Veszély! Panellakásban még tárolni is tilos

2011. január 18. 11:02

Panellakásban tilos az elzárt központi fűtés helyett PB-palackkal fűteni, illetve főzni - közölte a Prímagáz.

Az utóbbi időben több sajtóhírben, tv-híradásban elhangzott, hogy az ország egyes pontjain nyolc és tízemeletes panelházakban is palackos PB-gázzal fűtenek a lakók, mert elzárták a központi fűtést. Korábban az is előfordult, hogy a társasházzá alakult paneltömbök lakói a drágán működő villanytűzhelyek helyett állítottak be palackos gáztűzhelyeket. Ez a gyakorlat azonban mindenképpen helytelen.

A cég közleménye idézi Kirilly Tamást, a cég műszaki igazgatóját, aki kifejtette, a két emeletnél magasabb, panel jellegű épületekben a palackos gáz használatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyértelműen tiltja. Ezekben az épületekben a jogszabály szerint a gázpalackot nemhogy használni, még tárolni is tilos.

A Prímagáz ezért arra kér minden felhasználót, hogy csak olyan helyen használjon PB-gázt, ahol az biztonságos és a jogszabályok engedik - még akkor is, ha olcsóbb vagy kényelmesebb lenne a használata.

A legnagyobb magyar PB-gázforgalmazó cég közölte, egyre több helyen és helyzetben a palackos gáz gazdaságosabb megoldás lehet a vezetékes földgáznál. Jellemzően ilyen például a hétvégi ház vagy nyaraló, ahol a vezetékes gáz alapdíjából - amelyet akkor is fizetni kell, ha egy percig sem használják a gázt, és a díja a legtöbb helyen már eléri az évi 15 ezer forintot - akár hónapokig elláthatják a tűzhelyet vagy a kályhát gázpalackról.

A palack alkalmas kiegészítő fűtésnek is, de ha főzésről van szó, a PB-gáz használata a villanyrezsóknál is olcsóbb a Prímagáz szerint.

A cég a közleményben felhívja azonban figyelmet arra is, hogy a felhasználóknak mindig figyelniük kell a palackok körültekintő bekötésére és a rendszeres szellőztetésre.

A cseppfolyós PB-gázok fokozottan tűz- és robbanásveszélyesek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A PB-gázok levegővel keveredve 1,8 és 9,5 térfogatszázalék között robbanó elegyet alkotnak, amely szikra, vagy nyílt láng hatására robban. A kiömlő bután-gáz sűrűsége a levegőnél 2,0-szer nagyobb, így a mélyedésekben összegyűlhet. Ezért szigorúak a használatára vonatkozó előírások, de ezek figyelembevételével teljesen veszélytelen ez a sok előnnyel rendelkező korszerű energiaforrás.

A PB-gáz nehezebb a levegőnél, aminek munkavédelmi szempontból komoly jelentősége van. A szivárgó gáz a légtér aljára süllyed, felhalmozódik a mélyen fekvő területeken, és nehezen oszlatható szét. Ezért a PB-gázt soha ne használja, vagy tárolja pincében vagy alagsori helyiségben!

A PB-gáz egyes anyagokkal kémiai reakcióba lép, így tönkreteheti például a természetes gumit és a műanyagok egy részét. Ezért kizárólag PB-gázhoz kialakított berendezésekkel és szerelvényekkel használható.

 

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?