Áramlopást és kikapcsolási hullámot hozhat a villanyszámla szigor

2011. január 28. 11:02

Az energiaszolgáltatók gyakorlatilag kivétel nélkül pozitívan fogadták a gáz- és áramdíjtartozások befizetésének határidejére vonatkozó szigorítást. Úgy látják, hogy további lépések is szükségesek a jövőben a fizetési morál javítására. A társasházkezelők ugyanakkor aggódnak a döntés következményei miatt, szerintük megszaporodnak majd az életveszélyes illegális bekötések - írja a Világgazdaság.

A szigorítás értelmében márciustól kilencven helyett hatvan napjuk lesz a fogyasztóknak arra, hogy rendezzék a tartozásukat a gáz- és az áramszolgáltatók felé a fizetési határidő lejárta után. A szolgáltatók egyértelműen üdvözölték a döntést, amely vélhetően javít majd a fogyasztók fizetési morálján.


Kutas István

"A fizetési határidő elodázása általában csak ront a helyzeten, mert három hónap alatt százezres nagyságrendű tartozás halmozódhat fel, amit a legtöbb család már képtelen időben törleszteni. A közüzemi szolgáltatóknál az elmaradt díjfizetések így 10 milliárd forintos nagyságrendre rúghatnak.

A problémát fokozza, hogy kevesen élnek a felkínált részletfizetési lehetőséggel, továbbá a fizetési gondokkal küzdő fogyasztók túl későn fordulnak a szolgáltatóhoz. Rövidesen akár kikapcsolási hullám is indulhat a szigorítással, hiszen sokan továbbra is 90 napos határidővel kalkulálnak" - mondta el Kutas István, az E.ON szóvivője.

Így dolgozik az áramkommandó:

A lemaradások tekintetében külön kategóriát képviselnek a védendő fogyasztók, akiknél csak 120 napnyi késedelem után lehet kikapcsolni a szolgáltatást, feltéve, hogy elutasítják az előre fizetős mérő felszerelését, amit a szolgáltatóknak ebben az esetben a törvény szerint fel kell ajánlaniuk. Az E.ON jelenleg 80 ezer védendő fogyasztót lát el, akik óriási kintlévőségeket halmoznak fel. Ezt mutatja, hogy több százmillió forint folyt be, amikor a cég tavalyi akciója során ugyanakkorra összeget engedett el a tartozással rendelkező védendő fogyasztóknak, mint amekkorát ebben az időszakban befizettek. Kutas István szerint a védendő statust olyanok is igénybe veszik, akik nem szorulnak rá, hiszen elég, ha egy kisgyerekes családban a jól kereső apa kijelentkezik a háztartásból; a gyesen lévő anyukát és a gyerekeket figyelembe véve az egy főre jutó jövedelem máris annyira lecsökken, hogy a család védendő statust kaphat.

A fizetési gondokkal kapcsolatban a FŐGÁZ is hasonló tapasztalatokkal rendelkezik, de a védendő fogyasztók kérdését máshogy látja a cég.


Bálint Norbert

"Társaságunk 4 300 védendő fogyasztót tart nyilván, közülük négyezren szociálisan rászorulók, háromszázan pedig fogyatékkal élnek. Tekintve, hogy a cég 550 ezer gázmérővel rendelkező fogyasztót szolgál ki egyetemes szolgáltatás keretében, a védett réteg nem tekinthető jelentősnek. Sokan nem is tudnak a védendő fogyasztói status létezéséről, vagy tudnak róla, de nem foglalkoznak vele.

Cégünk eddig mintegy 500 előre fizetős mérőt szerelt fel olyan, védendő fogyasztóknál, akiknek hátralékuk keletkezett és kérték a felszerelést, vagy a 120 napos fizetési határidő betartása is gondot jelentett számukra. Összesen 5 600 olyan fogyasztót tartunk nyilván, akiket 90 napon túli nemfizetés miatt kikapcsoltak a gázszolgáltatásból" - mondta el Bálint Norbert, a cég szóvivője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Boross Norbert

"A 60 napnál is rövidebb fizetési határidő lenne ésszerű, az Európai Unióban az átlagos időtartam 30 nap a közüzemi díjaknál. Sok fogyasztó téved, amikor azt hiszi, hogy a tartozás egyenlő a kamatmentes kölcsönnel. Az elmúlt két-három évben 20-30 milliárdos tartozást halmoztak fel a fogyasztók, bár az ügyfeleink szívesen élnek a részletfizetési lehetőséggel.

Nem tartunk attól, hogy a szigorítás nyomán megszaporodnak az áramlopások, mert az illegális bekötések és a fizetési határidő között nincs igazán összefüggés" - mondta Boross Norbert, az ELMÛ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója.


Langer Ivánné

A társasházkezelők szerint viszont megszaporodhatnak az életveszélyes illegális bekötések. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke szerint a társasház fő áramvezetékére illegálisan rákapcsolódó lakókat nem nehéz lefülelni, de ehhez szakembert kell hívni, ez pedig plusz költséget jelent. Langer Ivánné ezért az áramkommandó bevezetését szorgalmazza, ezek az állam által finanszírozott csoportok vehetnék fel a harcot a tolvajok ellen.

Társasházi szempontból a két hónapos türelmi idő rosszabb, főleg, mivel az osztatlan közös tulajdon esetében fennáll az egyetemes felelősség. A közös képviselőknek tartozás esetén közgyűlést kell összehívniuk és meggyőzniük a "renitens" lakókat, ez pedig időbe telik. A szövetség szerint mintegy 1 millió 200 ezer társasház-tulajdonos 40%-a, vagyis majdnem félmillió háztartás nem fizeti rendszeresen a közös költséget.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem