17 °C Budapest

Állami támogatás híján csak vesztegel a hazai napenergia-piac

Pénzcentrum
2011. március 24. 08:32

Magyarország az uniós napenergia-piacon igen rossz helyen szerepel, köszönhetően annak, hogy hazánk sereghajtó a technológiának nyújtott támogatások terén. 2010-es adatok alapján kb. 150 ezer négyzetméter beépített felületről beszélhetünk az országban, amelyek összkapacitása 800-1000 kW-ra becsülhető. A hazai piacon jelenleg több mint 300 szereplő van, többnyire forgalmazók. A piaci keresletet leginkább a támogatások mértéke határozza meg. A lakosság számára jelenleg nincs élő pályázat - derült ki az Energiaklub szervezésében tegnap tartott sajtóbeszélgetésen.

A hazai és uniós napenergia-piacról készített összeállítást mutatott be tegnap az Energiaklub. A bemutatott anyag szerint a napenergia egyértelműen azon országokban volt képes teret hódítani, ahol komoly állami támogatás állt a technológia mögött. Ezt a tendenciát jól szemlélteti, hogy Németország vezet a napenergia-hasznosítás terén (a beépített kapacitások alapján). Magyarország a többi uniós tagországhoz képest a legalacsonyabb átvételi tarifát (támogatást) nyújtja a technológiának, ennek eredményeképpen a hazánkban beépített kapacitásmennyiség is igen csekély.

Az Energiaklub által a hazai napenergia-piacról készített tanulmányból kiderül, hogy egyre több szereplő jelenik meg, főként forgalmazói oldalról. A napkollektorok kelendőbbek, mint a napelemek, amelyek főként az árelőnynek tudható be. Az állami szerepvállalás, főként a finanszírozás oldaláról meghatározó a technológia hazai terjedésében.

2010-es adatok alapján kb. 150 ezer négyzetméter beépített felületről beszélhetünk, amelye összkapacitása 800-1000 kW közöttire becsülhető. Az Energiaklub kb. 300 céget tart számon a hazai napenergia-piacon, amelyeket kérdőívekkel fel is kerestek a tanulmány készítése során. A visszaküldött kérdőívek szerint a szereplő úgy vélik, hogy mostanra már telítődött a hazai piac, ennek ellenére a profitkilátásaikkal kapcsolatban pozitívan nyilatkoztak. A cégek meghatározó része, közel 100%-a hazai KKV. A vásárlások legnagyobb része a lakossági szegmensből kerül ki, a vállalati szegmens egyelőre nem aktív. A KEOP pályázatoknak köszönhetően az önkormányzati szegmens is az utóbbi időben egyre inkább megjelenik a napenergia-piacon.

A versenytényezők között egyértelműen az ár a legmeghatározóbb, a minőség többnyire háttérbe szorult. A kereslet alakulására leginkább az állami támogatások mértéke van hatással. A gazdasági válság, a körbetartozások, illetve a forint árfolyamának mozgása szintén befolyásolta a piacot az elmúlt évben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Energiaklub megállapítása szerint a piacot egyre inkább növekedő árérzékenység jellemzi, amellyel párhuzamosan az állami támogatásoktól való függés is erősödik. A vásárlói döntésekben csökken a környezettudatosság szerepe. Pozitív fejlemény, hogy egyre kevesebb panasz érkezik az elosztótársaságokra a napelemek hálózati csatlakozásával összefüggésben. A Nemzeti Cselekvési Terv szerint a most meglévő 0,9 MW-os hazai napelem-kapacitásnak 2020-ra 63MW-ra kellene növekednie. A napkollektorok esetében hasonló növekedéssel számol a stratégia, a mostani 0,2 PJ-ról 3,4 PJ-t irányoztak el.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?