcsolatban tette közzé a jogszabályt érintő megállapításait. A pékség ugyanis úgy kezdte meg működését a házban, hogy ahhoz nem kérték a lakók egyetértését, ez pedig a 2010-ben módosított törvény alapján jogszerű volt.

Székely László a panasz miatt a törvényt áttekintve azt állapította meg, hogy annak egyes pontjai nincsenek összhangban, nem biztosítják a lakók nyugalmát, ezért kért megoldást Navracsics Tibor minisztertől.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a törvényt három éve azért változtatták meg, hogy segítsék a vállalkozásokat az épületekben található, de külön tulajdonban álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek használatában, illetve hasznosításában. A panasz szerint azonban a törvény szűkítette a társasházban élők jogait - fűzték hozzá.

Közölték, Székely László vizsgálata megállapította, hogy a korábbi társasházi törvény a jelenleginél sokkal nagyobb védelmet biztosított a lakások tulajdonosainak; így például megtilthatták a nem lakás céljára szolgáló helyiségekben tervezett tevékenységet, vagy ha hozzá is járultak, feltételeket szabhattak a lakhatás nyugalma érdekében.

A 2010-es törvénymódosítás óta viszont a közgyűlés csak olyan tevékenységekről nyilváníthat véleményt, amelyeknél nem életszerű, hogy a társasházak nem lakás céljára szolgáló helyiségeiben végezzék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ombudsman ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a vállalkozások segítése a módosított törvény és a polgári törvénykönyv szerint sem járhat a lakástulajdonnal rendelkező társtulajdonosok sérelmével. A tulajdonostársakat azonos jogok illetik meg és azonos kötelezettségek terhelik, függetlenül attól, hogy lakás vagy nem lakás céljára szolgáló tulajdonnal rendelkeznek - emlékeztet jelentésében az ombudsman.

Székely László szerint a jelenlegi szabályozás ebből a szempontból nem egyértelmű, nem koherens, ami a jogbiztonság követelményét sérti: túlságosan megengedő a lakástulajdonosok kárára, ezáltal könnyen kialakulhat olyan élethelyzet, ami ellehetetleníti a rendeltetésszerű lakhatást.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06