12 °C Budapest

A csótányok is fészket raktak a miskolci panelekben

2011. február 1. 16:02

Az elmúlt héten több hatósággal közösen "renitens" családok ellenőrzésébe fogott a miskolci önkormányzat. Pénteken a hatóságok összehangolt ellenőrzést hajtottak végre azoknál a családoknál, amelyek ellen korábban már életvitelük miatt érkezett bejelentés valamelyikükhöz - mondta a boon.hu-nak Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat sajtószóvivője.

Az ÁNTSZ, a közterület-felügyelet és a gyermekjóléti központ munkatársai az egyik Szilvás utcai társasházban jártak, ahol a listájukon szereplő tíz lakás meglátogatása volt a céljuk. A népegészségügyi szolgálat ellenőrei arra voltak kíváncsiak, a lakók betartják-e a közegészségügyi előírásokat, nem gyűjtögetnek-e szemetet, illetve otthont adnak-e csótánynak, rágcsálóknak, a gyermekjóléti szolgálat szakemberei a gyerekek ellátottságát ellenőrizték, meggyőződtek róla, megfelelően vannak-e táplálva, öltöztetve, s hogy milyen a személyes higiéniájuk. A közterület-felügyelők pedig azt nézték meg, a lakásban élők milyen jogcímen tartózkodnak az ingatlanban.

A lakosság segítségét is kérik

Az első lakásban mindent rendben találtak, az ott lakók megfelelően be voltak jelentkezve, és dokumentummal igazolták, hogy a közelmúltban volt náluk csótányirtás. A második lakásban már találtak problémákat, az elmondásuk szerint egy hete ott élők nem tudták papírral igazolni, hogy milyen alapon tartózkodnak a lakásban, ellenük bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek a közterületesek.

Dobos Tímea hozzátette, a tervek szerint hónapokig tartó ellenőrzés-sorozat célja, hogy a "renitens" családok tudtára adják, a város nem tűri tovább, hogy a tisztességes emberek életét ellehetetlenítsék. A szóvivő felszólította a lakosságot, hogy amennyiben környezetükben az alapvető normákat be nem tartó emberek élnek, jelezzék a hatóságok felé.

Alkotmányellenes a miskolci lakcímbejelentési rendelet
A közigazgatási hivatal szerint alkotmányellenes a miskolci lakcímbejelentési rendelet, annak ellenére, hogy sikeresen működött. Mint ismert 2009. novemberében - egyhangúlag - fogadta el a fent nevezett rendeletet a miskolci közgyűlés, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a városba való tömeges betelepülést.

A rendelet kimondja: egy embernek minimum hat négyzetméternyi lakóterület kell, s azt is - ez utóbbit a külvárosok hétvégi házaiba beköltözők igen magas száma indokolta -, hogy ha nincs vécé, fürdőszoba és konyha, akkor nem lehet a házba bejelentkezni. Arról, hogy Miskolcon a törvényességi észrevétel miatt törlik-e a helyi szabályozást vagy sem, a februári testületi ülésen döntenek a képviselők. Információink szerint nem helyezik hatályon kívül, ezzel is időt nyerhet a város.

2009-ben a testületi ülésen Fodor Zoltán, az avasi lakótelep egyik önkormányzati képviselője is felszólalt, aki elmondta: nem egyedi, hogy akár 20 bejelentkező is él az ötven négyzetméteren. Fodor hangsúlyozta: eddig nem sokat tehetett az önkormányzat, az okmányirodán dolgozóknak muszáj volt kiállítani a lakcímkártyát, nem volt olyan törvény, ami ezt megakadályozta volna. A Fészekrakó-üggyel jelentkezett a probléma: a családok nem elég, hogy jogsértő módon jutottak a lakáshoz, de nem csak ők, hanem 15-20 ismerősük is velük költözött. S mivel a lakcímkártyát is megszerezték, így az önkormányzati támogatáshoz, segélyhez is hozzájuthattak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A 2009. végén elfogadott helyi rendelet értelmében azonban az okmányirodán megtagadhatták egy újabb lakó bejelentkezését, hiszen nyilvántartásukból látták, hányan élnek már ott. És meg is tagadták, hiszen heti rendszerességgel ellenőrizték a bejelentkezőket - elsősorban a Lyukóvölgyben -, hogy a körülményeik megfelelnek- e a helyi rendelet előírásainak. Csiszárné dr. Sajgó Erika, a hatósági főosztály vezetője hangsúlyozta: ezzel a rendelettel az önkormányzat mindenképp elérte a célját. Olyannyira, hogy más megyei települések is átvették a példát.

A közigazgatási hivatal - most már kormányhivatal - azonban alkotmányellenesnek találta, arra hivatkozva, hogy a lakcímbejelentés törvényi szinten szabályozott, így nem ad engedélyt helyi rendelet megalkotására. Valamint sérti a szabad mozgáshoz való alkotmányos alapjogot. S nemcsak a miskolci önkormányzat felé tettek törvényességi észrevételt, de azon hivatalok felé is, akik követték ezt a példát.

A főosztályvezető elmondta: több település - a kormányhivatal döntésével szembe menve - nem helyezte hatályon kívül ezt a rendeletet. Mi történik ilyenkor? Ebben az esetben az alkotmánybírósághoz kerül az ügy. Ez várható Miskolcon is, így a város időt nyerhet.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?