Így néz ki egy veszélyes kémény: te is meghalhatsz

Pénzcentrum
2012. február 10. 11:45

Napok óta tart a rendkívüli időjárási állapot: fagyos nappalok és éjszakák, évek óta nem látott mennyiségű havazás. Az ország egész területén mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban hazaérni otthona melegébe, ahol aztán felcsavarhatja majd a termosztátot. Ilyenkor azonban nem is sejtjük, hogy a megnövekedett kazánaktivitással járó CO-kibocsátás mekkora veszélyeket rejt magában, ha a kéményünk nem megfelelő állapotú.

Számos tippet olvashattunk már a világhálón a hideg levegő és a havazás megérkezése előtt arról, hogyan készüljünk fel a rég nem látott rendkívüli körülményekre. Ilyenkor arról sem szabad megfeledkezni, amit nem látunk, ami nincs a szemünk előtt nap, mint nap: a kéményünnk vajon megfelelő állapotban van?


Sokakban talán nem is tudatosul, hogy amennyiben a hideg idő hatására - és a saját komfortérzetünkért - magasabb hőfokra tekerjük fel a termosztátot a lakásunkban, vagy több fát teszünk a kandallóba, kéményeink terhelése sokszorosára növekszik, amely komoly veszélyhelyzeteket idézhet elő.


A hideg idő és a megnövekedett terhelés egyik veszélyes mellékhatása lehet az úgynevezett "légdugó" kialakulása. Ez a felfelé szálló meleg, illetve a lefele nyomuló hideg levegő ütközése miatt jön létre, így megakadályozva a kéményben uralkodó természetes huzatot. A huzat hiánya miatt a kéményünkből a lakásba áramolhat vissza a káros égéstermék, amely későn észlelve, akár halált is okozhat. A légdugót könnyen megelőzhetjük, ha a kéményajtón keresztül melegítjük fel a kéményt. Erre használhatunk újságpapírt vagy apró, gyújtósszerű fát is, amely hirtelen, nagy lánggal ég, megszüntetve ezzel a légdugót. Azonban ha fejfájást és szédülést érzünk, azonnal állítsuk le a készüléket, nyissunk ki minden ablakot és hagyjuk el házunkat, lakásunkat.


Másik komoly probléma a kazánokból kiáramló vízgőz, amely lecsapódik a kémény belsejében, megfagyva pedig nem csak az égéstermék szabad áramlását, hanem a kéményt is károsíthatja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem csak hideg időben, de egész évben ajánlott kéményeinket rendszeresen, szakemberrel ellenőriztetni. Amennyiben kéményünk régi, elavult és rossz állapotú, úgy fontolóra kell vennünk annak felújítását vagy bélelését. Amennyiben ez már nem jelent megoldást, akkor egy teljesen új kémény kell építeni az ott élők biztonságának érdekében. Ne feledjük! Egy minőségi, szakszerűen üzembe helyezett kéményrendszer életeket menthet.

 

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm