7 °C Budapest

Élet az Üdülési Csekk után: amit a SZÉP Kártyáról tudni érdemes

Pénzcentrum
2012. január 20. 15:35

Alapvetően megváltozott 2012-től a béren kívüli juttatások rendszere Magyarországon. A változások3,5 millió embert érintenek. A kormány törekvései szerint az új rendszer olcsóbb és hatékonyabb lehet és hozzájárulhat a belföldi turizmus fejlődésének. De vajon melyek a legfontosabb változások?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Az idei esztendő első napjától kezdve fontos változások történtek a magyar adórendszerben. Ezek közül a legtöbb embert a béren kívüli juttatásokhoz adott kedvezmények rendszerének (cafeteria) átalakítása érinti. Az eddigi hideg- és meleg étkezési utalványok és a közismert üdülési csekk helyett egy teljesen új rendszer kezdte meg működését. A felmérések szerint a munkavállalók 90 százaléka kap béren kívüli juttatást, így nagyjából 3,5 millió embernek kell megbarátkoznia az új rendszerrel.

A változások lényege, hogy két új konstrukció indult el, az Erzsébet kártya és a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártya. Előbbi a korábbi élelmiszer utalványokat váltja fel az új rendszerben, tehát hideg vagy az idén még meleg élelmiszert is lehet vásárolni a segítségével. A SZÉP kártya tulajdonképpen egy univerzális utalványkártya, amely teljes egészében felváltja az Üdülési Csekket, helyettesíti az egészségpénztári szolgáltatások kifizetését, átveszi a kulturális utalványok szerepét és meleg étkezésre is használható.

Az új rendszerben a munkaadó havi 30 ezer forintot adhat dolgozóinak étkezésre. Korábban az ilyen célra adható juttatás csak 18 ezer forint volt. Ebből havi 5 ezer forint az Erzsébet utalvány, 12500 forintot a munkahelyi meleg étkeztetésre lehet költeni és 12500 forint adható meleg étkezésre a SZÉP kártyán keresztül. A SZÉP kártyára utalt összegből étteremben, büfében, menzán lehet enni, de házhoz szállított étel után is lehet fizetni vele.

A SZÉP kártyának az étkezésin alszámlán túl még két másik alszámlája is van. A szálláshely alszámlára évente 225 ezer forintot utalhat a munkáltató, a pénz belföldi szálláshelyek igénybevételére fordítható. A rekreációs alszámla évi 75 ezer forinttal tölthető fel, ami rendkívül széles körben használható fel. Színház egy, múzeumi belépő vásárolható belőle, de el lehet költeni fitnesztermekben fürdőkben vagy a hazai sípályákon is.

Az új rendszer bevezetése bizonyára sok kérdést felvett. Jobban vagy éppen rosszabbul járnak vele a munkavállalók? A munkáltatóknak olcsóbb vagy drágább lesz a cafeteria? Elfogadóhelyként kik és hogyan csatlakozhatnak az új rendszerhez? Hogyan működik a SZÉP kártya a gyakorlatban? A kérdések megválaszolására a Pénzcentrum.hu lakossági pénzügyi portál 2012. január 23.- 2012. január 27. között cikksorozatot indít, amelyben a fentieken túl valamennyi az új cafeteria rendszerrel kapcsolatos kérdésre igyekszik válaszolni. Tarts velünk, hogy okosan tudj élni a Széchenyi Pihenő Kártya adta lehetőségekkel!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?