18 °C Budapest

A csótányok is fészket raktak a miskolci panelekben

2011. február 1. 16:02

Az elmúlt héten több hatósággal közösen "renitens" családok ellenőrzésébe fogott a miskolci önkormányzat. Pénteken a hatóságok összehangolt ellenőrzést hajtottak végre azoknál a családoknál, amelyek ellen korábban már életvitelük miatt érkezett bejelentés valamelyikükhöz - mondta a boon.hu-nak Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat sajtószóvivője.

Az ÁNTSZ, a közterület-felügyelet és a gyermekjóléti központ munkatársai az egyik Szilvás utcai társasházban jártak, ahol a listájukon szereplő tíz lakás meglátogatása volt a céljuk. A népegészségügyi szolgálat ellenőrei arra voltak kíváncsiak, a lakók betartják-e a közegészségügyi előírásokat, nem gyűjtögetnek-e szemetet, illetve otthont adnak-e csótánynak, rágcsálóknak, a gyermekjóléti szolgálat szakemberei a gyerekek ellátottságát ellenőrizték, meggyőződtek róla, megfelelően vannak-e táplálva, öltöztetve, s hogy milyen a személyes higiéniájuk. A közterület-felügyelők pedig azt nézték meg, a lakásban élők milyen jogcímen tartózkodnak az ingatlanban.

A lakosság segítségét is kérik

Az első lakásban mindent rendben találtak, az ott lakók megfelelően be voltak jelentkezve, és dokumentummal igazolták, hogy a közelmúltban volt náluk csótányirtás. A második lakásban már találtak problémákat, az elmondásuk szerint egy hete ott élők nem tudták papírral igazolni, hogy milyen alapon tartózkodnak a lakásban, ellenük bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek a közterületesek.

Dobos Tímea hozzátette, a tervek szerint hónapokig tartó ellenőrzés-sorozat célja, hogy a "renitens" családok tudtára adják, a város nem tűri tovább, hogy a tisztességes emberek életét ellehetetlenítsék. A szóvivő felszólította a lakosságot, hogy amennyiben környezetükben az alapvető normákat be nem tartó emberek élnek, jelezzék a hatóságok felé.

Alkotmányellenes a miskolci lakcímbejelentési rendelet
A közigazgatási hivatal szerint alkotmányellenes a miskolci lakcímbejelentési rendelet, annak ellenére, hogy sikeresen működött. Mint ismert 2009. novemberében - egyhangúlag - fogadta el a fent nevezett rendeletet a miskolci közgyűlés, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a városba való tömeges betelepülést.

A rendelet kimondja: egy embernek minimum hat négyzetméternyi lakóterület kell, s azt is - ez utóbbit a külvárosok hétvégi házaiba beköltözők igen magas száma indokolta -, hogy ha nincs vécé, fürdőszoba és konyha, akkor nem lehet a házba bejelentkezni. Arról, hogy Miskolcon a törvényességi észrevétel miatt törlik-e a helyi szabályozást vagy sem, a februári testületi ülésen döntenek a képviselők. Információink szerint nem helyezik hatályon kívül, ezzel is időt nyerhet a város.

2009-ben a testületi ülésen Fodor Zoltán, az avasi lakótelep egyik önkormányzati képviselője is felszólalt, aki elmondta: nem egyedi, hogy akár 20 bejelentkező is él az ötven négyzetméteren. Fodor hangsúlyozta: eddig nem sokat tehetett az önkormányzat, az okmányirodán dolgozóknak muszáj volt kiállítani a lakcímkártyát, nem volt olyan törvény, ami ezt megakadályozta volna. A Fészekrakó-üggyel jelentkezett a probléma: a családok nem elég, hogy jogsértő módon jutottak a lakáshoz, de nem csak ők, hanem 15-20 ismerősük is velük költözött. S mivel a lakcímkártyát is megszerezték, így az önkormányzati támogatáshoz, segélyhez is hozzájuthattak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 2009. végén elfogadott helyi rendelet értelmében azonban az okmányirodán megtagadhatták egy újabb lakó bejelentkezését, hiszen nyilvántartásukból látták, hányan élnek már ott. És meg is tagadták, hiszen heti rendszerességgel ellenőrizték a bejelentkezőket - elsősorban a Lyukóvölgyben -, hogy a körülményeik megfelelnek- e a helyi rendelet előírásainak. Csiszárné dr. Sajgó Erika, a hatósági főosztály vezetője hangsúlyozta: ezzel a rendelettel az önkormányzat mindenképp elérte a célját. Olyannyira, hogy más megyei települések is átvették a példát.

A közigazgatási hivatal - most már kormányhivatal - azonban alkotmányellenesnek találta, arra hivatkozva, hogy a lakcímbejelentés törvényi szinten szabályozott, így nem ad engedélyt helyi rendelet megalkotására. Valamint sérti a szabad mozgáshoz való alkotmányos alapjogot. S nemcsak a miskolci önkormányzat felé tettek törvényességi észrevételt, de azon hivatalok felé is, akik követték ezt a példát.

A főosztályvezető elmondta: több település - a kormányhivatal döntésével szembe menve - nem helyezte hatályon kívül ezt a rendeletet. Mi történik ilyenkor? Ebben az esetben az alkotmánybírósághoz kerül az ügy. Ez várható Miskolcon is, így a város időt nyerhet.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?