17 °C Budapest

Padlón az árak: olcsó nyaralók a Balatonnál

Pénzcentrum
2011. július 24. 08:02

További áresések, csökkenő kereslet, hitel nincs, csak a legfontosabb kulcsszavak a Balaton környéki ingatlanpiacról.

Nincs növekedés

Békesi Béla, a balatonlellei Balatop ügyvezetőjének elmondása szerint, a balatoni ingatlanpiac egyszerűen befulladt. Meglátása szerint a Balatonnál szinte minden második ház eladó, ami egyértelműen erős kínálati piacot jelez, a kereslet pedig rendkívül gyenge. Békési elmondása szerint, az eddig leginkább keresett 15 milliós árkategória visszaszorult az 5 millió környékére, hiszen hitelt szinte képtelenség kapni a vásárláshoz. Az árakban pedig egyértelműen további esést kellett regisztrálnia a helyi közvetítőnek. Az idei évhez hasonlóan tavaly is megkérdeztük Békési véleményét az aktuális piaci helyzetről. Békési akkor azt mondta, szerinte a piacot leginkább a kivárás jellemzi. Az emberek várnak a kormány lépéseire, a gazdaság alakulására, a hitelekkel kapcsolatos döntésekre, és úgy általában mindenre, ami csak minimálisan is befolyásolhat egy ilyen hosszú távú beruházást. Az azóta eltelt egy évben pedig nem sok minden változott. Az emberek pedig továbbra is kivárnak.

A tipikus balatoni keresés jelenleg a vízpart és a vonatsínek közötti szakaszon lévő, rossz állapotú ingatlanok, melyek elhelyezkedése kiváló, ám állapotuk miatt igen nyomott áron juthatnak hozzá a vásárlók. Két sláger termékre azonban felhívta Békési a figyelmet. Az egyik ilyen az üres üzlethelyiségek minimális átalakításával kialakított nyaralók (az üzletek mintegy 40%-a áll üresen és vár érétkesítésre), a másik felkapott részpiac pedig a nagy értékű ingatlanok, melyeket a nagybefektetők keresnek, természetesen igen nyomott árakon. Békési példaként említett olyan ingatlant melynek irányára 400 millió forint, és jelenleg 250-300 milliós ajánlatokat lehet rá kapni. Egy másik példa szintén a luxus kategóriába tartozó, új építésű vízparti lakások esetében van olyan projekt, ahol az 1 millió forintos négyzetméter árért kínált lakás mindössze 500 ezer forintos négyzetméteráron talált gazdát.

Korábban: Filléres nyaralók Magyarországon, a Balatontól Egerszalókig

A rendkívül alacsony értékesítettségnek, és a nyomott áraknak köszönhetően a fejlesztések tömegesen álltak le, hiszen a mai napig, a több ezer megépült lakásból szinte a fele áll eladatlanul, hangsúlyozza Békési. Amit a balatonlellei ingatlanos tapasztal azaz, hogy 30 négyzetméter körüli 4 és 5 millió forint közötti ingatlanokra van kereslet, ami semmiképp sem tekinthető piaci növekedésnek a tavalyi évhez képest.

A szálláshelyek bérbeadásával és ingatlanokkal is foglakozó Sall Csaba, a Midi Tourist ügyvezetőjének saját tapasztalatai szerint is inkább pesszimista jelenleg a hangulat a "magyar tenger" partján. Elmondása szerint idén mintegy 5%-kal kevesebb a vendég, és 15-20%-kal kevesebb a vendégéjszaka a Balatonnál, ami elsősorban annak köszönhető, hogy lecsökkent az egy hetes üdülők száma, és leginkább csak hosszú hétvégékre látogatnak le strandolni, üdülni a vendégek. A csökkenő számú vendégek mellett pedig egy másik tendencia, hogy most már évek óta folyamatosan az olcsóbb ingatlanokat, apartmanokat keresik a vásárlók.

 


Keleti szél fúj

Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője úgy látja: "Élénk a kereslet az alsó árszegmensben, korábban kevésbé népszerű ikernyaralók, faházak, korszerűtlen épületek is jobban eladhatók 15 millióig. Nagyobb értékűek továbbra sem mennek. A vízpartiak, panorámások a népszerűek." Rutai szerint sokan befektetésnek is tekintik a balatoni telket, nyaralót, hiszen a valuták árfolyam ingadozása nem kiszámítható. Érdekesség, hogy több keleti vásárló is jelen van a balatoni ingatlanpiacon, mint az oroszok, vagy az ukránok, akik olyan közeli településeken vásárolnak, mint Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, mondja Rutai.

