7 °C Budapest

Kell egy kis áramszünet: a Tesco és a METRO is csatlakozott

2011. március 25. 18:02

"Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkienk" 2011-ben is elsötétül egy órára a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága, az akcióhoz pedig több mint egy milliárd ember csatlakozott nemre, származásra, vallásra, generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindenkiben közös: a bolygó, ahol élünk. A Pénzcentrum.hu szerkesztősége is fontosnak tartja az energiatudatos gondolkodást, éppen ezért üdvözli a "Föld Órája" elnevezésű világméretű önkéntes kezdeményezést. Csatlakozz te is!

Idén is rekordméretű részvételre számíthatunk március 26-án, szombaton este fél kilenckor, a Föld Órája alkalmából, amikor a résztvevők globálisan egy órára lekapcsolják a villanyt. A holnapi akcióhoz csatlakozott mind a hét kontinens, az összes G20 tagország, több ezer város, emblematikus épület és látványosság és több százmillió ember.


Sötétbe borul többek közt a világ legmagasabb épülete, a dubai Burdzs Kalifa, a New York-i Empire State Building és a Times Square, a Sydney-i Operaház, a spanyolországi Alhambra, a svéd királyi palota, a zimbabwei Viktória-vízesés, a Niagara-vízesés, az Eiffel-torony és a London Eye.

Hazánkban kialszanak többek közt a Budai Vár, a Szabadság híd, a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, az egri székesegyház, a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház, és a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központ és a Budapest Airport egyik pályájának fényei, ezeken kívül több városban is változatos programokkal, fáklyás, gyertyás felvonulással, tűzzsonglőrökkel, csillagászati bemutatóval, illetve filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

A Tesco is csatlakozott

A Tesco Magyarországon azzal járul hozzá a Föld Órája elnevezésű kezdeményezéshez, hogy az összes 3000 négyzetméternél nagyobb áruházában csökkenti a beltéri világítását, a kültéri reklámokat pedig erre az órára elsötétíti. Előzetes számítások szerint ez összesen mintegy 1257 kWh áram megtakarítását, és 511 kilogrammal kevesebb széndioxid kibocsátást jelent. A Föld Órája kezdeményezésben résztvevő áruházak üzemelése az akció idején zavartalan lesz.

A METRO sem akar kimaradni

Minden magyarországi Metro áruház oszlopvilágítása és METRO világító felirata kialszik egy órára. "A Föld óráját igen jó kezdeményezésnek tartjuk, ezért csatlakozunk idén is, hiszen felhívja a figyelmet a természeti erőforrások védelmére, egyben alternatív energiaforrások keresésére. Vállalatunk működésében fontos szerepet játszik, hogy ahol lehet segítsük a fogyasztó tudatosabb környezetvédelmi tevékenységeit, csökkentsük a káros anyag kibocsátást és törekedjünk az energiatakarékos és ezzel környezetbarát megoldások használatára." - mondta Krubl Yvette a METRO Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.

Gyertyafényes kávézás a Starbucksban

A kávézólánc hazai üzletei is csatlakoznak a világ legnagyobb önkéntes akciójához, a Föld Órájához. Március 26-án 20.30-től 21.30-ig gyertyafényes kávézásra várják mindazokat, akik különleges hangulatban töltenék el azt a 60 percet, melyet minden évben a Földünknek szentelünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen berendezéseket áramtalaníthatok biztonságosan?

Ezt mindenki maga dönti el, általában a szobai világítást, díszkivilágítást, számítógépeket, televíziókat, neonreklámokat, asztali lámpákat, és így tovább... Természetesen az utcai közvilágítás, a jelzőlámpák, a biztonsági és létfontosságú berendezések bekapcsolva maradnak.

Ha középületi világítást szeretne lekapcsolni, előbb egyeztessen a helyi hatóságokkal, otthonában pedig a biztonságot tartsa szem előtt. A lépcsőknél hagyjon égve biztonsági fényeket, és tartson készenlétben néhány alternatív fényforrást.

Gyertyagyújtással emelheti az esemény hangulatát, de kérjük, ekkor is ügyeljen a biztonságra, sose hagyjon égő gyertyát felügyelet nélkül, és tartsa megfelelő távolságban gyerekektől, kisállatoktól, gyúlékony anyagoktól.

Ha mindenki ugyanakkor kapcsolja vissza a világítást, nem kerül veszélybe az áramellátás?

Minden ember másként ünnepli a Föld Óráját, sokan az egy óra letelte után is kikapcsolva hagyják a világítást, így nem túl valószínű, hogy minden résztvevő pontosan ugyanabban a pillanatban kapcsol vissza. Emellett az energiatársaságok megerősítették, hogy ha ez meg is történne, nem okozna fennakadást az energiaellátásban.

A 2011-es akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

További részleteket a világméretű önkéntes kezdeményezéssel kapcsolatban megtudhatunk, a program magyarországi honlapján, a foldoraja.hu internetes címen.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem