Saját zsebből renovál a magyar

Pénzcentrum
2013. július 6. 11:02

Noha az elmúlt 5 évben az ingatlantulajdonosak fele semmilyen felújítást nem végzett a házán, illetve lakásán, közel egyharmaduk már tervezi ezt a közeljövőben - derül ki egy friss felmérésből. A legtöbben (54%) saját megtakarításból vágnának bele a munkálatokba, míg banki kölcsönből csak a saját ingatlantulajdonnal rendelkező lakosság ötöde finanszírozná költségeit. 68 százalékuk csak tisztasági festésben gondolkodik, így 300 ezer forintnál nem költene többet ingatlanára, ugyanakkor egy esetleges tetőfelújításért, új tetőszerkezetért 44 százalék 500 ezret, illetve ennél jóval többet is fizetne.

A Lindab kutatásából kiderült, az elmúlt 5 évben erős kettősség jellemezte a magyarok felújítási kedvét. Míg a saját ingatlantulajdonnal rendelkező lakosság fele egyáltalán nem végzett ilyen munkálatokat, a felújítás mellett döntők 86 százaléka otthonát, vagy egyéb, saját tulajdonú ingatlanát teljes egészében felfrissítette. Az elmúlt 5 évben a legtöbben beltéri felújítást végeztek (35%), míg tetőfelújításokra, tetőhöz kapcsolódó munkálatokra a lakosság 12 százalékánál került sor. Ez az arány azt is jelenti, hogy az elmúlt években az emberek sokkal kevesebb figyelmet fordítottak az olyan jellegű tetőfelújításokra, amelyek az épületek struktúrája szempontjából lényeges védelmi rendszer megfelelő stabilitását biztosítják.

Családi kasszából

A válaszadók 29 százaléka úgy nyilatkozott, a tervei között szerepel jelenlegi lakásának, házának felújítása. Ez az attitűd különösen a vidéki lakosság esetében jellemző, ugyanis 35 százalékuk szívesen hozzáfogna otthona, saját tulajdonú ingatlana rendbe tételéhez. Ezzel ellentétben az építkezési kedv továbbra is alacsony hazánkban, és a megkérdezettek mindösszesen 1 százaléka gondolkodik új lakóház építésében. A legtöbben (54%) saját megtakarításokból fedeznék a felújítást, banki kölcsönből mindössze a saját ingatlantulajdonnal rendelkező lakosság ötöde finanszírozná a költségeit.

A képzeletbeli toplistát továbbra is a beltéri festés vezeti, ugyanakkor a felújítást tervezők 12 százaléka gondolkodik a tetőszerkezet, vagy a tetőburkolat renoválásában is, amely az egyéb épületeken elvégzendő feladatok között a harmadik. A leginkább preferált beltéri festés túlsúlya miatt a legtöbben (68%) maximum 300 ezer forintot költenének ingatlanukra, ugyanakkor a tetőfedéssel kapcsolatos munkákon nem spórolnának: a felújítást tervezők 44 százaléka 500 ezret, illetve akár jóval többet is fizetne a minőségi új tetőért, tetőszerkezetért.

Bizalmatlanok vagyunk

A megkérdezettek szerint nehéz jó, megbízható szakembert találni, s talán e bizalmatlanság az oka annak, hogy a saját ingatlannal rendelkezők 50 százaléka inkább a barátok, a családtagok és az ismerősök segítségével vágna bele felújításba. Ennek ellenére 40 százalékuk mégis igénybe venné hozzáértők szakmai segítségét, 75 százalék azonban az ismerősök, barátok ajánlásaira hagyatkozna a választásban.

Átlagosan 20 éves tetők alatt élünk

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A felmérés rámutatott arra is, hogy a hazai magántulajdonban lévő épületek mintegy felén több mint 20 éve készült tető van, és csak egyharmaduk esett már át kisebb-nagyobb felújításon az elmúlt tíz évben. Az építkezéseken használt alapanyagokkal, így a tetőfedőanyagokkal kapcsolatban is, egybehangzóak a vélemények: a válaszadók 74 százaléka úgy véli, ezeken nem érdemes spórolni, és a legfontosabb szempontok között a tartósságot, a garanciát és a gyors, egyszerű pótolhatóságot sorolták fel. Amikor viszont ezek rangsorolására kerül a sor, már az ár került előtérbe, maga mögé utasítva a tartósságot és a garanciát. Mindezek azt is igazolják, hogy a többség a kellő ismeretek hiányában számos kulcsfontosságú tényezőről megfeledkezik, így például a választott anyag összetételéről, műszaki paramétereiről vagy súlyáról.

"A tetőfelújítás egy család életében a jelentősebb, hosszútávra szóló beruházások közé tartozik. Minden esetben szakember bevonását javasoljuk: a precíz felmérés, a szükséges mennyiségek pontos meghatározása, a kiegészítők listázása, vagy éppen a költségvetés pontatlanságainak kiküszöbölése mind fontos és már rövid távon megtérülő lépés. A felújítási munkálatok sikere mindig a pontos - nem csak a tetőfedést, de az épület egészét figyelembevevő - tervezésben rejlik, és ezáltal elkerülhető a felesleges stressz, és különösképpen a nem megfelelő előkészültség miatti sokszor nagy összegű többletköltség" - hangsúlyozta Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője.

 

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem