8 °C Budapest

Újabb teher a lakástulajdonosoknak; milliókat kaszálhatsz az új árfolyamrögzítéssel - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. január 22. 18:14

Újabb izgalmas hetet tudhatunk magunk mögött: még mindig forró téma a végtörlesztés és az árfolyamrögzítés, de persze a táppénz, a bérkompenzáció és az ingatlanpiaci helyzet alakulása is érdekelte olvasóinkat. Íme a Pénzcentrum.hu legolvasottabb cikkei 2012. 3. hetében.A teljes írás elolvasásához kattints a cikk címére!

Akár milliókat is kaszálhatsz az új árfolyamrögzítéssel
Meg is szabadulhatunk a devizatartozásunk egy részétől az új árfolyamrögzítéssel. A piacinál jóval kedvezőbb forinthitelre cserélhetjük devizatartosásunkat, ehhez csak minden hónapban félre kell tennünk az árfolyamrögzítés alatt megspórolt összeget.

Nincs hitel a közszolgáknak: ezen bukhat a kormány ötlete
Több feltétel mellett megszabnák a kiváltó hitel maximum THM-jét is, ami nem lehetne magasabb, mint az egyéves állampapír-referenciahozam 3 százalékponttal növelt értéke. De 12 százalék körül jelenleg nincs végtörlesztő hitel egy nagyobb hitelintézetnél sem.

Kaszálj nagyot: ez lehet a legjobb befektetés idén
Elbizonytalanították a lakosságot a különböző kormányzati intézkedések, jobban elgondolkoznak rajta, hova fektessék pénzüket hosszú távra. Ezért a biztosítással kombinált befektetések (unit-linked) esetén is másképp kell beszélni az ügyfelekkel - mondta Oláh Attila, ING termékfejlesztési és menedzsmenti ügyvezető igazgatója a Pénzcentrum.hu-nak.

Cserbenhagyja az állam a táppénzes dolgozókat?

A táppénzen, fizetés nélküli szabadságon lévő, valamint az adott hónap közepén távozó dolgozók után nem vehetik igénybe a munkáltatók a béremeléshez járó kompenzációt - derül ki a szociális hozzájárulási adóról szóló rendelkezésekből. Az alacsonyabb keresetűek kevesebb táppénzt kaphatnak az adójóváírás eltörlése miatt.

Kompenzációért kuncsoroghatnak a kisgyermekesek

Jövedelempótlékot igényelhetnének a jövőben a terhességi gyermekágyi segélyben, illetve gyermekgondozási díjban részesülők a kormány tervei szerint. A kompenzáció csak azoknak járna, akik már tavaly december 31-én is az említett juttatásokban részesültek. Az előterjesztés szerint csaknem 80 ezer szülő van, aki az adójóváírás eltörlése miatt kevesebb juttatást kap kézhez, mint tavaly.

Családellenesen értelmezi a NAV az szja-törvényt
Több mint 800 ezer forintot is veszíthetnek a háromgyermekes, mozaik családban élő élettársak amiatt, hogy az adóhatóság továbbra is úgy gondolja, kevesebb kedvezményt kaphatnak, mintha házastársak lennének. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy évvel ezelőtt törvénymódosítást ígért az egyenlő elbánás érdekében, erre azóta nem került sor.

Újabb teher a lakástulajdonosoknak: erre mindenképp figyelj
Alig három hete kötelező az energetikai tanúsítvány elkészítése; már amennyiben valaki eladná, illetve hosszú távra bérbe adná ingatlanát. Bár a tanúsítvány kiállításának díjszabása törvényileg szabályozott, az apró betűs részek mégis sok lakástulajdonos kedvét szeghetik. Sokan csupán ezek tanulmányozása közben szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a "legkedvezőbb ár" a legtöbb esetben csak csábító reklámfogás.

A börtönt kockáztatja télen a legtöbb lakástulajdonos

A hideg időjárás, a havazás, a csúszós utak nemcsak az autótulajdonosoknak okoznak fejfájást évről évre. A lehullott csapadék és röpködő mínuszok miatt gyakran életveszélyessé vált járdák a gyalogosokat is jókora kihívás elé állítja. A lakás-, és családi ház tulajdonosoknak hazafelé tartva - egy-egy hó-, vagy jégfoltot kerülgetve - ugyanakkor nem szabad megfeledkezniük arról, hogy saját portájuk előtt az ő feladatuk a biztonságos gyalogos forgalom biztosítása.

Ezt a bankjegyet hamisítják a legjobban Magyarországon
A reálhozam-kifizetések és a lakossági eurótartalékok beváltása miatt látványosan megugrott a forgalomban levő készpénz aránya Magyarországon - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. 2011 utolsó negyedévében 14 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek értéke -ez pedig a GDP-hez viszonyítva történelmi csúcsot jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lidl, Aldi, Penny: ezért tarolnak nálunk a diszkontok
A tavalyi év egyik legfontosabb kiskereskedelmi trendje volt, hogy tovább folytatódott a diszkontok térnyerése. Bebizonyosodott, hogy nem csak a legszegényebb családok vásárolnak ezekben az üzletekben, és az is, hogy nem minden kategóriában kínálják a legalacsonyabb árakat.

Potyázók a magyar kórházakban: milliókat bukunk miattuk
Több tízmillió forint kárt okoznak évente az egészségügyi intézményeknek a "potyázó" betegek. A külföldi betegektől a kórházaknak kell behajtaniuk a pénzt - ez azonban sokszor teljesen reménytelen.

A BKV is tud róla: illegális árusok, hamis jegyek az aluljárókban
Illegálisan árulnak BKV-jegyeket azok az árusok, akik az elmúlt hónapokban, években jelentek meg több fővárosi aluljáróban. A BKV tud a problémáról, de a legfontosabb kérdés, hogy honnan származnak a jegyek.

Jön a Torkos Csütörtök: fontos változások az idei évben
Idén február 23-án rendezik meg a Torkos Csütörtököt, melynek keretében a részt vevő éttermek 50 százalékot elengednek a számla végösszegéből. Újdonság, hogy nemcsak vendéglátóipari egységek, hanem kereskedelmi szálláshelyek is csatlakozhatnak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm