10 °C Budapest

Tartozásbotrány Székesfehérváron: 330 lakásban fagyoskodnak

MTI
2011. január 3. 22:02

Leállította a fűtést a szolgáltató hétfőn Székesfehérváron, a Vásárhelyi úti lakótelep 330 lakásában, "a lakók által felhalmozott tartozások miatt'". Az ott élők birtokvédelmi kérelmet nyújtottak be a város jegyzőjéhez, aki háromnapos határidővel hatósági határozatban kötelezte a kazánok tulajdonosát, a Stopping Hungária Kft.-t. a szolgáltatás visszaállítására.

Bóka Viktor jegyző az MTI-nek elmondta: a lakótelep öt társasházának három közös képviselője hétfőn reggel jelezte a központi fűtés leállítását, s kérte a birtoksérelem megállapítását.

A helyszínre küldött szemlebizottság megállapította a birtoksérelmet, azt, hogy a szolgáltató hétfő reggel óta a lakásokban csak temperáló fűtést biztosít, amely nem elégséges az életvitelszerű ott tartózkodáshoz. A város jegyzője ezért még hétfő délután határozatban szólította fel a kazánok tulajdonosát a szolgáltatás visszaállítására, s erre háromnapos határidőt jelölt meg.

Ha a szolgáltató az adott idő alatt nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, félmillió forint bírsággal sújthatják, a hatóság pedig rendelkezik a fűtés visszaállításáról. A jegyző döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség.

Bár a szolgáltató 15 napon belül bírósághoz fordulhat, annak a határozat végrehajtását tekintve nincs halasztó hatálya - tájékoztatott Bóka Viktor.

A jegyző határozatát már hétfőn kézbesítették a Stopping Hungária Kft. ügyvezetőjének, aki bár decemberben "aggályos" körülmények között eladta cégét egy, a közép-amerikai Belize városában bejegyzett Stopping Holding Kft. nevű vállalkozásnak, a tulajdoni lap szerint változatlanul a hőszolgáltatást biztosító kazánok tulajdonosának számít.

A fűtésszolgáltatást rendesen fizetők érdekeik védelmében ideiglenes rendelkezést kérve korábban a bírósághoz is fordultak. Az ügyben január 20-ra tűzte ki a tárgyalást a bíróság. A lakótelepen nem először szünetelteti a fűtést a szolgáltató. Októberben rövid időre leállt a hőszolgáltatással, csak temperáló fűtést biztosított a Stopping Hungária Kft.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kucsera Róbert, a cég ügyvezetője akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy azért kényszerült erre a lépésre, mert nyolcmillió forint fűtési díjjal tartoznak a lakók, s emiatt nem tudott fizetni a gázt biztosító E.ON-nak.A vállalkozás annak érdekében, hogy biztosítani tudja a fűtés zavartalanságát, mintegy 40 millió forint hitelt vett fel, s a múlt év végére gyakorlatilag fizetésképtelenné vált. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a lakók fűtéstartozása időközben tovább nőtt, 8,5-9 millió forintra emelkedett.

A cég új tulajdonosa - aki nem kívánja felfedni a kilétét - decemberben azt kérte a lakóktól, hogy a fűtésszolgáltatás feltételeként írjanak alá egy tíz évre szóló szolgáltatási szerződést. Azt azonban a lakótelepen élőknek csak a töredéke írta alá, így hétfőn leállították a lakótelepen a fűtést.

A helyzet rendezésére, s a lakók fizetési hajlandóságának felmérésére az önkormányzat a közelmúltban tett egy üzleti ajánlatot a Stopping Hungária Kft.-nek, a cég ügyvezetője azonban nem kívánt élni a lehetőséggel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?