23 °C Budapest

Így spórolhatsz a fűtésszámlán!

2010. november 16. 13:02

Az időjárás-előrejelzés szerint még minimum egy hétig marad az enyhe, tavaszias idő. Remek alkalom ez, hogy felkészüljünk a fűtési szezonra és elvégezzünk a lakáson egy-két költségmegtakarító munkálatot. Összegyűjtöttünk 10 tippet, ami segíthet csökkenteni a fűtésszámlát. 

Az energiával sokféle képpen spórolhatunk: a szigeteléstől, a kazán beállításon keresztül egészen az energiaszolgáltató váltásig sok apró trükk létezik. Mindezek segítségével úgy tudunk spórolni, hogy közben a meleg megmarad a lakásunkban.

 A következőket tanácsoljuk:

 • Ellenőrizzük, hogy megfelelően vannak-e szigetelve az ablakok, az ajtók és a falakon átmenő csővezetékek. Ahol rést találunk, még most a jó idő alatt ki lehet javítani különböző habokkal és tömítőanyagokkal.

 • Végezzünk energia-vizsgálatot. Kérdezzünk meg szakértőt, vagy olvassunk utána az interneten az energiahatékony fűtési technikáknak. 

 • A hő mintegy harmada a tetőn keresztül szökik el. A szigetelésnél már használnak a gyapotnál jobb, hatékonyabb ásványi eredetű anyagokat. A téli időszak alatt akár 30 ezer forint is megspórolható az átalakítással.

 • Akik egyedi gázórával rendelkeznek, tájékozódjanak az árakról más szolgáltatónál is. Amennyiben jobb árakat találnak ott, ne habozzanak váltani.

 • Vásárolhatunk újfajta kondenzációs kazánt, ami sokkal fejlettebb, mint a hagyományos szerkezetek és energiatakarékos üzemmódba is állíthatók.

  LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

  A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • Ha egy szál pólóban sétálgatunk otthon a hideg időszakban, az luxus, és olyan mintha pénzt égetnénk el. Inkább csavarjuk le a központi fűtésszabályzót 1 fokkal, így 10 százalékkal is kevesebb lehet a fűtésszámlánk. Éjszakára fűtsük fel a lakást, majd a kellő hőmérséklet elérése után állítsuk lentebb a hőfokot. Valamint, ha nem tartózkodunk napközben otthon, szintén lehet minimalizálni az energiafogyasztást.

 • Amennyiben villanyfűtésünk van, ne használjuk túlzott mértékben a konyhai, fürdőszobai szagelszívó berendezést, ventillátort, mert ezek is nagymennyiségű energiát vesznek igénybe.

 • Ha egy régi házban lakunk, aminek rosszul szigetelt, elöregedett, melegvizes csővezetéke és tartálya van, nem árt újra befedni a rendszert, hogy ne veszítsünk használat közben annyi hőt.

 • Ha vannak a házban ki nem használt, üres részek, szobák; lekapcsolhatjuk a fűtést ezekben a helyiségekben, de nyilván arra azért érdemes ügyelni, hogy a csövek ne fagyjanak el.

 • Egy kandalló nagyon jó megoldásnak tűnik a megtakarításra. Viszont ügyeljünk, hogy minden ablak be legyen zárva és ne legyen huzat a lakásban, mert akkor elvész a tűz melege.

 


 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?