Áramlopást és kikapcsolási hullámot hozhat a villanyszámla szigor

2011. január 28. 11:02

Az energiaszolgáltatók gyakorlatilag kivétel nélkül pozitívan fogadták a gáz- és áramdíjtartozások befizetésének határidejére vonatkozó szigorítást. Úgy látják, hogy további lépések is szükségesek a jövőben a fizetési morál javítására. A társasházkezelők ugyanakkor aggódnak a döntés következményei miatt, szerintük megszaporodnak majd az életveszélyes illegális bekötések - írja a Világgazdaság.

A szigorítás értelmében márciustól kilencven helyett hatvan napjuk lesz a fogyasztóknak arra, hogy rendezzék a tartozásukat a gáz- és az áramszolgáltatók felé a fizetési határidő lejárta után. A szolgáltatók egyértelműen üdvözölték a döntést, amely vélhetően javít majd a fogyasztók fizetési morálján.


Kutas István

"A fizetési határidő elodázása általában csak ront a helyzeten, mert három hónap alatt százezres nagyságrendű tartozás halmozódhat fel, amit a legtöbb család már képtelen időben törleszteni. A közüzemi szolgáltatóknál az elmaradt díjfizetések így 10 milliárd forintos nagyságrendre rúghatnak.

A problémát fokozza, hogy kevesen élnek a felkínált részletfizetési lehetőséggel, továbbá a fizetési gondokkal küzdő fogyasztók túl későn fordulnak a szolgáltatóhoz. Rövidesen akár kikapcsolási hullám is indulhat a szigorítással, hiszen sokan továbbra is 90 napos határidővel kalkulálnak" - mondta el Kutas István, az E.ON szóvivője.

Így dolgozik az áramkommandó:

A lemaradások tekintetében külön kategóriát képviselnek a védendő fogyasztók, akiknél csak 120 napnyi késedelem után lehet kikapcsolni a szolgáltatást, feltéve, hogy elutasítják az előre fizetős mérő felszerelését, amit a szolgáltatóknak ebben az esetben a törvény szerint fel kell ajánlaniuk. Az E.ON jelenleg 80 ezer védendő fogyasztót lát el, akik óriási kintlévőségeket halmoznak fel. Ezt mutatja, hogy több százmillió forint folyt be, amikor a cég tavalyi akciója során ugyanakkorra összeget engedett el a tartozással rendelkező védendő fogyasztóknak, mint amekkorát ebben az időszakban befizettek. Kutas István szerint a védendő statust olyanok is igénybe veszik, akik nem szorulnak rá, hiszen elég, ha egy kisgyerekes családban a jól kereső apa kijelentkezik a háztartásból; a gyesen lévő anyukát és a gyerekeket figyelembe véve az egy főre jutó jövedelem máris annyira lecsökken, hogy a család védendő statust kaphat.

A fizetési gondokkal kapcsolatban a FŐGÁZ is hasonló tapasztalatokkal rendelkezik, de a védendő fogyasztók kérdését máshogy látja a cég.


Bálint Norbert

"Társaságunk 4 300 védendő fogyasztót tart nyilván, közülük négyezren szociálisan rászorulók, háromszázan pedig fogyatékkal élnek. Tekintve, hogy a cég 550 ezer gázmérővel rendelkező fogyasztót szolgál ki egyetemes szolgáltatás keretében, a védett réteg nem tekinthető jelentősnek. Sokan nem is tudnak a védendő fogyasztói status létezéséről, vagy tudnak róla, de nem foglalkoznak vele.

Cégünk eddig mintegy 500 előre fizetős mérőt szerelt fel olyan, védendő fogyasztóknál, akiknek hátralékuk keletkezett és kérték a felszerelést, vagy a 120 napos fizetési határidő betartása is gondot jelentett számukra. Összesen 5 600 olyan fogyasztót tartunk nyilván, akiket 90 napon túli nemfizetés miatt kikapcsoltak a gázszolgáltatásból" - mondta el Bálint Norbert, a cég szóvivője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Boross Norbert

"A 60 napnál is rövidebb fizetési határidő lenne ésszerű, az Európai Unióban az átlagos időtartam 30 nap a közüzemi díjaknál. Sok fogyasztó téved, amikor azt hiszi, hogy a tartozás egyenlő a kamatmentes kölcsönnel. Az elmúlt két-három évben 20-30 milliárdos tartozást halmoztak fel a fogyasztók, bár az ügyfeleink szívesen élnek a részletfizetési lehetőséggel.

Nem tartunk attól, hogy a szigorítás nyomán megszaporodnak az áramlopások, mert az illegális bekötések és a fizetési határidő között nincs igazán összefüggés" - mondta Boross Norbert, az ELMÛ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója.


Langer Ivánné

A társasházkezelők szerint viszont megszaporodhatnak az életveszélyes illegális bekötések. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke szerint a társasház fő áramvezetékére illegálisan rákapcsolódó lakókat nem nehéz lefülelni, de ehhez szakembert kell hívni, ez pedig plusz költséget jelent. Langer Ivánné ezért az áramkommandó bevezetését szorgalmazza, ezek az állam által finanszírozott csoportok vehetnék fel a harcot a tolvajok ellen.

Társasházi szempontból a két hónapos türelmi idő rosszabb, főleg, mivel az osztatlan közös tulajdon esetében fennáll az egyetemes felelősség. A közös képviselőknek tartozás esetén közgyűlést kell összehívniuk és meggyőzniük a "renitens" lakókat, ez pedig időbe telik. A szövetség szerint mintegy 1 millió 200 ezer társasház-tulajdonos 40%-a, vagyis majdnem félmillió háztartás nem fizeti rendszeresen a közös költséget.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?