15 °C Budapest

Sosem gondolnád, mi történt a panelek árával

Pénzcentrum
2013. július 8. 11:29

Az idei első félévben 40 502 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, ami csekély mértékű visszaesést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor összesen 40 974 tranzakcióra került sor - derül ki a Duna House idei első féléves ingatlanpiaci elemzéséből.

Vegyes képet mutatnak az idei második negyedév árindexei, amelynek összetett hatásaként az országos lakásárak további stagnálást mutattak. Az Országos (összevont) Lakásár Index már a harmadik negyedév óta stagnálást mutat 81 százalékponton. Ez a 2008 első negyedévétől skálázott adatsor legalacsonyabb értéke, amely szerint nominális értéken majdnem 20 százalékkal értékelődött le a hazai lakásállomány. A fogyasztói árindexszel korrigált adat 64 ponton áll, így a valós értékvesztés 36 százalékos.

Országos mérésben a panellakások árindexe felfelé, a téglaépítésű lakásoké viszont lefelé mozdult. A panelek ára harmadik negyedéve csendes emelkedésben van 1-1 százalékpontos növekedéssel, a téglalakásoké viszont az előző két negyedéves 85 pontról 83-ra esett. A főváros árait a stagnálás jellemzi, a panellakások ára változatlan maradt az előző negyedévhez képest (79 pont), de a tégla lakások ára is csupán 1 pontot esett 89-re.

Érdekesen alakult az idei első félév téglalakás vásárlásainak átlaga, ugyanis Somogy Megyében magasabb négyzetméter áron vásároltak, mint a fővárosban. A 279 ezres négyzetméterenkénti ár közel 20 ezerrel magasabb a fővárosi átlagnál. Siófokon és Lellén 250-300 ezer forint között vásárolták a lakásokat, de efölött is akadt vevőkedv. A budai oldalon és az V. kerületben 300 ezer forint fölötti átlagáron vették a lakásokat négyzetméterenként. A legdrágábban továbbra is a II. kerületben, itt 365 ezres átlagot lehetett mérni. Budapest egészében a panellakásokat 169 ezer Forintos négyzetméteráron vásárolták 2013 első felében. Nem sokkal kevesebbe került Győr-Moson-Sopronban is a panel, itt 157 ezres átlagot lehetett mérni. Tolna és BAZ Megyék állnak a sor végén, itt ugyanis 100 ezer Ft/m2 alatt keltek el a panellakások.

Tolna, Veszprém és Komárom-Esztergom Megyékben vásárolták a legtöbb felújítandó ingatlant az elmúlt félévben (13-15 százalékban). Új építésű piac szinte alig volt, egyedül Pest Megye emelkedik ki, ahol az összes tranzakció 9 százaléka volt ilyen ingatlan. Leginkább "jó" vagy "nagyon jó" minősítésű ingatlant vettek, Szabolcsban például 77 százalékban, de Csongrád, Somogy és Bács-Kiskunban is a tranzakciók háromnegyede ilyen volt.

Az első félévben Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben voltak a legmagasabbak az árcsökkentési átlagok, egyaránt 17 százalékkal. Ennél csupán 1 százalékkal volt kevesebb Pest, Fejér és Békés Megyékben. Ismét Győr-Moson-Sopronban volt a legkisebb ez az átlag, itt 2 százalék árcsökkentésre volt szükség és a vevők is megelégedtek 6 százalék alkuval. Budapesten az V. kerületben kellett a leginkább rugalmasnak lenniük az eladóknak, ugyanis átlagosan 8 százalék árcsökkentésre volt szükség, majd a vevők további 7 százalékot alkudtak. A lista végén a IV., XIII., és XIV. kerületek álltak, amelyek erős forgalmat bonyolítanak általában, így könnyebb is helyesen beárazni az eladóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budapesten nincs jelentősebb eltérés a választott lakások paraméterei tekintetében: Budán egy kicsivel kevesebben (7%) vettek 60 négyzetméternél kisebb lakást, de a négyzetméter ársávokban ez nem okozott kimutatható eltérést. Pesten továbbra is a lakások harmadát a 150-200 ezer forint közötti négyzetméter ársávban adták el, a tranzakciók közel fele pedig az 5-10 millió forint közötti árú lakások voltak. Közép-Magyarországon kívül, vidéken szintén nincs eltérés a paraméterekben. 42 százalékkal a legtöbb lakás 100-150 ezer Ft/m2 áron cserélt gazdát, a lakások felét 5-10 millió között vásárolták. Pest megyében minden tízedik vevő 160 négyzetméter felett vett ingatlant, vagyis itt a legkeresettebb a nagy méret.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?