34 °C Budapest

Veszély! Panellakásban még tárolni is tilos

2011. január 18. 11:02

Panellakásban tilos az elzárt központi fűtés helyett PB-palackkal fűteni, illetve főzni - közölte a Prímagáz.

Az utóbbi időben több sajtóhírben, tv-híradásban elhangzott, hogy az ország egyes pontjain nyolc és tízemeletes panelházakban is palackos PB-gázzal fűtenek a lakók, mert elzárták a központi fűtést. Korábban az is előfordult, hogy a társasházzá alakult paneltömbök lakói a drágán működő villanytűzhelyek helyett állítottak be palackos gáztűzhelyeket. Ez a gyakorlat azonban mindenképpen helytelen.

A cég közleménye idézi Kirilly Tamást, a cég műszaki igazgatóját, aki kifejtette, a két emeletnél magasabb, panel jellegű épületekben a palackos gáz használatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyértelműen tiltja. Ezekben az épületekben a jogszabály szerint a gázpalackot nemhogy használni, még tárolni is tilos.

A Prímagáz ezért arra kér minden felhasználót, hogy csak olyan helyen használjon PB-gázt, ahol az biztonságos és a jogszabályok engedik - még akkor is, ha olcsóbb vagy kényelmesebb lenne a használata.

A legnagyobb magyar PB-gázforgalmazó cég közölte, egyre több helyen és helyzetben a palackos gáz gazdaságosabb megoldás lehet a vezetékes földgáznál. Jellemzően ilyen például a hétvégi ház vagy nyaraló, ahol a vezetékes gáz alapdíjából - amelyet akkor is fizetni kell, ha egy percig sem használják a gázt, és a díja a legtöbb helyen már eléri az évi 15 ezer forintot - akár hónapokig elláthatják a tűzhelyet vagy a kályhát gázpalackról.

A palack alkalmas kiegészítő fűtésnek is, de ha főzésről van szó, a PB-gáz használata a villanyrezsóknál is olcsóbb a Prímagáz szerint.

A cég a közleményben felhívja azonban figyelmet arra is, hogy a felhasználóknak mindig figyelniük kell a palackok körültekintő bekötésére és a rendszeres szellőztetésre.

A cseppfolyós PB-gázok fokozottan tűz- és robbanásveszélyesek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A PB-gázok levegővel keveredve 1,8 és 9,5 térfogatszázalék között robbanó elegyet alkotnak, amely szikra, vagy nyílt láng hatására robban. A kiömlő bután-gáz sűrűsége a levegőnél 2,0-szer nagyobb, így a mélyedésekben összegyűlhet. Ezért szigorúak a használatára vonatkozó előírások, de ezek figyelembevételével teljesen veszélytelen ez a sok előnnyel rendelkező korszerű energiaforrás.

A PB-gáz nehezebb a levegőnél, aminek munkavédelmi szempontból komoly jelentősége van. A szivárgó gáz a légtér aljára süllyed, felhalmozódik a mélyen fekvő területeken, és nehezen oszlatható szét. Ezért a PB-gázt soha ne használja, vagy tárolja pincében vagy alagsori helyiségben!

A PB-gáz egyes anyagokkal kémiai reakcióba lép, így tönkreteheti például a természetes gumit és a műanyagok egy részét. Ezért kizárólag PB-gázhoz kialakított berendezésekkel és szerelvényekkel használható.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?