1 °C Budapest

Szuperolcsó garzonok: otthonnak és befektetésnek sem utolsó

2012. január 15. 08:07

Az egyre karcsúsodó pénztárcák és a hitelszűke miatt sokan csak a legkisebb alapterületű lakásokat engedhetik meg maguknak. A fiatalok esetében pedig még inkább megállja a helyét az előbbi állítás. Az első lakásukat keresők megtakarításai ugyanis aligha elegendőek egy 2-3 szobás, több tízmilliós lakásra, vagy éppen családi házra. Az apró lakások, különösen a legkisebb garzonok ugyanakkor jókora próbatétel elé állítják a tulajdonosokat. Ésszerű kompromisszumokkal, ügyes praktikákkal ugyanakkor a legapróbb zugok is élhető, gyönyörű otthonná válhatnak.

Egyre többen vesznek kis lakást szerte az országban. Felmérések szerint a főváros pesti oldalán például egyértelműen nőtt a kisebb lakások népszerűsége - egyre többen keresgélnek a 20-60 nm közötti kategóriában. A budai oldalon szintén ez a helyzet; az adatok szerint tavaly 20 százalékkal többen vásároltak 20-40 négyzetméter alapterületű lakást, mint korábban. A kis lakások egyébként befektetési szempontból sem elhanyagolhatóak. Ha nem egy teljesen elhanyagolt, esetleg köztudottan kétes, és kevésbé biztonságos környéken vásárol valaki olcsó, 4-5 milliós kislakást befektetési szándékkal, akkor számíthat rá, hogy viszonylag könnyebben és várhatóan magas hozammal (8-10%) tudja majd bérbe adni.

Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy amennyiben a legolcsóbb lakások között keresgélünk, mindenképp számítanunk kell arra, hogy első látásra talán élhetetlen méretű ingatlanokkal találkozunk, mely későbbi kiadást is megnehezíti. Ez nem is csoda, hiszen hazánkban a lakás árának az egyik legfontosabb összetevője a méret, így a legolcsóbb lakások között jellemzően a legkisebbeket találhatjuk.

Az egyik fő probléma a kis lakásokkal a ruhák, könyvek, háztartási gépek, vagy éppen az évek során felgyülemlett "kacatok" tárolásának megoldása. De szintén sokan mondanak le egy-egy garzonról, mivel elképzelni sem tudják, miként lehet megoldani a különböző funkciókkal bíró helyiségek, például a lakótér és a hálószoba szétválasztását. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu ezúttal 5 tippet mutat, melyek segítségével a legapróbb otthon is élhető, igazi kis ékszerdobozzá válhat.

1. Szerezz be multifunkciós bútorokat
Bár Magyarországon egyelőre még nincs igazi divatja, de a tengerentúlon és jó pár európai országban, például Olaszországban is gombamód szaporodnak a multifunkciós bútorokra specializálódott szaküzletek. Az átlag - IKEA-ban és KIKA-ban szocializálódott - magyarnak valószínűleg meglepő lehet, de a kinyitható kanapékon túl is van élet - és milyen színes élet.


Megdöbbentően praktikus bútorokra bukkanhatunk az erre szakosodott gyártók honlapjain; legyen szó szekrényként, étkezőasztalként, kanapéként és még franciaágyként is használható bútoroktól, az apróbb, trükkösen működő, kevés helyet foglaló, mégis nagy tárkapacitású dohányzóasztalokig, vagy éppen konyhabútorokig. Aki az interneten kutakodna, az csak annyit írjon be a keresőbe, hogy "space-saving-furniture", s bár a legtöbb gyártó vállal házhozszállítást, azonban a bútorok borsos ára és a szállítási költség sokakat elrettenthet. Érdemes lehet azonban ötleteket meríteni és egy hazai bútorasztalos segítségét kérni egy-egy hasonló darab legyártásához, hiszen így rengeteget megspórolhatunk, és még a hazai kézművesipart is támogatjuk.

2. Nincs szükséged felesleges bútorokra...

Felesleges bútorokkal telezsúfolni egy garzont olyan tipikus hiba, mely miatt sokan azelőtt kifordulnak a lakásból, mint meglátták volna benne a lehetőségeket. Próbáljunk meg minél több szabad felületet hagyni a lakásban, és törekedjünk arra, hogy a kiválasztott bútorok praktikusak, és helytakarékosak legyenek.


3. Ne halmozz fel kacatokat
Ahogy telnek, múlnak az évek rengeteg kacatot halmoznak fel a háztartások. Sokak hallották már otthon a híressé vált mondatot; ne dobjuk ki, jó lesz még valamire. Egy apró garzonlakás azonban nem alkalmas a felesleges raktározásra. Tény például, hogy számítógép nélkül nincs élet, de érdemes beruházni egy hordozható számítógépbe, mivel jóval kevesebb helyet foglal, mint egy asztali gép. Ugyan ez a helyzet a televízióknál is; egyértelmű, hogy a garzonlakás jóbarátja a lapostévé, de még jobb, ha olyan monitort választunk, ami tv-ként is funkcionál. Ezentúl érdemes átnéznünk ruhatárunkat is. Sokat mondó adat például, hogy kutatások szerint az emberek az idő 80 százalékában mindössze a ruhatáruk 20 százalékát használják. Gondoljuk tehát át, melyek azok a használati tárgyaink, melyekre mindenképp szükségünk van, s melyek azok, amik feleslegesek.

4. Építs galériát

A galéria lehet hálóhely, tároló, vagy akár vendégszoba is - minden csak a kialakításon múlik. Egy azonban biztos, nagyon hasznos megoldás lehet, ha el akarjuk rejteni a vetetlen ágyat vagy a család lomjait. Természetesen a galéria funkcióját nagymértékben meghatározza a belmagasság. Általánosságban elmondható, hogy 4 méteres belmagasság alatt nem nagyon lehet teljes értékű galériát kivitelezni; ez alatt főként az alvó-, illetve a tárolásra használt galéria ajánlott.

A vonatkozó kormányrendelet szerint a galéria egy helyiség légterének részleges - az alapterületének legfeljebb 75 százalékán és csak vízszintes szerkezettel történő - megosztásával kialakított belső (közbenső) szint, amelyen helyiség és 1,0 m-nél magasabb tömör korlát vagy fal nem létesül.


5. A megvilágítás, és a festés sem mindegy
Sokan mondanak le egy apró lakásról, mivel nem látják a különböző helyiségek közötti különbséget; pedig ügyes festéssel és jó világítással akár egy egyszobás lakásban is könnyedén elhatárolhatjuk a tereket.

Végezetül pedig bár lehet, hogy sokaknak nem újdonság, de a garzonlakáshoz elengedhetetlen a kreativitás. Éppen ezért egy tervező szolgáltatását már a lakás első megnézésekor érdemes igénybe venni. Ő szakmai tapasztalatai alapján gondolatébresztő ötletekkel szolgálhat a legapróbb lakás kialakításához is. A szakember hozzájárulásával, sokkal kevesebb kompromisszumra leszünk rákényszerítve és így olyan lakásunk lehet, amiről mindig is álmodoztunk.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?