Vidéki ingatlanok: ami Szegényfalván házár, az Gazdagfalván csak négyzetméterár

Pénzcentrum
2010. december 3. 10:02

Az ezer főt meghaladó lakosú települések leggazdagabbjai Csopak, Telki és Budaörs, míg a legszegényebb jövedelmű lakosok Tiszabőn és Alsószentmártonban élnek. A különbségek az ingatlanárakban is megmutatkoznak - írja a Napi Gazdaság. 

Csopak az osztrák és német nyaralók kedvelt turisztikai célpontja. A település egyedisége, a nádasokkal övezett öblei, a hegyoldali szőlősligetek, a régi borospincék, a Csákány - és Öreg-hegy természeti látványa, a Balaton legszebb strandja mind szerepet játszottak abban, hogy az itt lévő ingatlanok az ország legdrágábbjai közé tartozzanak.

Az Öreg-hegyen egy 200-300 négyzetméteres, örökpanorámás ház 100 millió forintba kerül, míg az ófalui 50-60-as évekbeli, kisebb családi házak 20-25 milliót érnek. A 130-150 négyzetméteresek pedig 35-40 millióért várnak gazdára.

Telkit elsősorban a Pilis közelsége, a szép, csendes környezet és a tiszta levegő emelte a dobogóra. Az ingatlanos szakemberek szerint itt jobban megéri építeni, mint használt házat vásárolni. Ha magunk építünk, akkor 170-210 ezer forintból kijön a ház négyzetmétere. Természetesen a telket meg kell venni, ami akár 25-30 ezer forint is lehet négyzetméterenként. A használt lakást választók 25-35 millió forintért találhatnak maguknak otthont. 

Budaörsön már évek óta nagy felújítási programok zajlanak. Ez érinti a közintézményeket, az utcákat illetve a lakótelepeket. Ennek köszönhetően egy 51 négyzetméteres tízemeletes ház megújult lakásáért 10-11,5 millió forintot kérnek. A négyszintes tömbök 55 négyzetméteres lakásaiért pedig 12-12,5 milliót számolnak fel. Az új téglatársasházak jóval drágábbak, 380-420 ezer forint a négyzetméterenkénti áruk. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legszegényebb, 2200 lelkes Szolnok megyei Tiszabő 580 lakásának 85 százaléka vályogból készült, a megfelelő alap és komfort nélkül. Az ilyen épületekhez már 300 ezer forintért hozzá lehet jutni. A 10-15 éves, 80-100 négyzetméteres, félkomfortos téglaépületek ára 1,2-1,5 millióra tehető. A településnek nincs vasúti kapcsolata, és állandóan természeti csapások (aszály, árvíz,talajvíz) sújtják.

A másik szegény községben, a Baranya megyei Alsószentmártonban 1936-40-es évekbeli komfort nélküli vályogházak találhatók az egyes településrészeken. Az árak hasonlóak, mint Tiszabőn. A központban viszont az utóbbi három évtizedben felhúzott, burkolattal és fürdőszobával ellátott téglaházak állnak. Ezeket 2,5-3 millió forintért árulják. 

 

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22