7 °C Budapest

Saját zsebből renovál a magyar

Pénzcentrum
2013. július 6. 11:02

Noha az elmúlt 5 évben az ingatlantulajdonosak fele semmilyen felújítást nem végzett a házán, illetve lakásán, közel egyharmaduk már tervezi ezt a közeljövőben - derül ki egy friss felmérésből. A legtöbben (54%) saját megtakarításból vágnának bele a munkálatokba, míg banki kölcsönből csak a saját ingatlantulajdonnal rendelkező lakosság ötöde finanszírozná költségeit. 68 százalékuk csak tisztasági festésben gondolkodik, így 300 ezer forintnál nem költene többet ingatlanára, ugyanakkor egy esetleges tetőfelújításért, új tetőszerkezetért 44 százalék 500 ezret, illetve ennél jóval többet is fizetne.

A Lindab kutatásából kiderült, az elmúlt 5 évben erős kettősség jellemezte a magyarok felújítási kedvét. Míg a saját ingatlantulajdonnal rendelkező lakosság fele egyáltalán nem végzett ilyen munkálatokat, a felújítás mellett döntők 86 százaléka otthonát, vagy egyéb, saját tulajdonú ingatlanát teljes egészében felfrissítette. Az elmúlt 5 évben a legtöbben beltéri felújítást végeztek (35%), míg tetőfelújításokra, tetőhöz kapcsolódó munkálatokra a lakosság 12 százalékánál került sor. Ez az arány azt is jelenti, hogy az elmúlt években az emberek sokkal kevesebb figyelmet fordítottak az olyan jellegű tetőfelújításokra, amelyek az épületek struktúrája szempontjából lényeges védelmi rendszer megfelelő stabilitását biztosítják.

Családi kasszából

A válaszadók 29 százaléka úgy nyilatkozott, a tervei között szerepel jelenlegi lakásának, házának felújítása. Ez az attitűd különösen a vidéki lakosság esetében jellemző, ugyanis 35 százalékuk szívesen hozzáfogna otthona, saját tulajdonú ingatlana rendbe tételéhez. Ezzel ellentétben az építkezési kedv továbbra is alacsony hazánkban, és a megkérdezettek mindösszesen 1 százaléka gondolkodik új lakóház építésében. A legtöbben (54%) saját megtakarításokból fedeznék a felújítást, banki kölcsönből mindössze a saját ingatlantulajdonnal rendelkező lakosság ötöde finanszírozná a költségeit.

A képzeletbeli toplistát továbbra is a beltéri festés vezeti, ugyanakkor a felújítást tervezők 12 százaléka gondolkodik a tetőszerkezet, vagy a tetőburkolat renoválásában is, amely az egyéb épületeken elvégzendő feladatok között a harmadik. A leginkább preferált beltéri festés túlsúlya miatt a legtöbben (68%) maximum 300 ezer forintot költenének ingatlanukra, ugyanakkor a tetőfedéssel kapcsolatos munkákon nem spórolnának: a felújítást tervezők 44 százaléka 500 ezret, illetve akár jóval többet is fizetne a minőségi új tetőért, tetőszerkezetért.

Bizalmatlanok vagyunk

A megkérdezettek szerint nehéz jó, megbízható szakembert találni, s talán e bizalmatlanság az oka annak, hogy a saját ingatlannal rendelkezők 50 százaléka inkább a barátok, a családtagok és az ismerősök segítségével vágna bele felújításba. Ennek ellenére 40 százalékuk mégis igénybe venné hozzáértők szakmai segítségét, 75 százalék azonban az ismerősök, barátok ajánlásaira hagyatkozna a választásban.

Átlagosan 20 éves tetők alatt élünk

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felmérés rámutatott arra is, hogy a hazai magántulajdonban lévő épületek mintegy felén több mint 20 éve készült tető van, és csak egyharmaduk esett már át kisebb-nagyobb felújításon az elmúlt tíz évben. Az építkezéseken használt alapanyagokkal, így a tetőfedőanyagokkal kapcsolatban is, egybehangzóak a vélemények: a válaszadók 74 százaléka úgy véli, ezeken nem érdemes spórolni, és a legfontosabb szempontok között a tartósságot, a garanciát és a gyors, egyszerű pótolhatóságot sorolták fel. Amikor viszont ezek rangsorolására kerül a sor, már az ár került előtérbe, maga mögé utasítva a tartósságot és a garanciát. Mindezek azt is igazolják, hogy a többség a kellő ismeretek hiányában számos kulcsfontosságú tényezőről megfeledkezik, így például a választott anyag összetételéről, műszaki paramétereiről vagy súlyáról.

"A tetőfelújítás egy család életében a jelentősebb, hosszútávra szóló beruházások közé tartozik. Minden esetben szakember bevonását javasoljuk: a precíz felmérés, a szükséges mennyiségek pontos meghatározása, a kiegészítők listázása, vagy éppen a költségvetés pontatlanságainak kiküszöbölése mind fontos és már rövid távon megtérülő lépés. A felújítási munkálatok sikere mindig a pontos - nem csak a tetőfedést, de az épület egészét figyelembevevő - tervezésben rejlik, és ezáltal elkerülhető a felesleges stressz, és különösképpen a nem megfelelő előkészültség miatti sokszor nagy összegű többletköltség" - hangsúlyozta Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem