27 °C Budapest

Ilyen az egységes mobiltöltő: új korszak kezdődik + videó

2011. február 9. 10:02

Mérgelődött már azon, hogy nem tudta kölcsönkérni barátja vagy kollégája mobiltöltőjét, mert az nem volt kompatibilis az Ön telefonjával? Ennek a korszaknak most vége. Az összes mobiltelefonnal kompatibilis egységes töltő egyszerű ötletének megvalósítását a Bizottság már sok éve szorgalmazza. Az Európai Bizottság és 14 mobiltelefon-gyártó közötti együttműködésnek köszönhetően itt a megoldás: "Egy töltő mindenhez" (onechargerforall.eu). Az adatátvitelre képes telefonokhoz 2010. december 29‑én új műszaki szabványokat hoztak nyilvánosságra. A tegnapi napon Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke kezébe vehette az egységes szabványtöltő mintapéldányát, amelyet Bridget Cosgrave, az európai digitális technológiai ágazat legnagyobb szövetségének, a DIGITALEUROPE-nak a főigazgatója nyújtott át neki.

"Üdvözlöm az új uniós szabványnak megfelelően készülő mobiltöltők piacra kerülését, ami igazán jó hír az európai fogyasztók számára. Most arra várunk, hogy az új töltők és a velük kompatibilis mobiltelefonok megjelenjek a boltokban. Arra biztatom az ágazatot, hogy gyorsítsa fel a termékek piaci bevezetését annak érdekében, hogy a polgárok az egész Unió területén minél hamarabb élvezhessék az egységes mobiltöltő nyújtotta előnyöket" - mondta Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke.


Elkezdődik az a megvalósítási folyamat, amelyet az Európai Bizottság indított el. A Bizottság támogatása lehetővé tette a gyártók számára, hogy viszonylag rövid időn belül vezethessék be ezt az európai fogyasztók számára előnyökkel járó terméket. Az EU a józan ész által diktált megközelítést alkalmazva, mindenki számára kedvező módon oldotta meg a töltőproblémát - új szabályozás nélkül. Az Európai Bizottság együttműködik az ágazattal, hogy az uniós polgárok mielőbb hasznát láthassák a kezdeményezésnek.

A mobiltöltőkre vonatkozó szabványok 2010 decemberi nyilvánosságra hozatala után a mobiltelefon-gyártók most megtehetik a szükséges tervezési és tesztelési változtatásokat, így biztosítva a kompatibilis telefonok biztonságosságát és interoperabilitását. A különböző márkájú, adatátvitelre képes kompatibilis mobiltelefonok ugyanazzal az egységes töltővel lesznek működtethetők. Ez nagy előrelépés a mobiltelefon-használók számára. A 14 mobiltelefon-gyártó megállapodott abban, hogy 2011 folyamán bevezetik az új egységes mobiltöltőt az európai piacra.

Az egységes mobiltöltő kézzelfogható bizonyíték arra, hogy hogyan könnyítheti meg a szabványosítás az európaiak életét. A szabványosítás az egyik fő eszköz, amelyet a Bizottság támogat az egységes piacban rejlő potenciál kiaknázására, amint azt a 2011 januári éves növekedési jelentésben is indítványozta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Előzmények
A mobiltöltők kompatibilitásának hiánya nemcsak a felhasználóknak okoz vesződséget, hanem fontos környezetvédelmi problémát is jelent az Európai Unióban. A mobiltelefonjukat lecserélni kívánó felhasználóknak gyakran új töltőt is vásárolniuk kell, függetlenül attól, hogy milyen állapotban van meglévő mobiltöltőjük.

Az Európai Bizottság kérését követően 14 vezető mobiltelefon-gyártó írt alá egyetértési megállapodást arról, hogy harmonizálják az EU területén forgalmazott adatátvitelre képes telefonjaik töltőit. Az egyetértési megállapodást a következő vállalatok írták alá: az Apple, az Emblaze Mobile, a Huawei Technologies, az LGE, a Motorola Mobility, a NEC, a Nokia, a Qualcomm, a Research In Motion (RIM), a Samsung, a Sony Ericsson, a TCT Mobile (ALCATEL mobiltelefonok), a Texas Instruments és az Atmel.

Az Európai Bizottságtól kapott mandátumuk alapján az európai szabványügyi testületek (a CEN-CENELEC és az ETSI) harmonizált szabványokat adtak ki, amelyeket 2011‑től be kell tartani az adatátvitelre képes, az egységes mobiltöltővel kompatibilis mobiltelefonok gyártásánál. Az egységes mobiltöltő mikro-USB csatlakozóval működik. Az egyetértési megállapodás értelmében a mikro-USB csatlakozóval nem kompatibilis telefonoknál engedélyezett az adapter.

A megállapodás az adatátvitelre képes mobiltelefonokra vonatkozik, azaz azokra, amelyeket képek, fájlok és zenék megosztására számítógéphez lehet csatlakoztatni. A piacot már uralják az adatátvitelre képes mobiltelefonok. Az ún. okostelefonok az adatátvitelre képes telefonok egyik fajtáját képezik.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?