Élet az Üdülési Csekk után: amit a SZÉP Kártyáról tudni érdemes

Pénzcentrum
2012. január 20. 15:35

Alapvetően megváltozott 2012-től a béren kívüli juttatások rendszere Magyarországon. A változások3,5 millió embert érintenek. A kormány törekvései szerint az új rendszer olcsóbb és hatékonyabb lehet és hozzájárulhat a belföldi turizmus fejlődésének. De vajon melyek a legfontosabb változások?Az idei esztendő első napjától kezdve fontos változások történtek a magyar adórendszerben. Ezek közül a legtöbb embert a béren kívüli juttatásokhoz adott kedvezmények rendszerének (cafeteria) átalakítása érinti. Az eddigi hideg- és meleg étkezési utalványok és a közismert üdülési csekk helyett egy teljesen új rendszer kezdte meg működését. A felmérések szerint a munkavállalók 90 százaléka kap béren kívüli juttatást, így nagyjából 3,5 millió embernek kell megbarátkoznia az új rendszerrel.

A változások lényege, hogy két új konstrukció indult el, az Erzsébet kártya és a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártya. Előbbi a korábbi élelmiszer utalványokat váltja fel az új rendszerben, tehát hideg vagy az idén még meleg élelmiszert is lehet vásárolni a segítségével. A SZÉP kártya tulajdonképpen egy univerzális utalványkártya, amely teljes egészében felváltja az Üdülési Csekket, helyettesíti az egészségpénztári szolgáltatások kifizetését, átveszi a kulturális utalványok szerepét és meleg étkezésre is használható.

Az új rendszerben a munkaadó havi 30 ezer forintot adhat dolgozóinak étkezésre. Korábban az ilyen célra adható juttatás csak 18 ezer forint volt. Ebből havi 5 ezer forint az Erzsébet utalvány, 12500 forintot a munkahelyi meleg étkeztetésre lehet költeni és 12500 forint adható meleg étkezésre a SZÉP kártyán keresztül. A SZÉP kártyára utalt összegből étteremben, büfében, menzán lehet enni, de házhoz szállított étel után is lehet fizetni vele.

A SZÉP kártyának az étkezésin alszámlán túl még két másik alszámlája is van. A szálláshely alszámlára évente 225 ezer forintot utalhat a munkáltató, a pénz belföldi szálláshelyek igénybevételére fordítható. A rekreációs alszámla évi 75 ezer forinttal tölthető fel, ami rendkívül széles körben használható fel. Színház egy, múzeumi belépő vásárolható belőle, de el lehet költeni fitnesztermekben fürdőkben vagy a hazai sípályákon is.

Az új rendszer bevezetése bizonyára sok kérdést felvett. Jobban vagy éppen rosszabbul járnak vele a munkavállalók? A munkáltatóknak olcsóbb vagy drágább lesz a cafeteria? Elfogadóhelyként kik és hogyan csatlakozhatnak az új rendszerhez? Hogyan működik a SZÉP kártya a gyakorlatban? A kérdések megválaszolására a Pénzcentrum.hu lakossági pénzügyi portál 2012. január 23.- 2012. január 27. között cikksorozatot indít, amelyben a fentieken túl valamennyi az új cafeteria rendszerrel kapcsolatos kérdésre igyekszik válaszolni. Tarts velünk, hogy okosan tudj élni a Széchenyi Pihenő Kártya adta lehetőségekkel!

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16