Kell egy kis áramszünet: a Tesco és a METRO is csatlakozott

2011. március 25. 18:02

"Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkienk" 2011-ben is elsötétül egy órára a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága, az akcióhoz pedig több mint egy milliárd ember csatlakozott nemre, származásra, vallásra, generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindenkiben közös: a bolygó, ahol élünk. A Pénzcentrum.hu szerkesztősége is fontosnak tartja az energiatudatos gondolkodást, éppen ezért üdvözli a "Föld Órája" elnevezésű világméretű önkéntes kezdeményezést. Csatlakozz te is!

Idén is rekordméretű részvételre számíthatunk március 26-án, szombaton este fél kilenckor, a Föld Órája alkalmából, amikor a résztvevők globálisan egy órára lekapcsolják a villanyt. A holnapi akcióhoz csatlakozott mind a hét kontinens, az összes G20 tagország, több ezer város, emblematikus épület és látványosság és több százmillió ember.


Sötétbe borul többek közt a világ legmagasabb épülete, a dubai Burdzs Kalifa, a New York-i Empire State Building és a Times Square, a Sydney-i Operaház, a spanyolországi Alhambra, a svéd királyi palota, a zimbabwei Viktória-vízesés, a Niagara-vízesés, az Eiffel-torony és a London Eye.

Hazánkban kialszanak többek közt a Budai Vár, a Szabadság híd, a Lánchíd, a Parlament, a Duna Korzó, az egri székesegyház, a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház, és a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központ és a Budapest Airport egyik pályájának fényei, ezeken kívül több városban is változatos programokkal, fáklyás, gyertyás felvonulással, tűzzsonglőrökkel, csillagászati bemutatóval, illetve filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.

A Tesco is csatlakozott

A Tesco Magyarországon azzal járul hozzá a Föld Órája elnevezésű kezdeményezéshez, hogy az összes 3000 négyzetméternél nagyobb áruházában csökkenti a beltéri világítását, a kültéri reklámokat pedig erre az órára elsötétíti. Előzetes számítások szerint ez összesen mintegy 1257 kWh áram megtakarítását, és 511 kilogrammal kevesebb széndioxid kibocsátást jelent. A Föld Órája kezdeményezésben résztvevő áruházak üzemelése az akció idején zavartalan lesz.

A METRO sem akar kimaradni

Minden magyarországi Metro áruház oszlopvilágítása és METRO világító felirata kialszik egy órára. "A Föld óráját igen jó kezdeményezésnek tartjuk, ezért csatlakozunk idén is, hiszen felhívja a figyelmet a természeti erőforrások védelmére, egyben alternatív energiaforrások keresésére. Vállalatunk működésében fontos szerepet játszik, hogy ahol lehet segítsük a fogyasztó tudatosabb környezetvédelmi tevékenységeit, csökkentsük a káros anyag kibocsátást és törekedjünk az energiatakarékos és ezzel környezetbarát megoldások használatára." - mondta Krubl Yvette a METRO Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.

Gyertyafényes kávézás a Starbucksban

A kávézólánc hazai üzletei is csatlakoznak a világ legnagyobb önkéntes akciójához, a Föld Órájához. Március 26-án 20.30-től 21.30-ig gyertyafényes kávézásra várják mindazokat, akik különleges hangulatban töltenék el azt a 60 percet, melyet minden évben a Földünknek szentelünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Milyen berendezéseket áramtalaníthatok biztonságosan?

Ezt mindenki maga dönti el, általában a szobai világítást, díszkivilágítást, számítógépeket, televíziókat, neonreklámokat, asztali lámpákat, és így tovább... Természetesen az utcai közvilágítás, a jelzőlámpák, a biztonsági és létfontosságú berendezések bekapcsolva maradnak.

Ha középületi világítást szeretne lekapcsolni, előbb egyeztessen a helyi hatóságokkal, otthonában pedig a biztonságot tartsa szem előtt. A lépcsőknél hagyjon égve biztonsági fényeket, és tartson készenlétben néhány alternatív fényforrást.

Gyertyagyújtással emelheti az esemény hangulatát, de kérjük, ekkor is ügyeljen a biztonságra, sose hagyjon égő gyertyát felügyelet nélkül, és tartsa megfelelő távolságban gyerekektől, kisállatoktól, gyúlékony anyagoktól.

Ha mindenki ugyanakkor kapcsolja vissza a világítást, nem kerül veszélybe az áramellátás?

Minden ember másként ünnepli a Föld Óráját, sokan az egy óra letelte után is kikapcsolva hagyják a világítást, így nem túl valószínű, hogy minden résztvevő pontosan ugyanabban a pillanatban kapcsol vissza. Emellett az energiatársaságok megerősítették, hogy ha ez meg is történne, nem okozna fennakadást az energiaellátásban.

A 2011-es akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

További részleteket a világméretű önkéntes kezdeményezéssel kapcsolatban megtudhatunk, a program magyarországi honlapján, a foldoraja.hu internetes címen.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?