15 °C Budapest

Most örülnek csak igazán, hogy nem jutott nekik lakáshitel

2011. január 23. 07:02

Beindulni látszik az albérletek piaca. A túlkínálatnak köszönhetően, egyre kevesebbe kerül a bérlés, így sokan döntenek a költözés mellett.

A gazdasági világválság hatására sok tulajdonos csak úgy tudja kiadni ingatlanát, ha bizonyos mértékű árengedményt ad. E mellett rugalmasabbá váltak a kaució feltételei is. Ugyanakkor a jobb lakásokért továbbra is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia egy-egy jövőbeni bérlőnek - olvasható a Duna House elemzésében.

A Magyarországon található bérlakások vizsgálatához segítségül hívtuk az alberlet.hu adatbázisát. A szűrés során csak a fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

A portál adatbázisában így összesen 7334 bérlakást találtunk országos szinten. Azonban érdekes, hogy a statisztikák szerint az albérletek döntő többsége a fővárosban található. Budapesten összesen 6572 albérletet kínálnak a bérbeadók. A legolcsóbb fővárosi bérlakásokat 35 ezer forintért kínálják tulajdonosaik.

Egyébként megfigyelhető, hogy Budapesten nem igen változtak az árak. Továbbra is 50 ezer forintért kínálják a legtöbb albérletet. Budapesten a bérlők elsősorban a belvárosban valamint a metróvonalak környékén keresgélnek, éppen ezért a külső kerületekben nehezebben találnak gazdára a kiadó lakások.

Nem következett be jelentős változás a kiadó lakásokhoz jellemzően kapcsolódó bérleti feltételekben sem. Maximum két havi kaució az elfogadott, bár a bérlők többsége ezt sok esetben le tudja alkudni 1 havira is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piac keresleti oldalát vizsgálva megfigyelhető, hogy elsősorban azok keresik az albérleteket, akiknek egyelőre nem telik saját ingatlan vásárlására a lakáshitel-felvétel leszűkült lehetőségei okán. Másrészről növekedett a belső kereslet is, mivel az árverseny hatására sokan a költözés mellett teszik le a voksukat. Az albérlet jó átmeneti megoldást nyújthat azoknak, akiknek most nincs lehtősége lakásvásárlásra, mivel viszonylag gyorsan felmondhatóak, ráadásul a bérleti feltételek is igen rugalmasak.

A szobabérlet egyre inkább csak a felsőoktatási intézményekbe járóknak, valamint a szerényebb anyagi helyzetű bérlőknek nyújt megoldást, ugyanis Budapesten egy szobáért akár 30 ezer forintot és a rezsi megfelelő részét is elkérhetik.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?