11 °C Budapest

Mi az a fogyasztói csoport? Miért veszélyes?

Pénzcentrum
2012. január 20. 14:37

Napjainkban még mindig számos olyan hirdetéssel találkozhatunk elsősorban ingyenesen hozzáférhető sajtóanyagokban, amelyeknek tárgya valamilyen hitelfelvétellel vagy kölcsönnyújtással kapcsolatos felhívás. Ezek a reklámok kedvező havi törlesztő részletek melletti gyors és költségmentes pénzfelvételi lehetőségre utalnak, melyet igénybe vehet akár nyugdíjas vagy BAR-listás is.

2012. január 4-én azonban hatályba lépett a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) rendelkezéseinek módosítása, amely az ilyen vagy hasonló társaságokkal kötött szerződések kapcsán részesíti többletvédelemben a fogyasztókat. Fontos ezért, hogy a fogyasztók tisztában legyenek az őket megillető legfontosabb jogokkal - - tájékoztatta lapunkat a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete.

A fogyasztóvédelemről szóló törvény rendelkezései szerint 2012. januárjától nem szervezhetnek fogyasztói csoportokat gazdasági társaságok, vállalkozások. Az Fgytv. kifejezetten tiltja a fogyasztói csoportok szervezését, tehát az erre utaló felhívások súlyosan veszélyeztetik a fogyasztói érdekeket, a felhívást közlő pedig megtéveszti a fogyasztókat, tisztességtelen piaci gyakorlatot folytat.

Amennyiben a törvény módosításának hatálybalépését követően a fogyasztó ilyen tartalmú szerződést köt, az jogszabályba ütközik, tehát jogilag semmis. Ez azt jelenti a Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint, hogy a semmis szerződés érvénytelen, abból jogok és kötelezettségek nem keletkeznek, a fogyasztót tehát a benne vállalt havi törlesztő részletek nem terhelik, de az általa már teljesített pénzbefizetéseket a vállalkozás köteles visszafizetni részére. Ezért fontos hangsúlyozni ilyen hitel-vagy kölcsön felvételére utaló-egyébként ténylegesen fogyasztói csoportban való részvételt jelentő szerződések kapcsán, hogy olvassuk át azokat részletesen, mielőtt aláírjuk.

Ne feledjük, hogy a tudatos fogyasztói magatartás a megelőzés, mely jelen esetben az ilyen tartalmú szerződések megkötésének elkerülésében áll. Ha azonban 2012 januárját követően a fogyasztó mégis ilyen szerződést köt, az az illetékes bíróság előtt megtámadható. Sajnos korábban szép számban jöttek létre hasonló tartalmú szerződések, melyből eredő
kötelezettségvállalás a súlyosan hátrányos helyzetű fogyasztókat még nehezebb anyagi körülmények közé hozta. Ezeket a szerződéseket megkötő vállalkozások vagy gazdasági társaságok általában felelősségi szempontból korlátolt felelősségű társaságok, amelyekkel szemben egy esetleges végrehajtási eljárás kimenetele hosszadalmas és eredménye bizonytalan.
Ezért tartjuk fontosnak azt, ha ilyen felhívással vagy reklámmal találkozik a fogyasztó, akkor bejelentéssel élhet a Fogyasztóvédelmi Hatóság felé, mely hatósági jogkörben intézkedhet az ilyen vagy hasonló fogyasztókat megtévesztő felhívások megtiltására.

Mi is az a fogyasztói csoport?
A fogyasztói csoport egy olyan szerveződés, amely felfogható úgy mint egy részletre történő vásárlás, ami jelentős szerencseelemet is tartalmaz. A csoportba belépő tagoknak az a célja, hogy egy általuk meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz a csoport segítségével könnyebben hozzájussanak.

Ennek érdekében vállalják, hogy havonta törlesztőrészletet fizetnek, melynek fejében a csoport bizonyos futamidőn belül lehetővé teszi a tag számára a vele kötött szerződésben meghatározott ingó vagy ingatlan dolog megvásárlását. A csoport ezen dolgok beszerzését a tagok által fizetett regisztrációs és megbízási díjból, valamint a törlesztő részletekből álló pénzalapból fedezi.

A csoport szervezője bizonyos időközönként gyűlést, sorsolást tart, hogy ily módon kiválasztásszák azt a személyt, aki az adott alkalommal hozzájuthat az általa meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az, hogy az adott sorsoláson ki lesz a kiválasztott, nagyban múlik a szerencsén és a többi tag előtakarékossági hajlandóságán. Ugyanis, ha egy tag minél nagyobb összegű törlesztőrészlet kifizetését vállalja a sorsolás előtt, annál nagyobb eséllyel indul a sorsoláson. Tehát nem elég, hogy a sorsolás kimenetele már eleve kiszámíthatatlan, ehhez még hozzájárul az is, hogy nem lehet tudni, vajon a többi tag mekkora előtörlesztést vállal, azaz nem lehet kiszámítani, mekkora összeget kell felajánlani ahhoz, hogy az ember hozzájuthasson a meghatározott ingóhoz vagy ingatlanhoz.

Amire érdemes minden esetben odafigyelni:

- A fogyasztói csoportban való részvétel által nem juthatunk hitelhez.
- A szerencsén múlik, mikor sorsolnak ki minket (lehet hogy csak évekkel később).
- A kilépés gyakorlatilag lehetetlen.
- A törlesztőrészleteket a futamidő végéig fizetnünk kell.
- A csoport többi tagjának anyagi helyzete is befolyásolhatja esélyeinket a sorsolások során.

Forrás: FOME

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem