35 °C Budapest

Életveszély az építkezésen: így kerülheted el a balesetet

Pénzcentrum
2013. július 4. 17:06

Évről évre tucatnyi esetről hallani, amikor földmunkagépek gázvezetéket vagy villamos kábelt vágtak át, ezzel szolgáltatásszünetet és gyakran veszélyhelyzetet okozva. Ezek az esetek azonban megelőzhetők.

Építkezés vagy bármely földmunkával járó munkavégzés megkezdése előtt - a biztonságos munkavégzés érdekében - alapvető fontosságú annak ismerete, hol találhatók a munkaterület közelében gázvezetékek, villamos föld- és légkábelek, illetve elektromos berendezések. Már a tervezési szakaszban egyeztetni szükséges a közműszolgáltatókkal, így az új beruházások kivitelezése során megelőzhető a közművek megsértése, az ezzel járó veszélyhelyzet, szolgáltatásszünet, illetve anyagai kár.

Az egyeztetés ma már az interneten keresztül is elvégezhető. Ezzel a fejlesztéssel is ösztönözni kívánja az E.ON a szabályok betartását a biztonság érdekében - hiszen így az egyeztetés kényelmesen és gyorsan, a nap 24 órájában, sorbaállás nélkül elvégezhető. Az online felületen digitális térkép segíti a kérelemben szereplő földterület kijelölését és az érintett közműszolgáltatók meghatározását.

Az egyeztetésről készülő jegyzőkönyv rögzíti a megvalósítás feltételeit. Többek között azt is, hogy a kivitelezés során a balesetek elkerülése érdekében milyen feltételeknek kell eleget tenni. Ilyenkor kitétel lehet például, hogy biztonsági okokból szakfelügyelet mellett, tehát a gáz- vagy áramszolgáltató szakemberének jelenlétében végezhetők a munkálatok, vagy, hogy a vezeték közelében csak kézi földmunka végezhető, munkagépeket nem szabad használni.

Ezek elmulasztása nem csak az energiaszolgáltatásban okozhat fennakadást, hanem személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat is okozhat. A gondatlan munkavégzésből adódó balesetek újra és újra felhívják a figyelmét arra, hogy a közműépítések során a munkálatokat végző kivitelezők részéről szabályszerű, a munkabiztonsági előírásokat mindenkor betartó és felelősségteljes munkavégzésre van szükség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt évek során országszerte, pl. az E.ON működési területén is 286 közműrongálásos eset bizonyította, hogy a folyamatos figyelemfelhívás ellenére sokan nem tartják be az alapvető biztonsági szabályokat. Elmulasztják a közműegyeztetés elvégzését, vagy a kapott információkat figyelmen kívül hagyják. Nem éri meg kockáztatni, a gondatlanság emberéletet is követelhet!

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50