Filléres lakbérrel számolhatnak a bedőlt hitelesek

2012. március 21. 12:04

Meghatározta a kormány a Nemzeti Eszközkezelő által kezelt szociális bérlakások esetében maximálisan alkalmazható lakbér tarifákat. Ennek értelmében az eszközkezelő kezelésébe került ingatlanok esetében maximum 18 750 forintot kérhetnek el azoktól a bedőlt hitelesektől, akiknek az ingatlanát felvásárolta a társaság - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Giró-Szász András kormányszóvivő.

A mai kormányülésen meghatározták a Nemzeti Eszközkezelő kezelésébe került lakóingatlanoknál maximálisan alkalmazható lakbér tarifákat - mondta el Gíró-Szász András. A kabinet ezt az összeget a hitelfelvételkor megállapított forgalmi érték 1,5 százalékának 1/12 részében határozta meg. A kormányszóvívő néhány példát említve elmondta, hogy ennek értelmében egy 4 millió forintot kóstáló ingatlan esetében az egy hónapra eső lakbér 5 ezer forintra, míg egy 15 milliós ingatlan esetében ez az összeg 18 750 forintra rúg. A kormányszóvivő azt is kiemelte, hogy a meghatározott lakbér összge a jövőben csak a mindenkori infláció mértékével emelkedhet.

Giró-Szász András az ócsai Szociális Családiház-építési Program keretében felépülő családi házak esetében alkalmazható maximális bérleti díjakról is szót ejtett. Mint elmondta: a kabinet ezt az összeget a forgalmi érték 1 százalékának 1/12 részében határozta meg. Ennek pontos mértékéről egyelőre azonban nincsenek információk. A lakópark első ütemében megépülő 80 családi ház ugyanis csak a nyár végére készül el. Gíró-Szász András ugyanakkor kiemelte, hogy azért határoztak meg alacsonyabb tarifákat a tervezett házak tekintetében, mivel azok forgalmi értéke jóval magasabb lesz, mint a bedőlt hitelesektől megvásárolt ingatlanok, törvényileg meghatározott forgalmi értéke.

Mint ismert az eszközkezelő abban az esetben vásárolhatja meg a kijelölt ingatlant, ha a törvényben előírt feltételek mindegyike teljesül. A törvény pedig egyértelműen meghatározza az opcionális lakóingatlan maximális forgalmi értékét. E szerint Budapesten, illetve a megye jogú városokban 15 millió forintos, az egyéb városokban, illetve községekben pedig maximum 10 milliót érő ingatlanok kerülhetnek be a rendszerbe. A meghatározott maximális forgalmi értékek és a mai napon meghatározott maximális lakbértarifák értelmében az eszközkezelő kezelésébe került ingatlanok esetében tehát maximum 18 750 forinttal kalkulálhat egy kényszeértékesített ingatlan bérlővé vált tulajdonosa.


A kormányszóvívő ismét felhívta a figyelmet, hogy a kormány és a Bankszövetség megállapodása értelmében a Nemzeti Eszközkezelő (NET) a korábban vázolt 5 ezer ingatlan helyett jóval többet, 25 ezer kényszerértékesítés alá vont lakóingatlant vásárol majd meg, három lépcsőben 2014 végéig. Az első ütemben, 2012 év végéig 8 ezer darabot, a másodikban, 2013 végéig 7 ezer darabot, míg a harmadik ütemben a maradék 10 ezer darabot.

Az eszközkezelő háromkörös eljárásban választja ki azokat a bedőlt hiteleseket, illetve ingatlanjaikat, melyek bekerülhetnek a rendszerbe. Ezek pedig a következők:

Az ingatlanra és a hitelre vonatkozó feltételek, melyekről a bank nyilatkozik:

- az ingatlan forgalmi értéke a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladta meg Budapesten és megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot;
- a hitelszerződés megkötésekor a banktól kapott kölcsön összege az ingatlan forgalmi értékének a 25 és 80 százaléka közé esett;
- a törvény hatályba lépésekor a hiteladós a lakáshitel-tartozását legalább 180 napja nem törleszti
- a hitelszerződést 2009. december 30. előtt kötötték;
- a lakóingatlan az ingatlan-nyivántartásban lakóházként, lakásként, vagy tanyaként szerepel;
- a jelzáloghitel mögött fedezetként csak a megvásárlásra felajánlott ingatlan szerepel.

A hiteladósra (vagy zálogkötelezettre) vonatkozó szociális feltételek, amiket a hiteladósnak kell igazolnia:

- a hiteladós vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa aktív korúak ellátásában részesül, amelynek formája rendszeres szociális segély vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatás;
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult;
- a hiteladós állandó lakhelye 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a fedezetül felajánlott lakóingatlan;
- a hiteladósnak a megvásárlásra felajánlott ingatlanon kívül nincs más lakóingatlanon használati joga.

A szociális feltételek meglétét a hiteladósnak a hitelező bank fiókjában (kizárólag a bank által kiküldött értesítőben meghatározott fiókban) kell igazolnia, amihez mindössze az alábbi 2 igazolást kell beszereznie. Az igazolások beszerzésére és benyújtására 30 nap áll rendelkezésre:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- A hiteladós (vagy a hiteladóssal egy háztartásban élő házastárs, illetve élettárs) rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesül. Ezt az önkormányzati jegyző igazolja.
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult. Ezt a Magyar Államkincstár igazolja.

Ugyanakkor az előbbieken túlmenően további feltétele a lakóingatlan állam általi megvásárlásának, hogy a hitelező pénzügyi intézmények hozzájáruljanak az adásvételhez, és elengedjék a hiteladós fennálló tartozását.

Az eljárás során az Eszközkezelő akkor veszi fel a kapcsolatot a hiteladóssal, amikor már minden jelzálogjoggal rendelkező pénzügyi intézmény:

- jóváhagyta azt, hogy a tulajdonjog a Magyar Államhoz kerüljön;
- elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő által fizetendő vételárat;
- lemond a hiteladóssal szembn fennálló minden további követeléséről.

A Nemzeti Eszközkezelőhöz az ügyet a hitelező továbbítja. Ezt követően az Eszközkezelő felveszi a kapcsolatot a hiteladóssal, időpontot egyeztet vele, hogy a lakóingatlant leltárba vegye, valamint, hogy megkössék az adásvételi szerződést és a bérleti szerződést. Ennek eredményeképp a hiteladós, mint bérlő továbbra is az otthonában maradhat, úgy, hogy az Eszközkezelőtől határozatlan időtartamra bérli az ingatlant havi bérleti díj megfizetése ellenében. Az eljárás hozzávetőlegesen 2 hónapot vesz igénybe, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez alatt az időtartam alatt védve van az ingatlan, és a benne lakók.

A törvény alapján a hiteladós a lakóingatlanra visszavásárlási jog illet meg, amelyet az adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap elteltével az adásvételi szerződés megkötését követő huszonnegyedik hónap utolsó napjáig gyakorolhat. Abban az esetben ugyanakkor, ha a kedvezményezett mégsem tud élni vételi opciójával, úgy az ingatlan bekerül a szociális bérlakás rendszerbe, melyet az adott önkormányzat fog kezelni. Természetesen az adott bérlőnek a határidő lejárta után is elővásárlási joga lesz az ingatlanra, ugyanakkor annak árát már nem védi a törvényben az első két évre vonatkozó maximált vételár.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem