18 °C Budapest

Érik a balhé: nem volt rezsicsökkentés a magyar társasházaknál?!

2013. június 19. 11:02

Hiába csökkentette a kormány a közműdíjak egy részét Magyarországon, ez aligha látszik meg a hazai társasházak közös költségében. A legtöbb lakó ma többet fizet, mint egy évvel korábban.

Lezárult a beszámolási időszak hazai társasházaknál és lakásszövetségeknél, s a tapasztalatok összegzésre kerültek - mondta el Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnöke egy mai napon tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezen tapasztalatok legfőbb része a rezsiköltség-csökkentés témakörében, illetve a kintlevőségek, s hátralékok tekintetében keletkezett.

Nem volt rezsicsökkentés a társasházaknál?

Bár január elsejével 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, illetve villamos energia átlagára Magyarországon, illetve júliustól szintén csökken a használati hideg-melegvíz és szennyvízelvezetés, kéményseprés, szennyvízszippantás díja, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fenntartási hozzájárulás (közös költség) esetében is meglátszik a kormányakarat! Mint ismert, a kormány célja a családi költségvetések terheinek csökkentése. Pedig a hazai lakóingatlan állomány (4,3 millió darab) jelentős rész, mintegy 29 százaléka (1 millió 247 ezer darab) lakásszövetkezeti, társasházi lakás. Így az átfogó rezsiköltség-csökkentés esetükben nem teljes körű.

Farkas Tamás emlékeztetett Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetőjének megszólalására is, miszerint a közös költség, illetve lakásszövetkezeteknél a havi fenntartási hozzájárulás esetében is érvényesíteni kellene a 10 százalékos költségcsökkentést, mint ahogy az a közmű számlákban is megjelenik. A LOSZ elnöke szerint ugyanakkor a közös költség 10 százalékos díjcsökkentése hatalmas terhet jelentene az ingatlanok kezelőinek, s előbb-utóbb a szolgáltatások minőségi romlását vonhatja maga után. A közös költség ugyanis nem pusztán a közüzemi szolgáltatások díjaiból áll - hívta fel a figyelmet a LOSZ elnöke.

KATTINTS! Újabb rezsicsökkentést jön szeptemberben?

A LOSZ szerint ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy nem kell érvényesíteni a havi fenntartási hozzájárulás mértéket a rezsiköltség-csökkentésnek megfelelően, ezt azonban a közös költség díjtételeivel arányosan kellene véleményük szerint figyelembe venni. A társasházak közös költségének ugyanis számos olyan eleme van, melyet az infláció mértékével növelni kellett. Ilyen többek között a takarítás, a kertészet, vagy éppen a közös képviselő javadalmazása, melyek üzemeltetési költségnek minősüének, illetve a felújítási hozzájárulás. Ennek természetesen egyértelmű hozadéka, hogy a közös költség összességében nagyobb lesz, mint egy évvel korábban, de az emelkedés mértéke lassuló tendenciát mutat.

Elképesztően nőnek a társasházak terhei

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakásszövetkezetek, társasházak terhei az elmúlt 2-3 évben olyan jogszabályi előírások következményeként növekedtek, amelyek a lakóépületek állagvédelménél elsődlegesen érdemi változást nem eredményeztek. Ilyen többek között a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések felülvizsgálatáról szóló rendelete, amely előírja a berendezések költséges műszaki biztonsági átvilágítását. De szintén hatalmas terhet jelent a társasházaknak a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény végrehajtása is. A jogszabályi kötelezettségek többmillió forintos egyszer ráfordítást követelnek a lakóközösségektől!

Egy 165 lakásos középmagas, iparosított technológiával épített lakóépület tekintetében a vázolt jogszabályi kötelezettségek az alábbiakat jelentik:
 • A gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálati és a szükséges javítási munkák: 900e - 1.200e Ft
 • A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásának hatása: 650e - 800e Ft
 • 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet szerinti energetikai tanúsítás: 660e - 1.320e Ft
Összesen: 2 millió 210 ezer - 3 millió 320 ezer forint egyszeri ráfordítás!!!

A LOSZ véleménye szerint a hátralék növekedés emelkedését a következő kormányzati intézkedésekkel kell mérsékelni:

 • A közjegyzői fizetéses meghagyás díját utólag kelljen megfizetni (díjfeljegyzési jog biztosítása).
 • A végrehajtási fázisba került adósság rendezésénél a végrehajtói előleget követően eredményérdekeltségük legyen a bírósági végrehajtóknak!
 • Az ingatlan jelzálogjog bejegyzési illetékét meg kell szüntetni, vagy radikálisan csökkenteni kell!
 • A hátralékos eljárásokat gyorsított eljárásként kelljen kezelni, max. 60 napon belül jogerősen fejeződjenek be!
 • Az ingatlan árverezés jelenlegi gyakorlatát felül kell vizsgálni (helyi adó és érték nyilvántartás igazítása a piaci viszonyokhoz, becsérték felülvizsgálat gyorsítása, adós megkifogásolási jog korlátozása, meghirdetési gyakoriság, stb.).
 • A jelzálog jog-végrehajtási jog egyenértékűségének megteremtésével a lakásszövetkezeti, társasházi követelések teljesítését elő kell segíteni!
 • Az adásvételi szerződéseknél kötelező tartalmi és formai kellékként szerepeljen a lakásszövetkezeti, társasházi tartozás igazolás.

A LOSZ szerint ugyanakkor az indokolható ráfordítás szükségletet célzott és hatékony támogatás(energia)politikával is segíteni kell:

 • Költségvetési pályázati lehetőség megnyitása a felülvizsgálati megállapítások kivitelezésére, legalább 1/3-os támogatási forrással,
 • Célszerű lenne felülvizsgálni a rendeleteket, határidőket elhalasztani
 • Szolgáltatói műszaki-anyagi támogatás, nemcsak ölbe tett kézzel, hatósági szerepkörben megjelenni (fogyasztóbarát szolgáltatói magatartás!)
 • Az épületenergetikai tanúsítást központilag kell koordinálni és azt díjmentesen a házkezelő szervezetek részére rendelkezésre bocsátani (az energia tudatos magatartás kialakítása, az energia megtakarítás állami ösztönzése óriási nemzetgazdasági szintű energia megtakarítást eredményez) A tanúsítással egybe kellene kötni egy országos épületállomány felmérést és a jövőbeni tervezéshez szükséges épület és ingatlan adatbázis kialakítása is elkerülhetetlen

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?