1 °C Budapest

Mi az a fogyasztói csoport? Miért veszélyes?

Pénzcentrum
2012. január 20. 14:37

Napjainkban még mindig számos olyan hirdetéssel találkozhatunk elsősorban ingyenesen hozzáférhető sajtóanyagokban, amelyeknek tárgya valamilyen hitelfelvétellel vagy kölcsönnyújtással kapcsolatos felhívás. Ezek a reklámok kedvező havi törlesztő részletek melletti gyors és költségmentes pénzfelvételi lehetőségre utalnak, melyet igénybe vehet akár nyugdíjas vagy BAR-listás is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2012. január 4-én azonban hatályba lépett a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) rendelkezéseinek módosítása, amely az ilyen vagy hasonló társaságokkal kötött szerződések kapcsán részesíti többletvédelemben a fogyasztókat. Fontos ezért, hogy a fogyasztók tisztában legyenek az őket megillető legfontosabb jogokkal - - tájékoztatta lapunkat a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete.

A fogyasztóvédelemről szóló törvény rendelkezései szerint 2012. januárjától nem szervezhetnek fogyasztói csoportokat gazdasági társaságok, vállalkozások. Az Fgytv. kifejezetten tiltja a fogyasztói csoportok szervezését, tehát az erre utaló felhívások súlyosan veszélyeztetik a fogyasztói érdekeket, a felhívást közlő pedig megtéveszti a fogyasztókat, tisztességtelen piaci gyakorlatot folytat.

Amennyiben a törvény módosításának hatálybalépését követően a fogyasztó ilyen tartalmú szerződést köt, az jogszabályba ütközik, tehát jogilag semmis. Ez azt jelenti a Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint, hogy a semmis szerződés érvénytelen, abból jogok és kötelezettségek nem keletkeznek, a fogyasztót tehát a benne vállalt havi törlesztő részletek nem terhelik, de az általa már teljesített pénzbefizetéseket a vállalkozás köteles visszafizetni részére. Ezért fontos hangsúlyozni ilyen hitel-vagy kölcsön felvételére utaló-egyébként ténylegesen fogyasztói csoportban való részvételt jelentő szerződések kapcsán, hogy olvassuk át azokat részletesen, mielőtt aláírjuk.

Ne feledjük, hogy a tudatos fogyasztói magatartás a megelőzés, mely jelen esetben az ilyen tartalmú szerződések megkötésének elkerülésében áll. Ha azonban 2012 januárját követően a fogyasztó mégis ilyen szerződést köt, az az illetékes bíróság előtt megtámadható. Sajnos korábban szép számban jöttek létre hasonló tartalmú szerződések, melyből eredő
kötelezettségvállalás a súlyosan hátrányos helyzetű fogyasztókat még nehezebb anyagi körülmények közé hozta. Ezeket a szerződéseket megkötő vállalkozások vagy gazdasági társaságok általában felelősségi szempontból korlátolt felelősségű társaságok, amelyekkel szemben egy esetleges végrehajtási eljárás kimenetele hosszadalmas és eredménye bizonytalan.
Ezért tartjuk fontosnak azt, ha ilyen felhívással vagy reklámmal találkozik a fogyasztó, akkor bejelentéssel élhet a Fogyasztóvédelmi Hatóság felé, mely hatósági jogkörben intézkedhet az ilyen vagy hasonló fogyasztókat megtévesztő felhívások megtiltására.

Mi is az a fogyasztói csoport?
A fogyasztói csoport egy olyan szerveződés, amely felfogható úgy mint egy részletre történő vásárlás, ami jelentős szerencseelemet is tartalmaz. A csoportba belépő tagoknak az a célja, hogy egy általuk meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz a csoport segítségével könnyebben hozzájussanak.

Ennek érdekében vállalják, hogy havonta törlesztőrészletet fizetnek, melynek fejében a csoport bizonyos futamidőn belül lehetővé teszi a tag számára a vele kötött szerződésben meghatározott ingó vagy ingatlan dolog megvásárlását. A csoport ezen dolgok beszerzését a tagok által fizetett regisztrációs és megbízási díjból, valamint a törlesztő részletekből álló pénzalapból fedezi.

A csoport szervezője bizonyos időközönként gyűlést, sorsolást tart, hogy ily módon kiválasztásszák azt a személyt, aki az adott alkalommal hozzájuthat az általa meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz.

Az, hogy az adott sorsoláson ki lesz a kiválasztott, nagyban múlik a szerencsén és a többi tag előtakarékossági hajlandóságán. Ugyanis, ha egy tag minél nagyobb összegű törlesztőrészlet kifizetését vállalja a sorsolás előtt, annál nagyobb eséllyel indul a sorsoláson. Tehát nem elég, hogy a sorsolás kimenetele már eleve kiszámíthatatlan, ehhez még hozzájárul az is, hogy nem lehet tudni, vajon a többi tag mekkora előtörlesztést vállal, azaz nem lehet kiszámítani, mekkora összeget kell felajánlani ahhoz, hogy az ember hozzájuthasson a meghatározott ingóhoz vagy ingatlanhoz.

Amire érdemes minden esetben odafigyelni:

- A fogyasztói csoportban való részvétel által nem juthatunk hitelhez.
- A szerencsén múlik, mikor sorsolnak ki minket (lehet hogy csak évekkel később).
- A kilépés gyakorlatilag lehetetlen.
- A törlesztőrészleteket a futamidő végéig fizetnünk kell.
- A csoport többi tagjának anyagi helyzete is befolyásolhatja esélyeinket a sorsolások során.

Forrás: FOME

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20