15 °C Budapest

Hol van a pénz? Pár száz lakásra futja csak az eszközkezelőnek

2012. március 22. 14:41

Egyelőre nem tudni, miből lesz pénze a Nemzeti Eszközkezelő Társaságnak (NET) a 2012 végéig előirányzott 8 ezer ingatlan megvásárlására. A kormányzat által eddig biztosított keretből ugyanis mindössze pár száz ingatlanra futná.

A kormány és a Bankszövetség korábbi megállapodása értelmében a NET 25 ezer kényszerértékesítés alá vont lakóingatlant vásárol majd meg, három lépcsőben 2014 végéig. Az első ütemben, 2012 év végéig 8 ezer darabot, a másodikban, 2013 végéig 7 ezer darabot, míg a harmadik ütemben a maradék 10 ezer darabot - erősítette meg Gíró-Szász András kormányszóvivő tegnap, sajtótájékoztatón.

Mint ismert az eszközkezelő abban az esetben vásárolhatja meg a kijelölt ingatlant, ha a törvényben előírt feltételek mindegyike teljesül. A törvény pedig egyértelműen meghatározza az egy lakóingatlanért fizethető maximális vételárat. E szerint Budapesten, illetve a megye jogú városokban maximum 8,25 millió forintot, az egyéb városokban maximum 5 millió forintot, a községekben pedig maximum 3,5 milliót fizethet a NET a kijelölt ingatlanokért.


A NET lapunkat úgy tájékoztatta: "A Kormány és a Bankszövetség decemberi megállapodása értelmében a Kormány biztosítja annak feltételeit, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 25 ezer darab ingatlant tudjon megvásárolni 2014 év végéig. Az idei évben a költségvetési törvény ingatlanvásárlásra 3 milliárd forintot irányzott elő. Ezt az összeget a döntéshozók a program elindításához rendelték hozzá."

Ebből tehát egyértelműen látszik, hogy egyelőre mindössze 3 millárd forint áll a NET rendelkezésére. Ebből a keretből 5 milliós vételárral számolva viszont alig 600 ingatlanra futja. A teljes idei kvóta megvásárlására pedig óvatos becsléssel is több tízmilliárd forintra lenne szükség. Felmerül tehát a kérdés, miből lesz pénz a kormány által előirányzott 8 ezer ingatlan megvásárlására 2012-ben?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?