17 °C Budapest

Állami támogatás híján csak vesztegel a hazai napenergia-piac

Pénzcentrum
2011. március 24. 08:32

Magyarország az uniós napenergia-piacon igen rossz helyen szerepel, köszönhetően annak, hogy hazánk sereghajtó a technológiának nyújtott támogatások terén. 2010-es adatok alapján kb. 150 ezer négyzetméter beépített felületről beszélhetünk az országban, amelyek összkapacitása 800-1000 kW-ra becsülhető. A hazai piacon jelenleg több mint 300 szereplő van, többnyire forgalmazók. A piaci keresletet leginkább a támogatások mértéke határozza meg. A lakosság számára jelenleg nincs élő pályázat - derült ki az Energiaklub szervezésében tegnap tartott sajtóbeszélgetésen.

A hazai és uniós napenergia-piacról készített összeállítást mutatott be tegnap az Energiaklub. A bemutatott anyag szerint a napenergia egyértelműen azon országokban volt képes teret hódítani, ahol komoly állami támogatás állt a technológia mögött. Ezt a tendenciát jól szemlélteti, hogy Németország vezet a napenergia-hasznosítás terén (a beépített kapacitások alapján). Magyarország a többi uniós tagországhoz képest a legalacsonyabb átvételi tarifát (támogatást) nyújtja a technológiának, ennek eredményeképpen a hazánkban beépített kapacitásmennyiség is igen csekély.

Az Energiaklub által a hazai napenergia-piacról készített tanulmányból kiderül, hogy egyre több szereplő jelenik meg, főként forgalmazói oldalról. A napkollektorok kelendőbbek, mint a napelemek, amelyek főként az árelőnynek tudható be. Az állami szerepvállalás, főként a finanszírozás oldaláról meghatározó a technológia hazai terjedésében.

2010-es adatok alapján kb. 150 ezer négyzetméter beépített felületről beszélhetünk, amelye összkapacitása 800-1000 kW közöttire becsülhető. Az Energiaklub kb. 300 céget tart számon a hazai napenergia-piacon, amelyeket kérdőívekkel fel is kerestek a tanulmány készítése során. A visszaküldött kérdőívek szerint a szereplő úgy vélik, hogy mostanra már telítődött a hazai piac, ennek ellenére a profitkilátásaikkal kapcsolatban pozitívan nyilatkoztak. A cégek meghatározó része, közel 100%-a hazai KKV. A vásárlások legnagyobb része a lakossági szegmensből kerül ki, a vállalati szegmens egyelőre nem aktív. A KEOP pályázatoknak köszönhetően az önkormányzati szegmens is az utóbbi időben egyre inkább megjelenik a napenergia-piacon.

A versenytényezők között egyértelműen az ár a legmeghatározóbb, a minőség többnyire háttérbe szorult. A kereslet alakulására leginkább az állami támogatások mértéke van hatással. A gazdasági válság, a körbetartozások, illetve a forint árfolyamának mozgása szintén befolyásolta a piacot az elmúlt évben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Energiaklub megállapítása szerint a piacot egyre inkább növekedő árérzékenység jellemzi, amellyel párhuzamosan az állami támogatásoktól való függés is erősödik. A vásárlói döntésekben csökken a környezettudatosság szerepe. Pozitív fejlemény, hogy egyre kevesebb panasz érkezik az elosztótársaságokra a napelemek hálózati csatlakozásával összefüggésben. A Nemzeti Cselekvési Terv szerint a most meglévő 0,9 MW-os hazai napelem-kapacitásnak 2020-ra 63MW-ra kellene növekednie. A napkollektorok esetében hasonló növekedéssel számol a stratégia, a mostani 0,2 PJ-ról 3,4 PJ-t irányoztak el.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem