Családi házak 3 millió forint alatt: itt az országos lista!

Pénzcentrum
2009. március 27. 05:55

Az ingatlanpiaci hírek kapcsán az emberek leginkább a csillagászati összegekért kínált paloták hallatán kapják fel a fejüket, a Pénzcentrum ennek ellenére most arra volt kíváncsi, hogy milyen családi házat lehet vásárolni ma Magyarországon 3 millió forintért.

A felmérés elvégzéséhez az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül, a szűrés során a "ház" kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe. A fénykép nélküli hirdetések sokszor megtévesztőek lehetnek, ezért ezeket kiszűrtük a találati listából.

A statisztikák szerint a 3 millió forint alatti ingatlanok döntő többsége a kisebb falvakban található, a szakértők szerint ezek az ingatlanok leginkább az közvetlen ismeretségi körön belül cserélnek gazdát. Az interneten a kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, de ezek alapján is lehet következtetéseket levonni.

A legtöbb találatot - szám szerint 45-öt - Bács-Kiskun megye jegyzi, a legolcsóbb házért 990 ezer forintot kérnek az alföldi megyében. Egymillió alatti ingatlanokkal Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében találkoztunk még, a legtöbb megyében azonban 1,5 millió forintról indulnak a házárak.

Természetesen itt legtöbbször nem azonnal költözhető összkomfortos ingatlanokra kell gondolni, hanem erősen felújításra szoruló, sok esetben teljes átalakítást igénylő házakra. A hirdetések böngészése során felbukkant néhány igazi gyöngyszem is, igényesen felújított parasztházakat és takaros portával rendelkező családi házakat is találtunk.

Az ilyen ingatlanok hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a pénzintézetek többsége forgalomképtelennek minősíti a kis falvakban található alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat. A finanszírozásból kizárt települések listájának közzététele már többször okozott botrányt hazánkban. A pénzintézetek nem szívesen hozzák nyilvánosságra az ilyen jellegű, belső használatra készített listákat, ezért még a vásárlás előtt érdemes tájékozódni a bankfiókokban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kategóriában tapasztalt adásvételeket többnyire készpénzes vásárlás, finanszírozás esetén a fészekrakó program, esetleg a félszocpol igénybevétele jellemzi. A három gyermek után felvehető 1,9 millió forintos fiatalok otthonteremtési támogatása a felsorolt ingatlanok többségének fedezné a vételárát, de a támogatás összege nem lehet több a szerződéses vételár 70 %-ánál.

Korábban: Mennyiből él ma egy nyugdíjas Magyarországon? Elgondolkodtató számok!

A tendencia hazánk demográfiai mutatóival párhuzamban abba az irányba mutatnak, hogy a falvak lélekszámának csökkenésével egyre több ilyen vidéki ingatlan kerülhet eladósorba. A vállalkozói vénával rendelkező falusi turizmusban dolgozók előszeretettel vásárolják fel az ilyen házakat és alakítják át vendégházzá.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem