18 °C Budapest

Így néz ki egy veszélyes kémény: te is meghalhatsz

Pénzcentrum
2012. február 10. 11:45

Napok óta tart a rendkívüli időjárási állapot: fagyos nappalok és éjszakák, évek óta nem látott mennyiségű havazás. Az ország egész területén mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban hazaérni otthona melegébe, ahol aztán felcsavarhatja majd a termosztátot. Ilyenkor azonban nem is sejtjük, hogy a megnövekedett kazánaktivitással járó CO-kibocsátás mekkora veszélyeket rejt magában, ha a kéményünk nem megfelelő állapotú.

Számos tippet olvashattunk már a világhálón a hideg levegő és a havazás megérkezése előtt arról, hogyan készüljünk fel a rég nem látott rendkívüli körülményekre. Ilyenkor arról sem szabad megfeledkezni, amit nem látunk, ami nincs a szemünk előtt nap, mint nap: a kéményünnk vajon megfelelő állapotban van?


Sokakban talán nem is tudatosul, hogy amennyiben a hideg idő hatására - és a saját komfortérzetünkért - magasabb hőfokra tekerjük fel a termosztátot a lakásunkban, vagy több fát teszünk a kandallóba, kéményeink terhelése sokszorosára növekszik, amely komoly veszélyhelyzeteket idézhet elő.


A hideg idő és a megnövekedett terhelés egyik veszélyes mellékhatása lehet az úgynevezett "légdugó" kialakulása. Ez a felfelé szálló meleg, illetve a lefele nyomuló hideg levegő ütközése miatt jön létre, így megakadályozva a kéményben uralkodó természetes huzatot. A huzat hiánya miatt a kéményünkből a lakásba áramolhat vissza a káros égéstermék, amely későn észlelve, akár halált is okozhat. A légdugót könnyen megelőzhetjük, ha a kéményajtón keresztül melegítjük fel a kéményt. Erre használhatunk újságpapírt vagy apró, gyújtósszerű fát is, amely hirtelen, nagy lánggal ég, megszüntetve ezzel a légdugót. Azonban ha fejfájást és szédülést érzünk, azonnal állítsuk le a készüléket, nyissunk ki minden ablakot és hagyjuk el házunkat, lakásunkat.


Másik komoly probléma a kazánokból kiáramló vízgőz, amely lecsapódik a kémény belsejében, megfagyva pedig nem csak az égéstermék szabad áramlását, hanem a kéményt is károsíthatja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem csak hideg időben, de egész évben ajánlott kéményeinket rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni. Amennyiben kéményünk régi, elavult és rossz állapotú, úgy fontolóra kell vennünk annak felújítását vagy bélelését. Amennyiben ez már nem jelent megoldást, akkor egy teljesen új kémény kell építeni az ott élők biztonságának érdekében. Ne feledjük! Egy minőségi, szakszerűen üzembe helyezett kéményrendszer életeket menthet.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30