25 °C Budapest

Kiszámoltuk: ennyiből újíthatod fel a fürdőszobát

2011. november 1. 08:07

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki fürdőszoba felújításra adja a fejét. A fürdőszoba renoválása ugyanis a lakásfelújítás egy speciális területe, a helyiség átalakítása - hasonlóan a konyhafelújításhoz - rengeteg pénzt emészthet fel. A Pénzcentrum.hu most elkalauzolja olvasóit a szaniterek, s a hidegburkolatok világába és megmutatjuk milyen buktatói is lehetnek a fürdőszoba átalakításának, s nem utolsó sorban kiszámoljuk, mennyi is az annyi.

Bár a fürdőszoba jellemzően az otthonunk legkisebb helyisége (Egy közelmúltban végzett kutatás szerint az IKEA vásárlóinak több mint fele alig 3-6 négyzetméteres fürdőszobával rendelkezik. A vásárlók szintén jelentős része tisztálkodik nap, mint nap 6-10 négyzetméteren, míg az igazán nagy vagy igazán kicsi alapterületű fürdőszobák aránya egyaránt elenyésző, 10 százalék körüli.), ennek ellenére a helyiség átalakítása rengeteg pénzt emészthet fel.

Természetesen egy fürdőszoba átalakítása a legtöbbször jóval több munkát, s gondot jelent, mint azt előre gondolnánk. Amennyiben a meglévő burkolatok, illetve a könnyen mozdítható szaniterek cseréjében gondolkodunk a felújítás különösebb bonyodalmat nem szokott okozni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy legtöbbször a régi burkolat megbontása után kerülnek elő azok a rejtett hibák, például elöregedett víz-, illetve lefolyócsövek, amelyek javítása, cseréje már körültekintő tervezést igényel. Arról nem is beszélve, hogy egy feltárt hiba javítás nélküli visszaburkolása utólagosan csak jelentős többletmunkával, s még több pénzzel orvosolható.

Gáz, víz, villany...

Amennyiben teljes felújításban gondolkodunk, a legtöbb előkészítést, s odafigyelést a burkolat alatt megbúvó gépészeti rendszerek kiépítése igényli. Különös figyelmet kell fordítani, a napjainkban sajnos igencsak megbonyolított és sokszor bosszantóan sok ügyintézést igénylő fűtési (gáz, kémény) rendszer kialakítására. Például egy egyszerű vízmelegítő lecserélése is irreálisan nagy összeget emészthet fel, amennyiben nem a jelenlegi szabályozásnak megfelelő a meglévő rendszer kialakítása.

felújítás helyett
Az egyik legegyszerűbb és leginkább pénztárcakímélő megoldás, ha kifestesz. Mivel általában a magyar fürdőszobák alapterülete kicsi és nagyrészt csempézve vannak, így a festés igazán nem kerül sokba. Egy új színvilággal pillanatok alatt megváltoztathatod és felfrissítheted a megunt helyiséget. Jó megoldás lehet az is, ha lecseréled a különböző fürdőszobai textíliákat, vagyis a törölközőket, fürdőszobaszőnyeget, valamint a zuhanyfüggönyt. Ha egy kicsit vastagabb a pénztárcád érdemes egy kicsit tovább menned. A fürdőszoba kiegészítők lecserélésével (szappantartó, szennyestároló, szemeteskosár) szintén nagy változáson eshet át a fürdő, s így nem kell belavágnod az igen költséges és fárasztó felújításba.


A gázvezeték legapróbb megváltoztatása is engedélyhez kötött, így a pár tízezer forintba kerülő munkálatokért akár százezer forintos tervezési, illetve engedélyeztetési díjat is kifizethetünk, ha nem kerülhető el a felújítás során a meglévő kiállások módosítása. Amennyiben villanybojlerben gondolkodunk, valamivel egyszerűbb helyzetben vagyunk, hiszen ilyenkor nincs szükség a költséges engedélyeztetési eljárásra. Ha eddig villanybojler szolgáltatta a meleg vizet nem nagyon éri meg azt lecserélnünk gázüzemű társára, hiszen a gáz bevezetés akár további 100-150 ezer forinttal is terhelheti a büdzsénket.

A vízkiállások megváltoztatása általában nem okoz gondot, azonban a csatorna bekötések áthelyezését körültekintően kell megtervezni, hogy a szükséges, minimális lejtés biztosítva legyen. Egy csap áthelyezéséért hozzávetőlegesen 8-10 ezer forintot kér el egy vízvezeték szerelő. Érdemes megjegyezni, hogy egy átlagos méretű (5-7 nm) fürdőszoba teljes meglévő víz-, csatornarendszerének cseréje sem kerül többe, mint 80-100 ezer forint.

Egy fürdőszoba elektromos hálózatának kiépítése vagy megváltoztatása, szintén nem a legnagyobb költséggel járó munka egy teljes renoválás esetében. Általában 40-50 ezer forint elegendő a korszerű rendszer kiépítésére. Itt is elmondható, hogy érdemes pontos felmérést készíteni a helyiség adatairól, amikor a fürdőszoba berendezését tervezzük, hiszen apróságokon múlhat a tökéletesség. Különösen kritikus pontjai a fürdőszobának a villanykapcsoló, a mennyezeti világítás helye, valamint a különböző csatlakozók elhelyezése. Amennyiben régi, jellemzően nem szigetelt, alumínium vezetékek vannak a helyiségben, mindenképp ajánlatos ezek cseréje a felújítás alkalmával.