Az elemző véleménye szerint az árakban nemigen van változás. Ami 2000 után épült, a válság előtt és után is átlagosan 350 ezer Ft körül mozog, de nagy a kilengés, hiszen rengeteg körülmény befolyásolja az összeget. A 60-70-es években épült nyaralók ára állapottól függ. A rosszabb minőségűeket 100 ezer Ft/nm ár alatt veszik, a közepesek 150-200 ezer Ft/nm között, de a jobb állapotú, vagy remek telekadottságú ingatlanok árai elérhetik a 250 ezer Ft/nm körüli árat is. Ezek egy részét persze úgy kell tekinteni, hogy nem a ház ér ilyen sokat, hanem a telekben rejlő potenciál, ami egy bontást követően nagyobb minőségi beépítéssel így az eredeti ár akár többszörösét is érheti.

A Duna House vezető elemzője szerint a vevők legnagyobb része 7 és15 millió forint között vásárol balatoni ingatlant, és jelenleg ritkának mondható a 20-30 millió forintos vásárlások.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Némileg hasonlóan vélekedik a másik nagy hazai ingatlanközvetítő cég vezető elemzője is Déry Attila a Balaton környéki piaci helyzetről. Déry szerint, "a balatoni ingatlanpiacon, az országos tendenciát követve a válság óta csökkentek az árak. Bizonyos szegmensekben akár 20-30 százalékos csökkenés is megfigyelhető, a 2008 előtti időszakhoz képest. Az jó hír azonban, hogy az árak csökkenésének üteme jelentősen lelassult, néhol már stagnálásba váltott át."

Déry szerint az árakat leginkább az ingatlanok Balatontól mért távolsága illetve maga a település határozza meg. Példaként említi, hogy Siófok környékén egy saját partszakasszal rendelkező telekért akár 100 millió forintot is elkérhetnek, és ebben a szegmensben van is fizetőképes kereslet ezekre az ingatlanokra, ami visszaigazolja Békési korábbi meglátásait. Egy átlagos vízre néző 2-3 szobás új építésű ingatlan ára 20-25 millió forint között mozog. Déry információ szerint a Balatonnál tapasztalható kereslet nem koncentrálódik csupán a Budapesthez közelebb eső területekre, mivel Keszthely és környéke is kedvelt célpont. A vízparti új építésű ingatlanokkal szemben pedig a parttól egy kilométeres távolságban már 10-13 millió forintért is lehet tégla építésű nyaralókat vásárolni. Déry szerint ismét nagy divat lett nyaralót vásárolni, és a tulajdonosok próbálnak minél több időt eltölteni a nyaralókban.

Az Otthon Centrum vezető elemzője szerint, a vevők jó alku pozícióban vannak, és nem ritka a 10 százalékot is meghaladó árengedmény. A piacon tapasztalható forgalom valamivel élénkebb, mint tavaly, de még messze van a válság előtti szinttől. Hosszabb értékesítési idővel és nehezebb értékesítéssel kell számolniuk azoknak, akik most szeretnének megszabadulni ingatlanjaiktól. Jelentős változás nagy valószínűséggel jövőre sem várható a piacon, a balatoni piac is nagy általánosságban az országos trendeket követi, ezért fellendülés inkább középtávon várható.

Szakadék az árak között

Bár az összefoglaló eredmények néhol nem teljesen egyeznek, azt mindenképp leszűrhetjük, hogy a Balatonnál jelenleg a nagyon olcsó és a nagyon drága árkategóriába tartozó ingatlanoknak van kereslete, de azokat is csak igen magas alku után vásárolják meg. Azt, hogy az alacsony árfekvés éppen 5-10 vagy 15 milliót jelent az persze függ sok mindentől, mint elhelyezkedés, állapot, vagy maga a település, ám az elmondható, hogy legyen szó a tó bármelyik szegletéről mindig az adott településen elérhető legolcsóbb kategóriára értendő.

Az, hogy lesz-e még további áresés, vagy tényleg eljött az a pillanat, amikor nyaralót kell venni a Balatonnál persze nem egyszerű kérdés, látva az elmúlt éveket és a jelenlegi helyzetet. Az azonban biztosnak látszik, hogy a legnagyobb árkülönbségek nem elsősorban a minőségen múlnak, hanem az eladó anyagi helyzetén és megszorultságának állapotán. Azonos paraméterekkel rendelkező ingatlanok ugyanis több millió forintos árkülönbséggel is kikerülhetnek a piacra és cserélhetnek gazdát.

Ha valaki komolyan gondolkodik balatoni nyaraló vásárlásában, akkor érdemes körbejárni azon a környéken ahol szívesen venne ingatlant, mivel a tapasztalatok szerint a helyszínen jóval nagyobb kínálattal találkozhatunk, mint akár a legnagyobb ingatlanokat gyűjtő portálokon, valamint egy olyan igen fontos kérdésre is azonnal választ kaphatunk, mint a parttól való távolság, amit mostanában nagyon ritkán tesznek közzé az internetes hirdetésekben. Miután pedig megtaláltuk a számunkra szimpatikus ingatlant már csak az eladó vérmérsékletén és a mi alkuképességünkön múlik az, hogy az irányárhoz képest mennyivel tudunk csökkenteni a vételárig.

 

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?