17 °C Budapest

Gázárkedvezmény: hamarosan lejár a határidő!

MTI
2011. február 9. 18:02

Február 28-ig nyújthatják be kérelmeiket a nagycsaládos fogyasztók kedvezményes árú gázra.

A három vagy több kiskorú gyermeket nevelő családok - a minden lakossági fogyasztó számára biztosított 1.200 köbméteren túl - több száz köbméternyi gázt igényelhetnek a tavalyi áron; a nagycsaládos fogyasztók az idei évi kedvezmény igénybevételéhez szükséges kérelmeket február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes megyei igazgatóságaihoz - tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága az MTI-t.

A kérelemhez az utolsó gázszámlát is csatolni kell, a támogatás 2011. január 1-jétől visszamenőlegesen jár. A Magyar Államkincstár az árkedvezményre való jogosultságot kérelemre állapítja meg és erről határozatban értesíti a jogosultakat március 31-ig. Az igénylőlap a kincstár honlapjáról is letölthető.

A nagycsaládosokat megillető földgázárkedvezményt a három vagy annál több gyermeket nevelő családok vagy nevelőszülők vehetik igénybe (akik három- vagy több gyermek után részesülnek családi pótlékban, nevelési ellátásban vagy iskoláztatási támogatásban).

A kedvezmény mértéke három gyermekig 200 köbméter évente és gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig gyermekenként 300 köbméter. Tehát három gyermek esetén a kedvezményes áron számított földgáz mennyisége 1.800 köbméter évente, négy gyermekre számolva pedig 2.100 köbméter - fejtik ki. Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt "természetben" kapja meg, azaz a kedvezményes árú 1.200 köbméter fogyasztási földgázmennyiség növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel.

Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a fenti kedvezményt a társasház számlájában gyermekszámtól függően érvényesítheti - áll a tájékoztatásban, amely emlékeztet arra: a kormány a tavaly érvényes gáz- és távhőtámogatást, külön igénylés nélkül április 30-ig továbbra is fenntartja.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?