Ugyanakkor a fürdőszobában különös gondot kell fordítani a megfelelő világítótestek kiválasztására is. A víznek, párának kitett helyekre csak a megfelelő védettségű lámpákat szabad felszerelni. Egy fürdőszobában a mennyezeti általános világítás mellett a tükör megvilágítására kell különös figyelmet fordítani, amelyet különböző hangulatvilágítások egészíthetnek ki.

Festés, Burkolás

A gépészeti rendszerek felújítása után következik a falak és padló helyreállítása, valamint a festés illetve a burkolási munkák. A padlóburkolatok kiválasztásánál mindenképp érdemes arra ügyelni, hogy a fürdőszobai használatnak ellenálló, lehetőleg még vizesen sem csúszós burkolatot válasszunk, s ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a helyiségben elengedhetetlenek a különböző hidegburkolatok. Burkolatot már találhatunk 1-2 ezer forintért is, azonban minőségi kerámia vagy gres lapot már jóval drágábban, valahol 6-8 ezer forint körül kínálnak a különböző kereskedések. Sokat spórolhatunk azonban, ha végigjárjuk a különböző szalonokat, ugyanis kifutó vagy megmaradt termékek esetén akár felső kategóriás burkolathoz is igen kedvező áron juthatunk hozzá.


Fontos megjegyezni, hogy a burkolási munkák megkezdése előtt sokszor szükséges az aljzat, illetve a fal hibáinak kiegyenlítése is. Ennek költsége hozzávetőlegesen 1500 forint négyzetméterenként. Ha kijavították a padlózat és fal hibáit és már megvásároltuk a nekünk tetsző burkolatokat, megkezdődhet a járólap, illetve a falra választott csempe lerakása. A burkolási munka ára körülbelül 2500-3000 forint négyzetméterenként. Ebben az árban többnyire már benne van a lerakáshoz szükséges ragasztóanyag, valamint a fugázóanyag költsége is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A festési munkálatokat 1200-1500 forintos négyzetméter áron lehet számolni, ehhez viszont még hozzá kell számolni az alapanyag árát. Egy négyzetméterre elegendő festéket már 100-200 forinttól lehet kapni, de mindenképp érdemes a fürdőszobában lemosható, latex alapú festéket alkalmazni, azonban ennek ára négyzetméterenként már valahol 500-600 forint körül mozog.

Kád vagy zuhanyzó?

A műszaki nehézségek leküzdése után már csak a felfoghatatlanul széles kínálat okozhat fejfájást minden lelkes felújítónak. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy általában nagyon sok funkció zsúfolódik be ebbe a kis helységbe. Az IKEA felmérése szerint a háztartások többsége (87 százalék) fürdőkáddal rendelkezik, illetve a 72 százalékuknál a mosógép is ebben a helyiségben találhtó. Ezáltal a hely optimális kihasználása különösen fontos a fürdőszobában. Éppen ezért a belsőépítészeti-lakberendezési tudásnak nagyobb szerepe van a fürdőszobában, mint azt a legtöbben gondolnák.

Az ezerféle szaniter, burkolat és egyéb kiegészítők kiválasztása rengeteg utánajárást igényel. Sokat segíthetünk magunkon, ha előre behatároljuk azt az ár/érték kategóriát, amelyből válogatni akarunk. Ebben az esetben is igaz, hogy az irreálisan olcsó termékek jellemzően műszaki paramétereikben nem érik el a megkívánható szintet. A vásárláskor lehetőleg minden beépítendő terméket személyesen is érdemes megnézni, sohase bízzunk az interneten megjelenő képekben.

Általánosságban elmondható, hogy a különböző szaniterek (kád, zuhany, mosdó, wc), illetve a csaptelepek ára egyaránt nagyjából 10 ezer forintról indul és természetesen a kereskedők kínálatát látva megállapítható az is, hogy árak tekintetében határ a csillagos ég. Mint ahogy azt korábban említettük, érdemes nem a legolcsóbb termékeket választanunk, hiszen később rengeteg bonyodalmat okozhatnak a nem megfelelő termékek. A legolcsóbb szaniterek esetében sok bosszúságot okozhat például, hogy a porcelán védőréteg nem tökéletes, s így azok felülete könnyen megrepedezhet. A pár ezer forintos csaptelepek megvétele szintén pénzkidobás, hiszen 2-3 hónap alatt kikopik-elnyíródik a betét, hangos lesz, s mehetünk megint a kereskedésbe újat venni.

Befektetésnek sem utolsó

Figyelembe véve a fent említett rengeteg költséget, megállapítható, hogy 1 millió forint alatt nehezen úszható meg egy fürdőszoba felújítása. Sokan, akik lakásfelújításra vállalkoznak és rögtön a fürdővel kezdik a munkálatokat, utána be is fejezik a renoválást, mert belefáradnak a felújítás kellemetlenségeibe, az elhúzódó munkálatokba és nem utolsó sorban elfogy a félrerakott pénz is. Ugyanakkor egy jól kivitelezett, minőségi anyagok beépítésével elkészült fürdőszoba növelheti az ingatlan értékét, főként, hogy egy átlag magyar fürdőszoba élettartama átlagosan 15-20 év.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35