1 °C Budapest

Így szórják ki a bankok a bedőlt ingatlanokat

Pénzcentrum
2013. június 3. 11:05

A nem teljesítő hitelek aránya a válság kezdete óta a tavalyi év első feléig mind a háztartási, mind a vállalati hitelek esetében növekedett. 2012 második felében azonban már stagnálás, illetve némi korrekció jelei mutatkoznak. Köszönhető ez többek között annak is, hogy a bankok intenzívebben kezdenek el foglalkozni a portfoliótisztítással. Az ismert bírósági végrehajtás mellet új utakat is keresnek, amelynek az alapja a szabadpiaci értékesítés, nem csak a lakóingatlanok esetében.

Az MNB statisztikái szerint a válság óta folyamatosan növekvő nem teljesítő hitelek arányában a tavalyi év második felében már némi javulás volt látható. A vállalati hitelek esetében a tavalyi év harmadik negyedévében mért 20,75 százalékról 19,05 százalékra csökkent a 90 napon túl lejárt hitelek aránya, nagy részben a bankok portfoliótisztítási lépéseinek köszönhetően. A nem teljesítő hitelek aránya az utolsó negyedévben csökkent mind a projekthitelek, mind a nem ingatlanprojektekhez köthető vállalati hitelek esetében.

A háztartási hitelek esetében 2012 második negyedévében mért 16,2 százalékról, részben az állami (árfolyamgát, nem teljesítő deviza hitelek forintra váltása), részben a banki, hiteleseket segítő programoknak köszönhetően, a harmadik negyedében 15,5 százalékra csökkent a 90 napnál hosszabb késedelemben lévő hitelek aránya, ahonnan az utolsó négy hónapban ismét minimálisan növekedett.

A nem teljesítő hitelek arányának növekedése stagnálásba váltott át a tavalyi év végén, ami a bankok megváltozott szemléletét is tükrözi. Az állami programok sora lezárulni látszik, így a felgyülemlett nem teljesítő hitelek mögötti ingatlanok viszonylag jelentős állományával a bankoknak foglalkozniuk kell. Ez látszik a magatartásukon, ezen ingatlanportfoliók kezelése egyre több figyelmet kap, valamint új megoldásokat is keresnek a hitelintézetek. Az Otthon Help - az Otthon Centrummal azonos cégcsoportba tartozó, a bankok számára késedelmes hitelek mögött fedezetként álló ingatlanok értékesítésében, kezelésében, értékbecslésében segítséget nyújtó vállalkozás - tapasztalatai szerint, bár a lehetőségek már 2011-ben is adottak voltak, igazán 2012-től tapasztalható fokozott érdeklődés a bankok részéről a rossz hitelek mögötti ingatlanok kezelésére, illetve értékesítésére.

Nem a kényszerértékesítés a legjobb

A lakóingatlanok esetében a PSZÁF 2013 második negyedévében 115 076 lakást tartott nyilván, melyek 90 napnál nagyobb késedelemben lévő hitelek mögött állnak, és a bank kényszerértékesítésre jelölheti ezeket. A bankok csak korlátozott számban (2013-ban negyedévente az állomány 4 százalékát) bocsáthatnak kényszerértékesítésre lakásokat, de még ezt a lehetőséget sem használják ki teljesen. Az árverési kvóta kihasználtsága az elmúlt egy évben folyamatosan 70 százalék körül alakult.

"Egyértelműen látszik, hogy a bírósági árveréseken a bankok nagyon alacsony megtérülést tudnak elérni." - emelte ki Vincze Edit, az Otthon Help ügyvezető igazgatója. - "Tapasztalataink szerint a legjobb megoldást, mind az adós, mind a bank számára a nyíltpiaci értékesítés jelenti, hiszen itt tudják a legmagasabb, piaci áron értékesíteni az adott ingatlant." A piaci áron való értékesítés a lakástulajdonosok számára azt jelenti, hogy a fennálló tartozásuk visszafizetése után a lehető legmagasabb összeg marad a továbblépésre. A szabad piaci értékesítés lakó- és kereskedelmi ingatlanok esetében is a legcélravezetőbb.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fokozódó banki figyelem, javuló befektetési lehetőségek

"A bankokkal kialakított napi szintű kapcsolataink, illetve az MNB statisztikái alapján is jól látható, hogy a bankok egyre több figyelmet fordítanak a bedőlt hitelek mögött lévő ingatlanok kezelésére, illetve értékesítésére." - tette hozzá Vincze Edit. - "Ez pedig a vásárlók számára azt jelenti, hogy több befektetésre kiválóan alkalmas ingatlan közül válogathatnak."

A banki portfoliókban eladásra kínált lakó- és kereskedelmi ingatlanok egyaránt megtalálhatóak. A befektetési funkció természetesen ez utóbbinál hangsúlyosabb, de az elmúlt évek ingatlanpiaci áresései, a jelenlegi nyomott árak a lakóingatlanokat is jó befektetési célponttá tették, még ha a vásárlójuk legfőképpen lakófunkciójuk miatt szemeli is ki őket. "A megszokott értékesítési formák mellett új utakat is keresünk." - emelte ki Vincze Edit. - "Nemrég saját rendszerünkön lefolytatott árveréseken tapasztaltuk, hogy a licitálás jelentős érdeklődést tud egy-egy ingatlan iránt generálni. Jelenleg is van a kínálatunkban ilyen módon elérhető banki ingatlan."

A nem teljesítő hitelek mögötti ingatlanok kezelése, illetve értékesítése az állomány nagyságából kiindulva még több évig adhat feladatot a bankoknak, illetve az ingatlanközvetítő hálózatoknak. A nem teljesítő hitelek arányának csökkentése viszont elengedhetetlen a hitelezés fellendüléséhez.

 

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm