12 °C Budapest

Jobb lehet az új lakáskassza? Most kiderül

Pénzcentrum
2011. november 4. 11:00

"Egyszer mindennek eljön az ideje...! Még annak is, hogy saját lakása legyen" - kezdte meg kampányát az Erste lakástakarékja. Így mostantól 3 lakáskassza közül választhatunk, de vajon vannak lényeges különbségek? Itt a válasz!

Az OTP és az ERSTE mögött ott a banki háttér és a fiókhálózat, a Fundamentának a kifinomultabb lakáskasszákra szabott informatikai rendszere. Melyik jelent igazán nagy előnyt egy olyan termék esetén, ahol olyan erős törvényi gátak vannak, mint jelen esetben. Adottnak tekinthetjük a maximális 10 és a minimális 4 éves megtakarítási időt, az állami támogatás maximálisan 72 ezer forintos mértékét évente. A megtakarítási időszak végén nyújtott hitel kamata sem lehet 10 százaléknál magasabb. Fontos még tudni, hogy a szerződésben meghatározott betéti és hitelkamat mértékét, valamint a kezelési költség mértékét a szerződés időtartama alatt nem lehet módosítani. Valamint az itt felhalmozott megtakarítást és a hitelt csakis lakáscélra lehet fordítani, legyen az felújítás, építés vagy vásárlás.

10 év, és minden ötödik ember lakáskasszában takarít meg >> interjú! <<

Öt éven belül nyereséges lesz, és idővel legalább 10-12 százalékos piaci részesedést fog elérni az Erste Lakás-takarékpénztár - ismertették az Erste Bank. A piacot jellemző 12 százalékos szerződéses szám bővülésével ez könnyen elképzelhető más kasszák részesedésének csökkenése nélkül is. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója szerint 10 év alatt 20 százalékosra nőhet a szerződések száma a lakosságon belül.

A számokat átfutva láthatjuk, hogy az Erste lakáskassza megtakarítási termékei sem térnek el a másik két szereplőétől. Legkisebb havonta megtakarítható összeg itt 2400 forint.

Az Erste lakástakarék indulásában nagyot segít, hogy egykor a bank a Fundamenta egyik legnagyobb partnere volt, fiókjaiban már folyt hasonló termék értékesítése, sőt kombinált hitel folyósítása is. Ezt tovább erősíti a most indult marketing kampány, melynek keretében számlanyitási díj mentesen kezdhetik el az ügyfelek megtakarításaikat.

OTP vagy Fundamenta: melyik a jobb? >> Kattints! <<

Induló pénztárként az Erste Lakás-takarékpénztár jelenleg nem nyújt előhitel/azonnali hitel konstrukciót. Csak a megtakarítási időszak végén van lehetőség hitelhez jutni, ami minimum 4 év.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ahogy a fenti összehasonlításból is láthattuk a 3 lakástakarék között lényeges különbség nincs. A kamatok hasonló sávban mozognak a szerződéses összegeket és a futamidőket a törvény szabályozza. Legkisebb összeggel az OTP-nél lehet elkezdeni a takarékoskodást. Ez elsősorban lakásfelújításra gyűjtögetőknek lehet jó. Az Erste induló pénztárként nem nyújt azonnali kölcsönt. Végtörlesztésre így gyakorlatilag egyik pénztárnál sem kapunk hitelt, mivel a Fundamenta felfüggesztette végtörlesztésre nyújtott kölcsönök folyósítását.

A kis különbségekre való tekintettel azoknak ajánlható az Erste Lakástakarék, akik nem kívánnak a megtakarítási időszak vége előtt pénzhez jutni. Ez esetben a maximális szerződéses összeg esetén 80 ezer forintot spórolhatunk a 0 százalékos számlanyitási díjnak köszönhetően év végéig. Frissítve: Hasonló akcióját az OTP lakástakarék is meghosszabbította, így mind a két bank lakáskasszájánál ingyenes a számlanyitás ez év végéig.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?