29 °C Budapest

Közösköltség: sokat lehetne spórolni

2011. január 30. 06:32

Legalább másfél milliárd forintot és 30 gigawattnyi energiát lehetne országosan, éves szinten megspórolni a társasházi lépcsőházak világításának korszerűsítésével. A 14 ezer háztartás fogyasztásának megfelelő energia megtakarítása közel 20 ezer tonnával csökkentené a hazai széndioxid kibocsátást. Annak ellenére csekély az érdeklődés a kiadáscsökkentő megoldások iránt, hogy a szükséges műszaki átalakítások nem jelentenek többletkiadást a lakóközösségek számára.

A társasházkezeléssel és üzemeltetéssel foglalkozó City-Premier szakemberei kiszámolták, mekkora megtakarítást jelentene és milyen környezeti hatása lenne, ha a hazai társasházak lépcsőházaiban és közös helységeiben a hagyományos izzókat led-világításra cserélnék. Az eredmény szerint országos szinten évente 30 gigawatt energiát és másfél milliárd forintot spórolhatnánk meg a közös folyosók világításának korszerűsítésével, a széndioxid kibocsátásunk pedig a mostaninál 20 ezer tonnával lenne kevesebb.

A hihetetlen mértékű és arányú eladósodottság, valamint az energiaárak folyamatos növekedése egyelőre kevés ahhoz, hogy költségcsökkentő, takarékosabb üzemeltetési módozatok felé terelje a társasházakat - állítja dr. Kovács Zoltán, a City-Premier ügyvezető igazgatója. Az egyre több közösséget fenyegető eladósodási folyamat megállításnak legkézenfekvőbb módja a pazarlás megszüntetése, a közös költség 60 százalékát kitevő energiakiadások csökkentése lenne. Az áramfogyasztás a led-technológia térnyerésével radikálisan mérsékelhető. A hagyományos izzók lecserélése a közös helységekben led-világításra legalább 60-75 százalékkal alacsonyabb összegű áramszámlát eredményezne.

A gyakorlatban például egy, a cég kezelésében lévő tízemeletes, 428 lakásból álló paneltársasház esetében a lépcsőházi világítás felújítása a 654 ezer forintos havi elektromos kiadást 201 ezer forintra csökkentené. A szükséges korszerűsítés 16 millió forintból végezhető el, a lakóknak azonban még hitelfelvétel esetén, a törlesztési idő alatt sem kell többet fizetniük a közösbe, hiszen a megtakarítás fedezi a részleteket. A beruházás 2 és fél év alatt megtérül, az azt követő 15 évben a társasház lakóközössége 280 millió forintot spórolna meg a közvilágításon - érvelt az átalakítás mellett a szakember.

A tökéletes megoldás természetesen az elektromos hálózat, a fűtésrendszer, a nyílászárók és a szigetelés együttes felújítása lenne, azonban ekkora volumenű munkába kevés társasház mer belevágni. A világítás korszerűsítése viszont a közös energiaköltségek lefaragásának legegyszerűbben és legolcsóbban végrehajtható módja, ezért az igazgató szerint nem érdemes halogatni, mielőbb el kell kezdeni.

Zöld otthont, zöldhitelből

A K&H bankfiókjaiban már zöldhitel is igényelhető energia-megtakarítást eredményező lakáskorszerűsítési célokra. Az ingatlanfedezet mellett nyújtott zöldhitel főbb előnyei, hogy a beruházással elérhető energia-költség (gáz, villany, fűtés, stb.) megtakarítás hosszú távon nem csak a vállalt hitel visszafizetését támogatja, de utána is segíti a családi költségvetés energia számlákra fordított részét alacsonyan tartani. A hitelintézet zöldhitellel finanszírozott beruházás(ok) következtében az ingatlan(ok) forgalmi értéke várhatóan jelentősen emelkedhet az ingatlanpiacon, illetve az ingatlan forgalomképessége is jelentősen megnőhet, így szükség esetén tulajdonosa gyorsabban találhat új vevőre.

Az egyösszegben, előre történő folyósítás jelentősen támogatja az ilyen jellegű beruházások finanszírozását, hiszen a beruházások jelentős részét a vásárolt anyag, gép, berendezés költsége teszi ki az élőmunkával szemben, továbbá előny még a kedvező lakáscélú hitelkamat és törlesztőrészlet forint alapon. A nyújtható kölcsön összege minimum 1 millió Ft, maximum 10 millió Ft.

A környezettudatos hitel többek között felvehető hőszigetelésre, nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, fűtési rendszer és használati melegvíz ellátás korszerűsítésére, megújuló energia felhasználás növelésére, az épület/ek nyári hővédelmének javítására és hővisszanyerős szellőzési rendszer létesítésére.

"A K&H zöldhitelt elsősorban annak ajánljuk, aki energia-megtakarítást eredményező lakáscélú beruházást tervez. Az épülethez kapcsolódó energiatanúsítvány díját az ügyfél kérésére a Bank visszatéríti, valamint a értékbecslési/műszaki szakértői költségekben is kedvezményt nyújt. Ez különösen előnyös, ha esetleg állami támogatásra pályázik az igénylő az energia-megtakarítást eredményező beruházás kapcsán, hiszen a pályázathoz elengedhetetlen az energiatanúsítvány." - mondta el Nagy Ferenc, a K&H Bank lakossági hitel és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztályának vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szakértők nyújtanak segítséget Sopronban

Megnyílt az első EnergiaPont Sopronban, ahol szaktanácsot lehet kapni az épületek energiatakarékos kialakításához.

Az EnergiaPont szakemberei felmérik egy ház energiaveszteségeit, majd javaslatot tesznek ezek megszüntetésére, egyúttal megadják a várható költséget és a nyerhető megtakarítást is. Arra törekszenek, hogy meghatározzák az optimális megoldást, amelynél a legkisebb ráfordítás mellett a legnagyobb megtakarítás érhető el - mondta Hajdu Csaba, a szolgáltatást működtető Energia-Optimum Kft. ügyvezetője.

A Sopronban csütörtökön nyílt első irodát és bemutatótermet - néhány hónap működés után - újabbak követik a fővárosban és a megyeszékhelyeken - ismertette az ügyvezető. Tájékoztatása szerint agy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház energia auditja, és a javaslatok kidolgozása nettó 70-100 ezer forintba kerül.

A bemutatóteremben a megtakarítást hozó szigetelő-rendszerek, energiatakarékos nyílászárók, valamint a különféle gépészeti berendezések is megtekinthetők.

Az EnergiaPont vállalja a finanszírozás megszervezését, a pályázat megírását, valamint megfelelő referenciával rendelkező kivitelezőket is ajánl.

 

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm