2 °C Budapest

Élet az Üdülési Csekk után: amit a SZÉP Kártyáról tudni érdemes

Pénzcentrum
2012. január 20. 15:35

Alapvetően megváltozott 2012-től a béren kívüli juttatások rendszere Magyarországon. A változások3,5 millió embert érintenek. A kormány törekvései szerint az új rendszer olcsóbb és hatékonyabb lehet és hozzájárulhat a belföldi turizmus fejlődésének. De vajon melyek a legfontosabb változások?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Az idei esztendő első napjától kezdve fontos változások történtek a magyar adórendszerben. Ezek közül a legtöbb embert a béren kívüli juttatásokhoz adott kedvezmények rendszerének (cafeteria) átalakítása érinti. Az eddigi hideg- és meleg étkezési utalványok és a közismert üdülési csekk helyett egy teljesen új rendszer kezdte meg működését. A felmérések szerint a munkavállalók 90 százaléka kap béren kívüli juttatást, így nagyjából 3,5 millió embernek kell megbarátkoznia az új rendszerrel.

A változások lényege, hogy két új konstrukció indult el, az Erzsébet kártya és a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártya. Előbbi a korábbi élelmiszer utalványokat váltja fel az új rendszerben, tehát hideg vagy az idén még meleg élelmiszert is lehet vásárolni a segítségével. A SZÉP kártya tulajdonképpen egy univerzális utalványkártya, amely teljes egészében felváltja az Üdülési Csekket, helyettesíti az egészségpénztári szolgáltatások kifizetését, átveszi a kulturális utalványok szerepét és meleg étkezésre is használható.

Az új rendszerben a munkaadó havi 30 ezer forintot adhat dolgozóinak étkezésre. Korábban az ilyen célra adható juttatás csak 18 ezer forint volt. Ebből havi 5 ezer forint az Erzsébet utalvány, 12500 forintot a munkahelyi meleg étkeztetésre lehet költeni és 12500 forint adható meleg étkezésre a SZÉP kártyán keresztül. A SZÉP kártyára utalt összegből étteremben, büfében, menzán lehet enni, de házhoz szállított étel után is lehet fizetni vele.

A SZÉP kártyának az étkezésin alszámlán túl még két másik alszámlája is van. A szálláshely alszámlára évente 225 ezer forintot utalhat a munkáltató, a pénz belföldi szálláshelyek igénybevételére fordítható. A rekreációs alszámla évi 75 ezer forinttal tölthető fel, ami rendkívül széles körben használható fel. Színház egy, múzeumi belépő vásárolható belőle, de el lehet költeni fitnesztermekben fürdőkben vagy a hazai sípályákon is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új rendszer bevezetése bizonyára sok kérdést felvett. Jobban vagy éppen rosszabbul járnak vele a munkavállalók? A munkáltatóknak olcsóbb vagy drágább lesz a cafeteria? Elfogadóhelyként kik és hogyan csatlakozhatnak az új rendszerhez? Hogyan működik a SZÉP kártya a gyakorlatban? A kérdések megválaszolására a Pénzcentrum.hu lakossági pénzügyi portál 2012. január 23.- 2012. január 27. között cikksorozatot indít, amelyben a fentieken túl valamennyi az új cafeteria rendszerrel kapcsolatos kérdésre igyekszik válaszolni. Tarts velünk, hogy okosan tudj élni a Széchenyi Pihenő Kártya adta lehetőségekkel!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59