11 °C Budapest

Sosem gondolnád, mi történt a panelek árával

Pénzcentrum
2013. július 8. 11:29

Az idei első félévben 40 502 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, ami csekély mértékű visszaesést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor összesen 40 974 tranzakcióra került sor - derül ki a Duna House idei első féléves ingatlanpiaci elemzéséből.

Vegyes képet mutatnak az idei második negyedév árindexei, amelynek összetett hatásaként az országos lakásárak további stagnálást mutattak. Az Országos (összevont) Lakásár Index már a harmadik negyedév óta stagnálást mutat 81 százalékponton. Ez a 2008 első negyedévétől skálázott adatsor legalacsonyabb értéke, amely szerint nominális értéken majdnem 20 százalékkal értékelődött le a hazai lakásállomány. A fogyasztói árindexszel korrigált adat 64 ponton áll, így a valós értékvesztés 36 százalékos.

Országos mérésben a panellakások árindexe felfelé, a téglaépítésű lakásoké viszont lefelé mozdult. A panelek ára harmadik negyedéve csendes emelkedésben van 1-1 százalékpontos növekedéssel, a téglalakásoké viszont az előző két negyedéves 85 pontról 83-ra esett. A főváros árait a stagnálás jellemzi, a panellakások ára változatlan maradt az előző negyedévhez képest (79 pont), de a tégla lakások ára is csupán 1 pontot esett 89-re.

Érdekesen alakult az idei első félév téglalakás vásárlásainak átlaga, ugyanis Somogy Megyében magasabb négyzetméter áron vásároltak, mint a fővárosban. A 279 ezres négyzetméterenkénti ár közel 20 ezerrel magasabb a fővárosi átlagnál. Siófokon és Lellén 250-300 ezer forint között vásárolták a lakásokat, de efölött is akadt vevőkedv. A budai oldalon és az V. kerületben 300 ezer forint fölötti átlagáron vették a lakásokat négyzetméterenként. A legdrágábban továbbra is a II. kerületben, itt 365 ezres átlagot lehetett mérni. Budapest egészében a panellakásokat 169 ezer Forintos négyzetméteráron vásárolták 2013 első felében. Nem sokkal kevesebbe került Győr-Moson-Sopronban is a panel, itt 157 ezres átlagot lehetett mérni. Tolna és BAZ Megyék állnak a sor végén, itt ugyanis 100 ezer Ft/m2 alatt keltek el a panellakások.

Tolna, Veszprém és Komárom-Esztergom Megyékben vásárolták a legtöbb felújítandó ingatlant az elmúlt félévben (13-15 százalékban). Új építésű piac szinte alig volt, egyedül Pest Megye emelkedik ki, ahol az összes tranzakció 9 százaléka volt ilyen ingatlan. Leginkább "jó" vagy "nagyon jó" minősítésű ingatlant vettek, Szabolcsban például 77 százalékban, de Csongrád, Somogy és Bács-Kiskunban is a tranzakciók háromnegyede ilyen volt.

Az első félévben Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben voltak a legmagasabbak az árcsökkentési átlagok, egyaránt 17 százalékkal. Ennél csupán 1 százalékkal volt kevesebb Pest, Fejér és Békés Megyékben. Ismét Győr-Moson-Sopronban volt a legkisebb ez az átlag, itt 2 százalék árcsökkentésre volt szükség és a vevők is megelégedtek 6 százalék alkuval. Budapesten az V. kerületben kellett a leginkább rugalmasnak lenniük az eladóknak, ugyanis átlagosan 8 százalék árcsökkentésre volt szükség, majd a vevők további 7 százalékot alkudtak. A lista végén a IV., XIII., és XIV. kerületek álltak, amelyek erős forgalmat bonyolítanak általában, így könnyebb is helyesen beárazni az eladóknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Budapesten nincs jelentősebb eltérés a választott lakások paraméterei tekintetében: Budán egy kicsivel kevesebben (7%) vettek 60 négyzetméternél kisebb lakást, de a négyzetméter ársávokban ez nem okozott kimutatható eltérést. Pesten továbbra is a lakások harmadát a 150-200 ezer forint közötti négyzetméter ársávban adták el, a tranzakciók közel fele pedig az 5-10 millió forint közötti árú lakások voltak. Közép-Magyarországon kívül, vidéken szintén nincs eltérés a paraméterekben. 42 százalékkal a legtöbb lakás 100-150 ezer Ft/m2 áron cserélt gazdát, a lakások felét 5-10 millió között vásárolták. Pest megyében minden tízedik vevő 160 négyzetméter felett vett ingatlant, vagyis itt a legkeresettebb a nagy méret.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem