19 °C Budapest

Vidéki ingatlanok: ami Szegényfalván házár, az Gazdagfalván csak négyzetméterár

Pénzcentrum
2010. december 3. 10:02

Az ezer főt meghaladó lakosú települések leggazdagabbjai Csopak, Telki és Budaörs, míg a legszegényebb jövedelmű lakosok Tiszabőn és Alsószentmártonban élnek. A különbségek az ingatlanárakban is megmutatkoznak - írja a Napi Gazdaság. 

Csopak az osztrák és német nyaralók kedvelt turisztikai célpontja. A település egyedisége, a nádasokkal övezett öblei, a hegyoldali szőlősligetek, a régi borospincék, a Csákány - és Öreg-hegy természeti látványa, a Balaton legszebb strandja mind szerepet játszottak abban, hogy az itt lévő ingatlanok az ország legdrágábbjai közé tartozzanak.

Az Öreg-hegyen egy 200-300 négyzetméteres, örökpanorámás ház 100 millió forintba kerül, míg az ófalui 50-60-as évekbeli, kisebb családi házak 20-25 milliót érnek. A 130-150 négyzetméteresek pedig 35-40 millióért várnak gazdára.

Telkit elsősorban a Pilis közelsége, a szép, csendes környezet és a tiszta levegő emelte a dobogóra. Az ingatlanos szakemberek szerint itt jobban megéri építeni, mint használt házat vásárolni. Ha magunk építünk, akkor 170-210 ezer forintból kijön a ház négyzetmétere. Természetesen a telket meg kell venni, ami akár 25-30 ezer forint is lehet négyzetméterenként. A használt lakást választók 25-35 millió forintért találhatnak maguknak otthont. 

Budaörsön már évek óta nagy felújítási programok zajlanak. Ez érinti a közintézményeket, az utcákat illetve a lakótelepeket. Ennek köszönhetően egy 51 négyzetméteres tízemeletes ház megújult lakásáért 10-11,5 millió forintot kérnek. A négyszintes tömbök 55 négyzetméteres lakásaiért pedig 12-12,5 milliót számolnak fel. Az új téglatársasházak jóval drágábbak, 380-420 ezer forint a négyzetméterenkénti áruk. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legszegényebb, 2200 lelkes Szolnok megyei Tiszabő 580 lakásának 85 százaléka vályogból készült, a megfelelő alap és komfort nélkül. Az ilyen épületekhez már 300 ezer forintért hozzá lehet jutni. A 10-15 éves, 80-100 négyzetméteres, félkomfortos téglaépületek ára 1,2-1,5 millióra tehető. A településnek nincs vasúti kapcsolata, és állandóan természeti csapások (aszály, árvíz,talajvíz) sújtják.

A másik szegény községben, a Baranya megyei Alsószentmártonban 1936-40-es évekbeli komfort nélküli vályogházak találhatók az egyes településrészeken. Az árak hasonlóak, mint Tiszabőn. A központban viszont az utóbbi három évtizedben felhúzott, burkolattal és fürdőszobával ellátott téglaházak állnak. Ezeket 2,5-3 millió forintért árulják. 

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?