16 °C Budapest

Fészekrakás után fészekbontás? A rezsitörvényben bízik az avasi lakótelep

2010. december 22. 08:32

A Fészekrakó program körüli botrányok miatt több száz miskolci család a tűrőképessége szélén áll. A több lakásba is illegálisan beköltöző új lakók sok helyen nem fizetik a közműköltségeket, egész paneltömböket fenyeget a villany kikapcsolásának veszélye, a közbiztonság is romlott, a miskolci ingatlanok elértéktelenedése pedig a korábbinál is drasztikusabb mértékű - írja a Világgazdaság.

Minden politikai erő szeretné elkerülni, hogy a legnagyobb téli hidegekben kilakoltatással kelljen megoldani a helyzetet, ám más megoldás nem látszik. Az Országgyűlés holnap fogadhatja el a társasházakról szóló törvény módosítását, ám ez is legfeljebb részmegoldásokat hozhat.

A gyanú szerint az elmúlt öt évben többen is úgy vásároltak ingatlant, főleg az avasi lakótelepen, hogy szocpol támogatást használtak fel a kedvezményes hitel alapjaként, és hamis iratokkal jobbnak állították be az anyagi helyzetüket, devolt, akinek még élettársat is "hamisítottak", hogy jobb feltételekkel indulhasson lakásért. Idővel kiderült, hogy a csalók képtelenek kifizetni a közüzemi számlákat és a közös költséget. Az elmaradások miatt több háztömbben is kikapcsolhatják a villanyt. Most, amikor a hideg elől sokan beköltöztek városi rokonaikhoz, megesik, hogy három-négy család is él egy kétszobás lakásban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium több Miskolcról érkező javaslatot is beépített a holnap elfogadandó törvénymódosítás tervezetébe, de nem könnyű törvényes és végrehajtható eszközökkel megoldani a problémát. A legfontosabb változtatás az lehet, hogy egy lakás már akkor is jelzáloggal terhelhetővé válik, ha a tulajdonosa háromhavi közös költséggel tartozik. Sokat számít, hogy a bíróság a közös képviselő javaslatára három héten belül elrendelhesse a tárgyalást, aminek alapján végrehajtást rendelhetnek el. Ám az csak azoknál megoldás, akik tudnának, de nem akarnak fizetni, és valószínűleg így sem fedezné a néhány házat terhelő 6-7 millió forintos tartozásokat.

Ráadásul így azok kerülhetnek bajba, akik tisztességesek, a csalók könnyebben kibújhatnak a végrehajtás alól. A városrész önkormányzati képviselője szeretné elérni, hogy a rendelkezésre állási támogatásból letiltható legyen a közös költség összege, valamint a sorozatos rendőrségi kiszállások díja. Támogatná azt is, hogy az április 15-ig életben lévő kilakoltatási moratóriumot oldják fel a Fészekrakó program lakásaira. Az aláírásgyűjtés ezekért a célokért már tart, eddig 3-4 ezer aláírás gyűlt össze, a miskolciak türelme fogyóban van.

Márciusig lehet vádemelés

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fészekrakó-ügyekben 30-40 eljárás indult, egyben született bírósági ítélet, méghozzá börtönbüntetésről - tájékoztatott a megyei főügyészség. A vád minden esetben ugyanaz: csalás, köz- és magánokirat hamisítása. Két ügyben száz feletti a gyanúsítottak száma, ügyvédek, banki ügyintézők is érintettek. Vádemelés 2011 első három hónapjában várható.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?