Újabb teher a lakástulajdonosoknak; milliókat kaszálhatsz az új árfolyamrögzítéssel - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. január 22. 18:14

Újabb izgalmas hetet tudhatunk magunk mögött: még mindig forró téma a végtörlesztés és az árfolyamrögzítés, de persze a táppénz, a bérkompenzáció és az ingatlanpiaci helyzet alakulása is érdekelte olvasóinkat. Íme a Pénzcentrum.hu legolvasottabb cikkei 2012. 3. hetében.A teljes írás elolvasásához kattints a cikk címére!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Akár milliókat is kaszálhatsz az új árfolyamrögzítéssel
Meg is szabadulhatunk a devizatartozásunk egy részétől az új árfolyamrögzítéssel. A piacinál jóval kedvezőbb forinthitelre cserélhetjük devizatartosásunkat, ehhez csak minden hónapban félre kell tennünk az árfolyamrögzítés alatt megspórolt összeget.

Nincs hitel a közszolgáknak: ezen bukhat a kormány ötlete
Több feltétel mellett megszabnák a kiváltó hitel maximum THM-jét is, ami nem lehetne magasabb, mint az egyéves állampapír-referenciahozam 3 százalékponttal növelt értéke. De 12 százalék körül jelenleg nincs végtörlesztő hitel egy nagyobb hitelintézetnél sem.

Kaszálj nagyot: ez lehet a legjobb befektetés idén
Elbizonytalanították a lakosságot a különböző kormányzati intézkedések, jobban elgondolkoznak rajta, hova fektessék pénzüket hosszú távra. Ezért a biztosítással kombinált befektetések (unit-linked) esetén is másképp kell beszélni az ügyfelekkel - mondta Oláh Attila, ING termékfejlesztési és menedzsmenti ügyvezető igazgatója a Pénzcentrum.hu-nak.

Cserbenhagyja az állam a táppénzes dolgozókat?

A táppénzen, fizetés nélküli szabadságon lévő, valamint az adott hónap közepén távozó dolgozók után nem vehetik igénybe a munkáltatók a béremeléshez járó kompenzációt - derül ki a szociális hozzájárulási adóról szóló rendelkezésekből. Az alacsonyabb keresetűek kevesebb táppénzt kaphatnak az adójóváírás eltörlése miatt.

Kompenzációért kuncsoroghatnak a kisgyermekesek

Jövedelempótlékot igényelhetnének a jövőben a terhességi gyermekágyi segélyben, illetve gyermekgondozási díjban részesülők a kormány tervei szerint. A kompenzáció csak azoknak járna, akik már tavaly december 31-én is az említett juttatásokban részesültek. Az előterjesztés szerint csaknem 80 ezer szülő van, aki az adójóváírás eltörlése miatt kevesebb juttatást kap kézhez, mint tavaly.

Családellenesen értelmezi a NAV az szja-törvényt
Több mint 800 ezer forintot is veszíthetnek a háromgyermekes, mozaik családban élő élettársak amiatt, hogy az adóhatóság továbbra is úgy gondolja, kevesebb kedvezményt kaphatnak, mintha házastársak lennének. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy évvel ezelőtt törvénymódosítást ígért az egyenlő elbánás érdekében, erre azóta nem került sor.

Újabb teher a lakástulajdonosoknak: erre mindenképp figyelj
Alig három hete kötelező az energetikai tanúsítvány elkészítése; már amennyiben valaki eladná, illetve hosszú távra bérbe adná ingatlanát. Bár a tanúsítvány kiállításának díjszabása törvényileg szabályozott, az apró betűs részek mégis sok lakástulajdonos kedvét szeghetik. Sokan csupán ezek tanulmányozása közben szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a "legkedvezőbb ár" a legtöbb esetben csak csábító reklámfogás.

A börtönt kockáztatja télen a legtöbb lakástulajdonos

A hideg időjárás, a havazás, a csúszós utak nemcsak az autótulajdonosoknak okoznak fejfájást évről évre. A lehullott csapadék és röpködő mínuszok miatt gyakran életveszélyessé vált járdák a gyalogosokat is jókora kihívás elé állítja. A lakás-, és családi ház tulajdonosoknak hazafelé tartva - egy-egy hó-, vagy jégfoltot kerülgetve - ugyanakkor nem szabad megfeledkezniük arról, hogy saját portájuk előtt az ő feladatuk a biztonságos gyalogos forgalom biztosítása.

Ezt a bankjegyet hamisítják a legjobban Magyarországon
A reálhozam-kifizetések és a lakossági eurótartalékok beváltása miatt látványosan megugrott a forgalomban levő készpénz aránya Magyarországon - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. 2011 utolsó negyedévében 14 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek értéke -ez pedig a GDP-hez viszonyítva történelmi csúcsot jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lidl, Aldi, Penny: ezért tarolnak nálunk a diszkontok
A tavalyi év egyik legfontosabb kiskereskedelmi trendje volt, hogy tovább folytatódott a diszkontok térnyerése. Bebizonyosodott, hogy nem csak a legszegényebb családok vásárolnak ezekben az üzletekben, és az is, hogy nem minden kategóriában kínálják a legalacsonyabb árakat.

Potyázók a magyar kórházakban: milliókat bukunk miattuk
Több tízmillió forint kárt okoznak évente az egészségügyi intézményeknek a "potyázó" betegek. A külföldi betegektől a kórházaknak kell behajtaniuk a pénzt - ez azonban sokszor teljesen reménytelen.

A BKV is tud róla: illegális árusok, hamis jegyek az aluljárókban
Illegálisan árulnak BKV-jegyeket azok az árusok, akik az elmúlt hónapokban, években jelentek meg több fővárosi aluljáróban. A BKV tud a problémáról, de a legfontosabb kérdés, hogy honnan származnak a jegyek.

Jön a Torkos Csütörtök: fontos változások az idei évben
Idén február 23-án rendezik meg a Torkos Csütörtököt, melynek keretében a részt vevő éttermek 50 százalékot elengednek a számla végösszegéből. Újdonság, hogy nemcsak vendéglátóipari egységek, hanem kereskedelmi szálláshelyek is csatlakozhatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06