18 °C Budapest

Jobb lehet az új lakáskassza? Most kiderül

Pénzcentrum
2011. november 4. 11:00

"Egyszer mindennek eljön az ideje...! Még annak is, hogy saját lakása legyen" - kezdte meg kampányát az Erste lakástakarékja. Így mostantól 3 lakáskassza közül választhatunk, de vajon vannak lényeges különbségek? Itt a válasz!

Az OTP és az ERSTE mögött ott a banki háttér és a fiókhálózat, a Fundamentának a kifinomultabb lakáskasszákra szabott informatikai rendszere. Melyik jelent igazán nagy előnyt egy olyan termék esetén, ahol olyan erős törvényi gátak vannak, mint jelen esetben. Adottnak tekinthetjük a maximális 10 és a minimális 4 éves megtakarítási időt, az állami támogatás maximálisan 72 ezer forintos mértékét évente. A megtakarítási időszak végén nyújtott hitel kamata sem lehet 10 százaléknál magasabb. Fontos még tudni, hogy a szerződésben meghatározott betéti és hitelkamat mértékét, valamint a kezelési költség mértékét a szerződés időtartama alatt nem lehet módosítani. Valamint az itt felhalmozott megtakarítást és a hitelt csakis lakáscélra lehet fordítani, legyen az felújítás, építés vagy vásárlás.

10 év, és minden ötödik ember lakáskasszában takarít meg >> interjú! <<

Öt éven belül nyereséges lesz, és idővel legalább 10-12 százalékos piaci részesedést fog elérni az Erste Lakás-takarékpénztár - ismertették az Erste Bank. A piacot jellemző 12 százalékos szerződéses szám bővülésével ez könnyen elképzelhető más kasszák részesedésének csökkenése nélkül is. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója szerint 10 év alatt 20 százalékosra nőhet a szerződések száma a lakosságon belül.

A számokat átfutva láthatjuk, hogy az Erste lakáskassza megtakarítási termékei sem térnek el a másik két szereplőétől. Legkisebb havonta megtakarítható összeg itt 2400 forint.

Az Erste lakástakarék indulásában nagyot segít, hogy egykor a bank a Fundamenta egyik legnagyobb partnere volt, fiókjaiban már folyt hasonló termék értékesítése, sőt kombinált hitel folyósítása is. Ezt tovább erősíti a most indult marketing kampány, melynek keretében számlanyitási díj mentesen kezdhetik el az ügyfelek megtakarításaikat.

OTP vagy Fundamenta: melyik a jobb? >> Kattints! <<

Induló pénztárként az Erste Lakás-takarékpénztár jelenleg nem nyújt előhitel/azonnali hitel konstrukciót. Csak a megtakarítási időszak végén van lehetőség hitelhez jutni, ami minimum 4 év.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ahogy a fenti összehasonlításból is láthattuk a 3 lakástakarék között lényeges különbség nincs. A kamatok hasonló sávban mozognak a szerződéses összegeket és a futamidőket a törvény szabályozza. Legkisebb összeggel az OTP-nél lehet elkezdeni a takarékoskodást. Ez elsősorban lakásfelújításra gyűjtögetőknek lehet jó. Az Erste induló pénztárként nem nyújt azonnali kölcsönt. Végtörlesztésre így gyakorlatilag egyik pénztárnál sem kapunk hitelt, mivel a Fundamenta felfüggesztette végtörlesztésre nyújtott kölcsönök folyósítását.

A kis különbségekre való tekintettel azoknak ajánlható az Erste Lakástakarék, akik nem kívánnak a megtakarítási időszak vége előtt pénzhez jutni. Ez esetben a maximális szerződéses összeg esetén 80 ezer forintot spórolhatunk a 0 százalékos számlanyitási díjnak köszönhetően év végéig. Frissítve: Hasonló akcióját az OTP lakástakarék is meghosszabbította, így mind a két bank lakáskasszájánál ingyenes a számlanyitás ez év végéig.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 29. 06:44
Archívumunkból (2015) A VÉLETLEN SZEREPE A BEFEKTETÉSEKBEN Úgy születtünk, hogy nem szeretjük a bizo...
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30