Érik a balhé: nem volt rezsicsökkentés a magyar társasházaknál?!

2013. június 19. 11:02

Hiába csökkentette a kormány a közműdíjak egy részét Magyarországon, ez aligha látszik meg a hazai társasházak közös költségében. A legtöbb lakó ma többet fizet, mint egy évvel korábban.

Lezárult a beszámolási időszak hazai társasházaknál és lakásszövetségeknél, s a tapasztalatok összegzésre kerültek - mondta el Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnöke egy mai napon tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezen tapasztalatok legfőbb része a rezsiköltség-csökkentés témakörében, illetve a kintlevőségek, s hátralékok tekintetében keletkezett.

Nem volt rezsicsökkentés a társasházaknál?

Bár január elsejével 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, illetve villamos energia átlagára Magyarországon, illetve júliustól szintén csökken a használati hideg-melegvíz és szennyvízelvezetés, kéményseprés, szennyvízszippantás díja, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fenntartási hozzájárulás (közös költség) esetében is meglátszik a kormányakarat! Mint ismert, a kormány célja a családi költségvetések terheinek csökkentése. Pedig a hazai lakóingatlan állomány (4,3 millió darab) jelentős rész, mintegy 29 százaléka (1 millió 247 ezer darab) lakásszövetkezeti, társasházi lakás. Így az átfogó rezsiköltség-csökkentés esetükben nem teljes körű.

Farkas Tamás emlékeztetett Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetőjének megszólalására is, miszerint a közös költség, illetve lakásszövetkezeteknél a havi fenntartási hozzájárulás esetében is érvényesíteni kellene a 10 százalékos költségcsökkentést, mint ahogy az a közmű számlákban is megjelenik. A LOSZ elnöke szerint ugyanakkor a közös költség 10 százalékos díjcsökkentése hatalmas terhet jelentene az ingatlanok kezelőinek, s előbb-utóbb a szolgáltatások minőségi romlását vonhatja maga után. A közös költség ugyanis nem pusztán a közüzemi szolgáltatások díjaiból áll - hívta fel a figyelmet a LOSZ elnöke.

KATTINTS! Újabb rezsicsökkentést jön szeptemberben?

A LOSZ szerint ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy nem kell érvényesíteni a havi fenntartási hozzájárulás mértéket a rezsiköltség-csökkentésnek megfelelően, ezt azonban a közös költség díjtételeivel arányosan kellene véleményük szerint figyelembe venni. A társasházak közös költségének ugyanis számos olyan eleme van, melyet az infláció mértékével növelni kellett. Ilyen többek között a takarítás, a kertészet, vagy éppen a közös képviselő javadalmazása, melyek üzemeltetési költségnek minősüének, illetve a felújítási hozzájárulás. Ennek természetesen egyértelmű hozadéka, hogy a közös költség összességében nagyobb lesz, mint egy évvel korábban, de az emelkedés mértéke lassuló tendenciát mutat.

Elképesztően nőnek a társasházak terhei

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakásszövetkezetek, társasházak terhei az elmúlt 2-3 évben olyan jogszabályi előírások következményeként növekedtek, amelyek a lakóépületek állagvédelménél elsődlegesen érdemi változást nem eredményeztek. Ilyen többek között a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések felülvizsgálatáról szóló rendelete, amely előírja a berendezések költséges műszaki biztonsági átvilágítását. De szintén hatalmas terhet jelent a társasházaknak a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény végrehajtása is. A jogszabályi kötelezettségek többmillió forintos egyszer ráfordítást követelnek a lakóközösségektől!

Egy 165 lakásos középmagas, iparosított technológiával épített lakóépület tekintetében a vázolt jogszabályi kötelezettségek az alábbiakat jelentik:
 • A gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálati és a szükséges javítási munkák: 900e - 1.200e Ft
 • A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásának hatása: 650e - 800e Ft
 • 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet szerinti energetikai tanúsítás: 660e - 1.320e Ft
Összesen: 2 millió 210 ezer - 3 millió 320 ezer forint egyszeri ráfordítás!!!

A LOSZ véleménye szerint a hátralék növekedés emelkedését a következő kormányzati intézkedésekkel kell mérsékelni:

 • A közjegyzői fizetéses meghagyás díját utólag kelljen megfizetni (díjfeljegyzési jog biztosítása).
 • A végrehajtási fázisba került adósság rendezésénél a végrehajtói előleget követően eredményérdekeltségük legyen a bírósági végrehajtóknak!
 • Az ingatlan jelzálogjog bejegyzési illetékét meg kell szüntetni, vagy radikálisan csökkenteni kell!
 • A hátralékos eljárásokat gyorsított eljárásként kelljen kezelni, max. 60 napon belül jogerősen fejeződjenek be!
 • Az ingatlan árverezés jelenlegi gyakorlatát felül kell vizsgálni (helyi adó és érték nyilvántartás igazítása a piaci viszonyokhoz, becsérték felülvizsgálat gyorsítása, adós megkifogásolási jog korlátozása, meghirdetési gyakoriság, stb.).
 • A jelzálog jog-végrehajtási jog egyenértékűségének megteremtésével a lakásszövetkezeti, társasházi követelések teljesítését elő kell segíteni!
 • Az adásvételi szerződéseknél kötelező tartalmi és formai kellékként szerepeljen a lakásszövetkezeti, társasházi tartozás igazolás.

A LOSZ szerint ugyanakkor az indokolható ráfordítás szükségletet célzott és hatékony támogatás(energia)politikával is segíteni kell:

 • Költségvetési pályázati lehetőség megnyitása a felülvizsgálati megállapítások kivitelezésére, legalább 1/3-os támogatási forrással,
 • Célszerű lenne felülvizsgálni a rendeleteket, határidőket elhalasztani
 • Szolgáltatói műszaki-anyagi támogatás, nemcsak ölbe tett kézzel, hatósági szerepkörben megjelenni (fogyasztóbarát szolgáltatói magatartás!)
 • Az épületenergetikai tanúsítást központilag kell koordinálni és azt díjmentesen a házkezelő szervezetek részére rendelkezésre bocsátani (az energia tudatos magatartás kialakítása, az energia megtakarítás állami ösztönzése óriási nemzetgazdasági szintű energia megtakarítást eredményez) A tanúsítással egybe kellene kötni egy országos épületállomány felmérést és a jövőbeni tervezéshez szükséges épület és ingatlan adatbázis kialakítása is elkerülhetetlen

 

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm