Családi házak 3 millió forint alatt: itt az országos lista!

Pénzcentrum
2009. március 27. 05:55

Az ingatlanpiaci hírek kapcsán az emberek leginkább a csillagászati összegekért kínált paloták hallatán kapják fel a fejüket, a Pénzcentrum ennek ellenére most arra volt kíváncsi, hogy milyen családi házat lehet vásárolni ma Magyarországon 3 millió forintért.

A felmérés elvégzéséhez az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül, a szűrés során a "ház" kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe. A fénykép nélküli hirdetések sokszor megtévesztőek lehetnek, ezért ezeket kiszűrtük a találati listából.

A statisztikák szerint a 3 millió forint alatti ingatlanok döntő többsége a kisebb falvakban található, a szakértők szerint ezek az ingatlanok leginkább az közvetlen ismeretségi körön belül cserélnek gazdát. Az interneten a kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, de ezek alapján is lehet következtetéseket levonni.

A legtöbb találatot - szám szerint 45-öt - Bács-Kiskun megye jegyzi, a legolcsóbb házért 990 ezer forintot kérnek az alföldi megyében. Egymillió alatti ingatlanokkal Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében találkoztunk még, a legtöbb megyében azonban 1,5 millió forintról indulnak a házárak.

Természetesen itt legtöbbször nem azonnal költözhető összkomfortos ingatlanokra kell gondolni, hanem erősen felújításra szoruló, sok esetben teljes átalakítást igénylő házakra. A hirdetések böngészése során felbukkant néhány igazi gyöngyszem is, igényesen felújított parasztházakat és takaros portával rendelkező családi házakat is találtunk.

Az ilyen ingatlanok hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a pénzintézetek többsége forgalomképtelennek minősíti a kis falvakban található alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat. A finanszírozásból kizárt települések listájának közzététele már többször okozott botrányt hazánkban. A pénzintézetek nem szívesen hozzák nyilvánosságra az ilyen jellegű, belső használatra készített listákat, ezért még a vásárlás előtt érdemes tájékozódni a bankfiókokban.

A kategóriában tapasztalt adásvételeket többnyire készpénzes vásárlás, finanszírozás esetén a fészekrakó program, esetleg a félszocpol igénybevétele jellemzi. A három gyermek után felvehető 1,9 millió forintos fiatalok otthonteremtési támogatása a felsorolt ingatlanok többségének fedezné a vételárát, de a támogatás összege nem lehet több a szerződéses vételár 70 %-ánál.

Korábban: Mennyiből él ma egy nyugdíjas Magyarországon? Elgondolkodtató számok!

A tendencia hazánk demográfiai mutatóival párhuzamban abba az irányba mutatnak, hogy a falvak lélekszámának csökkenésével egyre több ilyen vidéki ingatlan kerülhet eladósorba. A vállalkozói vénával rendelkező falusi turizmusban dolgozók előszeretettel vásárolják fel az ilyen házakat és alakítják át vendégházzá.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?